Τσιμουδιά ο Τζανακόπουλος για τους νεκρούς στο Μάτι πριν τη σύσκεψη – Του φταίνε ΜΜΕ και Ν.Δ.

Mε τα ΜΜΕ και τη Ν.Δ.  τα έβαλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που απάντησε στα όσα αποκαλύφθηκαν στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ για την φωτιά στο Μάτι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο δεν έβγαλε κουβέντα για τους νεκρούς στο Μάτι πριν τη σύσκεψη κρατώντας ερμητικά το στόμα του κλειστό για τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, απόπειρα «μιντιακών επιτελείων» να επαναφέρουν την τραγωδία στο Μάτι στο προσκήνιο για προεκλογικούς σκοπούς χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την δημοσιογραφική έρευνα του ΣΚΑΪ που έφερε στη δημοσιότητα διαλόγους που αποτυπώνουν την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και την διαπίστωση ότι υπήρχαν από νωρίς σαφείς αναφορές για πολλούς νεκρούς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε στην ΕΡΤ την πάγια κυβερνητική γραμμή πως δεν υπήρξε απόπειρα απόκρυψης του αριθμού των θυμάτων το απόγευμα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, κι ότι η επιχείρηση στο Μάτι ήταν «πρωτοφανούς δυσκολίας». «Οι νεκροί δεν κρύβονται», πρ;oσθεσε.

Τα ευρήματα του ΣΚΑΪ, που βασίζονται στις επικοινωνίες μεταξύ πυροσβεστών, καταδεικνύουν πως υπήρχαν υπηρεσιακές αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς πριν αρχίσει η ενημέρωση του πρωθυπουργού στο συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ευθέως λόγος για απανθρακωμένα πτώματα.

Υπογράμμισε ότι όσα συνέβησαν στο Μάτι έχουν να κάνουν με τη διαχρονική απουσία ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού.

Με αφορμή τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία δήλωσε πως «ανατρίχιασε με το αφιέρωμα Παπαχελά», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία που δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα.

Έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για μένα, που έπρεπε να ανακοινώσω τους νεκρούς. Τώρα για προεκλογικούς λόγους διάφορα μιντιακά επιτελεία το επαναφέρουν. Το θέμα είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα ανασυγκροτήσουμε διαλυμένες υπηρεσίες».

Ακόμη, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή, αλλά συμπλήρωσε πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές λόγω της παράνομης δόμησης και των αδυναμιών στην πολιτική προστασία.

Διαβάστε επίσης