Τσουχτερή η… χρέωση της ΑΠΔΠΧ σε Vodafone, Wind, OTE και Cosmote

Πανάκριβα κόστισε στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες του εγχώριου κλάδου των telecoms η μη πλήρης συμμόρφωσή τους με το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις τηλεφωνικής όχλησης καταναλωτών με σκοπό την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Κι αυτό διότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μοίρασε πρόστιμα ύψους €150.000 για κάθε μία από τις εταιρείες Wind, Vodafone, OTE και Cosmote «τιμωρώντας» τες για παράνομες τηλεφωνικές κλήσεις.

Στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της και αφού πρώτα είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό παραπόνων αναφορικά με μη ζητηθείσες τηλεφωνικές κλήσεις, προς καταναλωτές, προκειμένου η κάθε εταιρεία να προωθήσει το δικό της προϊοντικό «μπουκέτο», η ΑΠΔΠΧ προχώρησε σε συντονισμένο έλεγχο της δραστηριότητας της Wind, της Vodafone, του ΟΤΕ και της Cosmote. Ο έλεγχος έγινε επιτόπια τόσο στις εγκαταστάσεις των ίδιων των εταιρειών όσο και στις εγκαταστάσεις συνεργαζόμενων με αυτές εταιρειών πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων και όπως φαίνεται δεν ήταν όλα… καλώς καμωμένα!

Συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ συνέλεξε πλήρη αρχεία των κλήσεων που διενεργήθηκαν, τα οποία και αντιπαρέβαλε με τα μητρώα του άρθρου 11 του ν. 3471/2006 (μητρώα «opt-out»), που τηρούν οι πάροχοι υπηρεσίας τηλεφωνίας. Από την εν λόγω αντιπαραβολή προέκυψε, για τις εταιρείες Wind, Vodafone, OTE και Cosmote, μεγάλος αριθμός μη νόμιμων κλήσεων.

Παράλληλα, η Αρχή εξέτασε τις διαδικασίες που εφαρμόζoυν οι εν λόγω εταιρείες και έκρινε ότι, αν και έχουν βελτιώσει κάποιες από αυτές, δεν εφαρμόζουν στην πράξη κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πλήρη νομιμότητα της δράσης τους, ενώ είχαν στη διάθεσή τους ικανό χρονικό διάστημα από την έκδοση και κοινοποίηση των Αποφάσεων 66, 65, 63 και 64/2016, αντίστοιχα για κάθε εταιρεία, οι οποίες είχαν πραγματευθεί το ίδιο ζήτημα.

Για το σύνολο των παραπάνω παραβάσεων, η ανεξάρτητη αρχή επέβαλε στην κάθε εταιρεία (Wind, Vodafone, OTE και Cοsmote) πρόστιμο €150.000. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη «καμπάνα» αποτελεί το μέγιστο δυνατό πρόστιμο σύμφωνα με την προ Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων νομοθεσία, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις ανάγονται στην περίοδο πριν την εφαρμογή του.

Ν.ΤΣ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα