Τσαβούσογλου: «Το φυσικό αέριο του Ισραήλ πρέπει να μεταφερθεί στην Τουρκία μέσω Κύπρου»

Η Τουρκία καλεί την ΕΕ να πιέσει την Κύπρο να αποδεχτεί την αξίωση της Άγκυρας

Προκαλεί για ακόμη μια φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζητά να δημιουργηθεί αγωγός που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία. Μάλιστα καλεί την ΕΕ να πιέσει την Κύπρο να αποδεχτεί την αξίωση της Άγκυρας.

«Βλέπουμε πως και το Ισραήλ έχει μεγάλα κοιτάσματα, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, συνεχίζονται οι εργασίες και ίσως βρουν νέες πηγές. Για να φτάσουν αυτές οι πηγές ενέργειας στην Ευρώπη ο πιο οικονομικός δρόμος είναι αυτός της Τουρκίας. Για να φτάσει όμως το αέριο στην Τουρκία πρέπει να περάσει από την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιέστε την Κύπρο»

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι, στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, επειδή η Άγκυρα ξέρει ότι το Ισραήλ δε θα δεχτεί να παρανομήσει περνώντας από μια περιοχή που δεν ανήκει στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου λέει στην Ευρώπη «πιέστε την Κύπρο» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της κατανομής του πλούτου.

«Αυτά τα λέμε στην Ε.Ε. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του κυπριακού, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν. Το είδαμε στο Κραν Μοντάνα, όπως και στο σχέδιο Ανάν.

Όμως μπορεί να υπάρξει δίκαιη κατανομή και να κερδίσουν όλοι. Και σε πολιτικό επίπεδο αυτός που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους είναι η Ε.Ε. Ας το κάνει η Ε.Ε για να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα. Διότι περισσότερη ανάγκη στο αέριο αυτό έχει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα