Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Ο ιός ίσως δεν φύγει ποτέ από την κοινωνία μας»

Ο λοιμωξιολόγος σχολίασε τα όσα είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφορικά με το μέλλον της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο

Για την πορεία του κορωνοϊού τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως τοποθετήθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την δήλωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι ο κορωνοϊός ίσως δεν φύγει ποτέ από την κοινωνία μας. 

«Όταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στην πολιτεία, ούτε εμβόλιο για να τον πολεμήσει είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό θα επιβιώσει. Εξακολουθεί να υπάρχει πάντα η ανάγκη περιορισμού του», είπε ο καθηγητής στην διάρκεια της ενημέρωσης για την νόσο στην Ελλάδα.

Παράλληλα ανέφερε ότι «Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να τον περιορίσει δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. Ίσως ακόμα και αν υπάρξει εμβόλιο. Το ίδιο συμβαίνει με τον ιό της γρίπης και αυτόν της ιλαράς που συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό οφείλεται είτε σε υγειονομικές ελλείψεις σε χώρες, είτε σε διάφορα fake news κατά του εμβολιασμού».

Τσιόδρας: «Για αυτό έκανε αυτή τη δήλωση ο ΠΟΥ»

Στην διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας θέλησε να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβη σε μια τέτοια δήλωση. «Η τοποθέτηση του ΠΟΥ προέρχεται ίσως από fake news που κάνουν τον γύρο του κόσμου ότι… τελειώσαμε τη μάχη με τον ιό. Δεύτερον, από συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την φάση αντιμετώπισης του ιού που βρισκόμαστε και έντονου συνωστισμού σε όλο τον κόσμο. Τρίτον, η τοποθέτηση του ΠΟΥ ίσως οφείλεται σε νέες εξάρσεις του ιού σε διάφορες χώρες».

Τσιόδρας: «Θα αντέχαμε εκατοντάδες νεκρούς σε μία ημέρα;»

Έπειτα, ο Σωτήρης Τσιόδρα ανέφερε για τις νέες εξάρσεις του ιού παγκοσμίων: Στην Ουχάν θα γίνει μαζικό έλεγχος των πολιτών εξαιτίας νέων κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Στο Λίβανο οι αρχές επέβαλλαν και πάλι Lockdown. Στο Πακιστάν το ίδιο, όπως και στην Ινδία.

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα αντέχαμε εμείς να ακούμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;»

 

Διαβάστε επίσης