Τσαβούσογλου κατά Τζο Μπάιντεν: Πολιτικοί τσαρλατάνοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία

Απίστευτη επίθεση του Τσαβούσογλου προς τον Μπάιντεν με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Επίθεση κατά του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή της πρόσφατες δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Αρμενίων, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές. Κανείς δεν θα τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την Ιστορία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται, ότι ο Τουρκία πιέζει να αγοράσει F16 από την Ουάσινγκτον ενώ ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, αξίας 260 εκατ. δολαρίων, από την Τουρκία.

Ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ:

«Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915, που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της Ιστορίας. Οσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην Ιστορία ως φθηνοί πολιτικοί καιροσκόποι. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία. Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

Ανακοίνωση κόλαφος του Μπάιντεν – «Ηταν γενοκτονία»

Γενοκτονία, και συστηματική εκστρατεία βίας, χαρακτήρισε απερίφραστα την Αρμενική Γενοκτονία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση – κόλαφο κατά της Άγκυρας.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας, ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί δις τη λέξη «γενοκτονία». «Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, αναφερόμενος επίσης «στο κακό του μίσους».

Στην ανακοίνωση δε, η Κωνσταντινούπολη αναφέρεται με το ιστορικό της όνομα, Constantinople, όπως και ήταν την εποχή που λάμβαναν χώρα τα τραγικά γεγονότα.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

»Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

»Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους —και των προγόνων τους— για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

»Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα