Τσιόδρας: «Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα κάνουμε τεστ στους ταξιδιώτες»

Όλα όσα είπε ο λοιμωξιολόγος για τα μέτρα που θα ληφθούν εν μέσω πανδημίας στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Τι είπε για την ψηφιακή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Για τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου στην χώρα μας σχολίασε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα καθώς η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόνισε στη σημερινή ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Επισήμανε ωστόσο ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση, προσθέτοντας κατά την τοποθέτησή του ότι «όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

Τι είπε ο Τσιόδρας για τον τουρισμό και το ενδεχόμενο νέων κρουσμάτων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του η τουριστική περίοδος ξεκινά από 15 Ιουνίου.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή.

Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι «θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα