ΤΖΑΝΕΤ ΓΕΛΕΝ: Η αγαπημένη «τσαρίνα» τριών Αμερικανών προέδρων

Ποια είναι η οικονομολόγος, στην οποία ο Τζο Μπάιντεν εμπιστεύεται τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ

Οι ισχυρές κυρίες σε θέσεις εξουσίας δεν σπανίζουν όπως συνέβαινε στα παρελθόν. Ακόμη και το προαιώνιο στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς έχει καταργηθεί στην πράξη, από τον καιρό που η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε το αγροτικό της στο γαλλικό υπουργείο Οικονομίας την τετραετία 2007-2011 και μία άλλη κυρία, η Τζάνετ Γέλεν, διοριζόταν από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2014 στην κεφαλή της FED, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι το όνομα της τελευταίας θα συνεχίσει να μας απασχολεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Νεοϋορκέζα οικονομολόγος θα αποτελέσει την πολιτική επιλογή ακόμη ενός –του τρίτου αθροιστικά– Αμερικανού προέδρου. Συγκεκριμένα, από ένα δημοσίευμα της πάντα έγκυρης «Wall Street Journal» στις αρχές της εβδομάδας διέρρευσε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του με τους υποψήφιους «τσάρους» να αναλάβουν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας το όνομα της Γέλεν. Αν τελικά συμβεί αυτό, η Γέλεν θα έχει και μία δεύτερη πρωτιά στο βιογραφικό της: εκτός από την ιστορικά πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της FED, θα είναι και η πρώτη «τσαρίνα» της αμερικανικής οικονομίας, απολαμβάνοντας μάλιστα υψηλά ποσοστά αποδοχής και σε Αμερικανούς που δεν ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα.

Δικαιωματικά ο Μπιλ Κλίντον είναι αυτός που μπορεί να επαίρεται ότι «ανακάλυψε» την Γελέν, καθώς με την ιδιότητα της καθηγήτριας Οικονομικών στο Μπέρκλεϊ την είχε χρίσει επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών του Λευκού Οίκου για θέματα οικονομίας από το 1997 έως το 1999. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, το 2009, το κατώφλι του Λευκού Οίκου περνά ο Μπαράκ Ομπάμα και στην διάρκεια της δεύτερης θητείας του Αφροαμερικανού πλανητάρχη η Γέλεν κατακτά άλλη μία κορυφή, αυτήν του επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Τώρα λοιπόν είναι η σειρά τού επίσης Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εμπιστευτεί την διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας στα χέρια της σχεδόν συνομήλικής του οικονομολόγου.

Το ντιλ και το… ριμπάουντ

Γεννημένη τον Αύγουστο του 1946, η 74χρονη Γέλεν θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τα κουράγια και την… ναυτοσύνη να κουμαντάρει το σκαρί με την αστερόεσσα στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας ύφεσης που προκαλεί η πανδημική κρίση του κορωνοϊού. Το έργο της εξαιρετικά δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς όχι μόνο τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές –σχεδόν 260.000 είναι οι νεκροί και περίπου 12,5 εκατομμύρια τα κρούσματα της COVID-19–, αλλά και τη «λοίμωξη» που έχει υποστεί το σώμα της οικονομίας των ΗΠΑ από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και τις δημοσιονομικές τρύπες που αυτά έχουν ανοίξει.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η επιτυχία του έργου τής Γέλεν θα κριθεί μεταξύ άλλων και από το πολιτικό deal που θα πετύχει η «τσαρίνα» με τον πανίσχυρο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, αναφορικά με τα γενναία μέτρα στήριξης που πρέπει να παρθούν ώστε η αμερικανική οικονομία να πάρει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό «ριμπάουντ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα