Τσιόδρας: «Ενθαρρυντικά τα δεδομένα στην μάχη κατά του κορωνοϊού»

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος αναφορικά με τα νέα φάρμακα που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο και που ίσως μπορούν να νικήσουν την θανατηφόρα πανδημία. Όλα όσα είπε για την χλωροκίνη

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να δοκιμάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τις κυβερνήσεις σε όλο το κόσμο, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μία νότα αισιοδοξίας καθώς ανέφερε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά δεδομένα στην μάχη κατά της θανατηφόρας πανδημίας.

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας αναφέρθηκε σε νέα φάρμακα που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο, όπως στην Κίνα και που δείχνουν αποτελέσματα σε λίγες ημέρες καθώς και σε σχήματα φαρμάκων που χορηγούνται και σε ελληνικά νοσοκομεία.

Ερωτηθείς ειδικά για την χλωροκίνη, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) που άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για την μαλάρια (ελονοσία).

Όπως είπε υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν χλωροκίνη.

Μιλώντας στο STAR, στενός συνεργάτης του Ραούλτ, υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.

Διαβάστε επίσης