Τυφλή η Δικαιοσύνη! Μήπως κρυφοκοιτάζει όταν…;

Ο Μάξιμος Σαράφης ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ παραιτήθηκε από την προστασία κι όμως η Δικαιοσύνη αρνείται να του βγάλει την κουκούλα

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την σύλληψη του Μάξιμου Σαράφη, κατά κόσμον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη έφεραν στην επιφάνεια ένα άλλο καίριο ερώτημα σχετικά με το πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη. Ως τώρα ήταν γνωστή η ρήση «Η θέμιδα είναι τυφλή». Στην υπόθεση όμως του Σαράφη-Δεστεμπασίδη υπάρχουν βάσιμες υποψίες, ότι σε περιπτώσεις που κάποιοι ισχυροί «βολεύονται» η δικαιοσύνη παραμερίζει λίγο τις παρωπίδες και κρυφοκοιτάζει…

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι…

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης με εισήγηση της κυρίας εισαγγ. Τουλουπάκη και με έγκριση του εισαγγ. Α.Π. κυρίου Παπαγεωργίου έλαβε την προστασία του προστατευόμενου μάρτυρα και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγ. Α.Π. Ευάγγελου Ζαχαρή παρανόμως έλαβε την προστασία αυτή αφού ο σχετικός νόμος δεν επέτρεπε να λαμβάνουν προστασία αυτής της μορφής όσοι έχουν εμπλοκή στην σχετική υπόθεση –εν προκειμένω στην υπόθεση NOVARTIS– ή έχουν καταθέσει στην αλλοδαπή προσδοκώντας σε ίδιον όφελος.

Ως γνωστόν τόσο ο Σαράφης όσο και η Κελέση –η άλλη κουκουλοφόρος– ήταν εργαζόμενοι στην εταιρεία NOVARTIS και είχαν δώσει κατάθεση στο εξωτερικό προσδοκώντας σε ίδιον όφελος.

Το Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο Α.Π. που συγκροτήθηκε για να ερευνήσει την υπόθεση NOVARTIS έκρινε ότι για την αφαίρεση ή μη της προστασίας αρμόδια είναι η εισαγγελία διαφθοράς, η οποία είχε από το 2021 υπαχθεί στην οικονομική εισαγγελία.

Ως γνωστόν η εν λόγω εισαγγελία αρνήθηκε μέχρι σήμερα να αφαιρέσει την προστασία από τους προστατευόμενους μάρτυρες Σαράφη και Κελέση.

Έκτοτε όμως κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι εξελίξεις στην προσπάθεια των δέκα πολιτικών προσώπων να αφαιρεθούν οι κουκούλες των δύο προστατευόμενων μαρτύρων ήταν καταιγιστικές.

1ον] Και οι δέκα φάκελοι των πολιτικών προσώπων που είχαν κατηγορηθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες Σαράφη και Κελέση αρχειοθετήθηκαν αφού προηγουμένως εξετάστηκαν σχολαστικά όλες οι κατηγορίες των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, κατηγορίες που κρίθηκαν ως ψευδείς, ανακριβείς και ανυπόστατες.

2ον] Το Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο Α.Π. -που «αθώωσε» την κυρία Τουλουπάκη και τον κύριο Παπαγγελόπουλο με βούλευμά του έκρινε ότι οι καταθέσεις των δύο κουκουλοφόρων επίσης ήταν ψευδείς, ανακριβείς και ανυπόστατες.

3ον] Παρά το γεγονός ότι εξαρχής ΟΛΟΙ γνώριζαν ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες Σαράφης και Κελέση ήταν οι Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγκέλη η Εισαγγελία διαφθοράς δεν προχώρησε σε αφαίρεση της προστασίας…

Σημείωση: Τα πραγματικά ονόματα των προαναφερόμενων κουκουλοφόρων μαρτύρων είχαν γίνει γνωστά το 2018 όταν από λάθος δικό τους συναντήθηκαν στην ΓΑΔΑ με τον πρώην επίσης προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, του οποίου η προστασία αφαιρέθηκε αφού όπως ο ίδιος έχει δηλώσει του ζήτησαν να καταθέσει ψεύδη εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων και εκείνος αρνήθηκε…

Και τότε έσκασε η βόμβα

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης και ως ελαφρυντικό στοιχείο στην υπεράσπισή του δήλωσε ότι η σύλληψή του έγινε κατόπιν ενεργειών αντιπάλων του στην υπόθεση NOVARTIS αφού αυτός ήταν ο Μάξιμος Σαράφης.

Με την παραπάνω αυτόβουλη παραδοχή του ο Δεστεμπασίδης παραιτήθηκε οικειοθελώς από την προστασία που του είχε απλόχερα παρασχεθεί από τους εισαγγελείς Τουλουπάκη και Παπαγεωργίου.

Η παρεχόμενη προστασία κάλυπτε δύο περιπτώσεις.

α] Στην φυσική προστασία του μάρτυρα. Δηλαδή, στην προστασία από τον κίνδυνο εις βάρος της ζωής του από όσους είχε μπλέξει.

β] Στην νομική προστασία για να μην είναι δυνατόν να διωχθεί ποινικά για όσα ψεύδη κατέθεσε εις βάρος των δέκα πολιτικών και των γιατρών που είχαν εμπλακεί σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στην υπόθεση NOVARTIS.

Με δεδομένο ότι:

α) Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμβιβάστηκε με την εταιρεία NOVARTIS και κατέβαλε ως αποζημίωση ποσόν άνω των 350.000.000 δολαρίων, άρα δεν κινδύνευε από την NOVARTIS.

β) Οι φάκελοι των δέκα πολιτικών προσώπων που οι κουκουλοφόροι είχανε μπλέξει στην NOVARTIS έχουν αρχειοθετηθεί, επτά εκ των οποίων από την ίδια την κυρία Τουλουπάκη, οι άλλοι τρεις αργότερα άρα δεν κινδύνευε από τους πολιτικούς.

γ) Οι εμπλεκόμενοι γιατροί που κατηγορήθηκαν ότι έλαβαν χρηματικά ποσά κατά το χρονικό διάστημα 2009 έως 2016, δηλαδή κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα δεν είναι δυνατόν το 2023 να έχουν δικαστική εκκρεμότητα αφού τα φερόμενα εις βάρος τους αδικήματα έχουν παραγραφεί, άρα δεν κινδύνευε από τους γιατρούς.

δ) Πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων έχουν ήδη από το 2018 στραφεί εναντίον των δύο κουκουλοφόρων με μηνύσεις εις βάρος τους.

Εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η παρεχόμενη μέχρι σήμερα προστασία σε Δεστεμπασίδη και Μαραγκέλη αποβλέπει στο να μην εκδικαστούν οι εις βάρος τους μηνύσεις των πέντε πολιτικών δηλαδή να μην τιμωρηθούν για τα ψεύδη τους οι εν λόγω ψευδομάρτυρες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό το κράτος δικαίου θέλουν οι ηγήτορες της δικαιοσύνης δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι ηγήτορες του Αρείου Πάγου.

Τελικά, τίθεται το ερώτημα αν το ίδιο επιθυμεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ μέλη της οποίας συνεχίζουν να αναμασούν την καραμέλα ότι «Αρμόδια είναι η δικαιοσύνη, εμείς ως κυβέρνηση δεν μπορούμε να παρέμβουμε», όταν στο Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο Α.Π. που έριξε στα βράχια την NOVARTIS τρία μέλη ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ.

Ντροπή για την δικαιοσύνη το βούλευμα του Πενταμελούς Ανακριτικού Συμβουλίου Α.Π.

Σκόπιμο είναι να υπενθυμίσαμε την πρώτη παράγραφο του βουλεύματος της ντροπής για την δικαιοσύνη από Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο Α.Π. «Η γνώμη του δικαστή για την ορθότερη νομική άποψη που ακολούθησε επί ορισμένου ζητήματος σε ορισμένη υπόθεση ανήκει στον πυρήνα της δικαστικής κρίσεως και συνεπώς δεν μπορεί να του αναζητηθεί σε αυτήν ευθύνη έστω και αν αυτή είναι αντίθετη με την νομολογία και την νομική διδασκαλία. Η δυνατότητα της εκ των υστέρων αναζήτησης ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για την δικανική πεποίθηση του δικαστή καταλύει την ανεξαρτησία του.».

Δηλαδή με λίγα λόγια ακόμα και αν η κρίση του δικαστή είναι αντίθετη και με την «νομολογία» και με την «νομική διδασκαλία», δηλαδή ακόμα και αν είναι εσφαλμένη, υποβολιμαία, ελλιπής και το σκεπτικό της έχει καταρριφθεί κατά το παρελθόν από άλλες δικαστικές αποφάσεις  παραμένει ισχυρή και αν κάποιος θελήσει να ερευνήσει τους δικαστές που την εξέδωσαν πειθαρχικά ή και ποινικά τότε καταλύεται η δικαστική τους ανεξαρτησία(!!!). Άποψη αυτής της μορφής έχουμε την γνώμη ότι ακόμα και οι στρατιωτικοί δικαστές της εποχής του πραξικοπήματος το 1967 θα δίσταζαν να προσυπογράψουν ένα κείμενο με τον παραπάνω δικαστικό συλλογισμό.

Και όπως έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης:

«Αυτή η θεωρία της ανεύθυνης κρίσης του δικαστή ακόμη κι όταν εκείνη αντιτίθεται στη “νομολογία και την νομική διδασκαλία” χρησιμοποιήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο για να πέσει στα μαλακά η εισαγγελέας Τουλουπάκη και άλλοι που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση NOVARTIS.

»Αποτέλεσμα: Δέκα πολιτικοί της τότε αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν στα μανταλάκια χωρίς επαρκή στοιχεία, χωρίς καν στοιχεία, σε ένα καταφανώς πολιτικό σχέδιο που καταρρίφθηκε από την ίδια την Δικαιοσύνη, αλλά οι δικαστικοί που πρωταγωνίστησαν στο σχέδιο μένουν στο απυρόβλητο στο όνομα της “δικανικής πεποίθησης”.

Έτσι ήθελαν, έτσι έκαναν. Γούστο τους.».

Ακολούθησε ένα άκρως δεικτικό σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου το οποίο και παραθέτουμε:

«Η μόλις παραπάνω προεισαγωγική δήλωση του βουλεύματος που θέλει να προστατεύσει τον δικαστή ακόμη και όταν η γνώμη του «είναι αντίθετη με τη νομολογία και τη νομική διδασκαλία» ποιον αφορά την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς και τους επίκουρους της ή τα ίδια μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου;».

Θα πρέπει οι υπερασπιστές της κυρίας Τουλουπάκη στην όλη υπόθεση NOVARTIS να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για την αφαίρεση των κουκούλων από τους ψευδομάρτυρες Σαράφη και Κελέση, αφού μάλιστα η προστατευόμενή τους εισαγγελέας έχει ήδη αθωωθεί αμετακλήτως…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα