Τζον Λένον – «Imagine»: Μισός αιώνας και ο κόσμος δεν άλλαξε ακόμη

«Φαντάσου έναν κόσμο που δεν χρειάζεται να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς»: Το όραμα του σπουδαίου πρώην Beatle

Στις 11 Οκτωβρίου του 1971, ένα μήνα μετά το ομώνυμο άλμπουμ, το «Imagine» κυκλοφόρησε σε σινγκλ στη Μεγάλη Βρετανία.

Από τότε έχει διασκευαστεί αμέτρητες φορές από τραγουδιστές και συγκροτήματα όπως οι Queen, ο Stevie Wonder και η Lady Gaga. Το τραγούδι-ύμνος βασίστηκε σε ιδέα της συντρόφου τού Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, η οποία, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αναγράφεται από το 2017 ως συνθέτρια του τραγουδιού από κοινού με τον πρώην Beatle. Λέγεται μάλιστα ότι αυτό ήταν επιθυμία τού Τζον Λένον.

Στην ποιητική συλλογή «Grapefruit» της Γιόκο Όνο υπάρχει ο στίχος «Imagine the clouds dripping», (Φαντάσου σύννεφα να στάζουν), ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το έναυσμα για το διάσημο «Imagine», το μήνυμα του οποίου είναι κατανοητό από όλους.

«Φαντάσου να μην υπάρχουν κράτη, τίποτα για το οποίο να πρέπει να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς», λέει το τραγούδι στη δεύτερη στροφή. Ήδη από το 1971 ο Λένον πρότεινε αυτό που ζητούν σήμερα διάφορες οργανώσεις ή κινήματα όπως το δίκτυο No-Border μιλώντας για ένα κόσμο δίχως σύνορα. Στο τραγούδι ο Βρετανός δημιουργός είναι σαν να θέλει να προλάβει τυχόν επικριτές του, σημειώνοντας: «Ίσως πείτε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος».

Σε συνέντευξη στο περιοδικό «Playboy» το 1980, λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί από ψυχοπαθή θαυμαστή του μπροστά στο κτίριο όπου διέμενε στο Μανχάταν, ο Τζον Λένον είχε πει για τον στίχο «φαντάσου να μην υπάρχουν θρησκείες» ότι φανταζόταν «έναν κόσμο χωρίς θρησκευτικά δόγματα» και χωρίς αντιπαραθέσεις τού τύπου «ο δικός μου Θεός είναι ανώτερος από τον δικό σου».

 

Χωρίς θρησκείες, χωρίς σύνορα, χωρίς ιδιοκτησία. Ο πρώην Beatle παραδέχθηκε αργότερα ότι οι προτάσεις του σχετίζονται με τον κομμουνισμό: «Είναι στην ουσία το κομμουνιστικό μανιφέστο, αν και δεν θα έλεγα ότι είμαι κομμουνιστής ή μέλος σε κάποιο κίνημα», έλεγε στο αμερικανικό περιοδικό.

 

Στο μνημείο «Strawberry Fields» στο Σέντραλ Παρκ τιμάται ο σημαντικός Βρετανός δημιουργός μαζί με την παρακαταθήκη του. Το «Imagine» είναι ένα διαχρονικό τραγούδι, που δίνει ελπίδα σε δύσκολους καιρούς για έναν καλύτερο κόσμο…

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα