«Τσιμεντο-ενέσεις» του ΥΠ.ΟΙΚ. για το δυνάμωμα της κεφαλαιαγοράς

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη ζήτηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά

Μια πολύ σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μεταρρύθμιση που αφορά ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς «τρέχουν» οι επιτελείς στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, το οποίο δεν είναι κρυφό.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αντιθέτως, το έφερε στο φώς –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις βασικές πτυχές του–  ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο ΥΠ.ΟΙΚ., Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε ο «τσάρος» σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, το ΥΠ.ΟΙΚ. έχει ήδη διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην άκρη του μίτου αυτής της διαδικασίας αποκρυσταλλώθηκαν οι βασικές προτεραιότητες την κυοφορούμενης μεταρρύθμισης που συνοψίζονται στις εξής:

1] Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης.

2] Θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και των κριτηρίων περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) των επιχειρήσεων.

3] Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

4] Απλοποίηση και ψηφιοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

5] Θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

6] Προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας.

O οδικός χάρτης

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Σταϊκούρα, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η παραπάνω στοχοθεσία, ο οδικός χάρτης ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει δύο… διόδια:

α) Την περαιτέρω διαβούλευση επί των παραμέτρων του σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με όλους τους φορείς που «ακουμπούν» σε αυτήν, όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν (σ.σ. η χώρα μας έχει ήδη λάβει τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή, με στόχο την προώθηση στοχευμένων ενεργειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας κεφαλαιαγοράς) καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

β) Την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι να εκπνεύσει το 2022

Αφήνοντας πίσω τα όσα ΘΑ γίνουν και επικεντρώνοντας σε αυτά που ήδη έχουν γίνει πράξη ώστε να… μπετοναριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, από την οδό Νίκης προτάσσεται η υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων όπως:

>> Η αναμόρφωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, με τη νομοθέτηση ενός πλαισίου (σ.σ. με παράλληλη προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία) που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην εμπέδωση ορθών και αποτελεσματικών πρακτικών διακυβέρνησης από τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες.

>> Η νομοθέτηση του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέσω της οργανωτικής αναδιάρθρωσής της, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς.

>> Η  δρομολόγηση, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2025, της ψηφιακής μεταρρύθμισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έργο που θα χρηματοδοτηθεί και με κονδύλια του NextGenerationEU, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο προγραμματισμός προβλέπει, συγκεκριμένα, τη δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας, που με τη σειρά τους θα συντελέσουν ενεργά στην αποτελεσματική λειτουργία της Εποπτικής Αρχής.

>> Η νομοθέτηση της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Μέσω του εν λόγω νομοθετήματος μεταρρυθμίστηκε η λειτουργία, η δομή, η οργάνωση και η διοίκηση του «Συνεγγυητικού». Στόχος του αποτελεί η παροχή της δυνατότητας στο «Συνεγγυητικό» να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, δρώντας σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο και πολυπλοκότερο φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών μέσων.

>> Η ανάληψη δράσεων  για τη βελτίωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι και σε αυτό το πεδίο πρωτοβουλιών η Ελλάδα έχει λάβει τα… φώτα –σε τεχνικό επίπεδο– της Κομισιόν, ώστε να διαμορφωθεί στη χώρα μας μία εθνικού βεληνεκούς και όχι αποσπασματική στρατηγική χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι η ουσιαστική αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών, αλλά και η ενίσχυση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην Κεφαλαιαγορά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα