Τζον Όλιβερ: «Αν ψάχνετε αρχαία που λείπουν, εννέα στις δέκα φορές είναι στο Βρετανικό Μουσείο»

Ο Βρετανός κωμικός στην εκπομπή του μίλησε για τις αρχαιότητες που εκλάπησαν και βρίσκονται σε μουσεία δυτικών χωρών, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Καυστικός για το ζήτημα των αρχαιοτήτων σε μουσεία ξένων χωρών και το πώς κατέληξαν εκεί ήταν ο Βρετανός κωμικός Τζον Ολιβερ στην εκπομπή του στο HBO, φέρνοντας το παράδειγμα του Βρετανικού Μουσείων και των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται εκεί.

Αν πάτε στην Ελλάδα και θαυμάσετε τα εκθέματα στο Μουσείο της Ακρόπολης, είπε ο Ολιβερ στο ξεκίνημα της εκπόμπής του, θα δείτε κάποιες περίεργες λεπτομέρειες, όπως κάποια κομμάτια από γύψο που αντικαθιστούν χαμένα μέλη.

Οπότε, αν ψάχνετε για ένα κομμάτι που λείπει, «εννιά στις δέκα φορές είναι στο Βρετανικό Μουσείο, είναι το μεγαλύτερο “γραφείο απωλεσθέντων” στον κόσμο, με πολλά εισαγωγικά στο “απωλεσθέντων”», είπε και παραδέχτηκε ότι ως Βρετανός εμπλέκεται και αυτός στο θέμα.

Συνέχισε μιλώντας για τον λόρδο Έλγιν που τον 19ο αιώνα «απέσπασε με το τσεκούρι από τον Παρθενώνα» τα Γλυπτά.

Οι Έλληνες, είπε ακόμη ο Όλιβερ, «είναι οργισμένοι γιατί δεν χάθηκαν απλώς τα κομμάτια, αλλά τα πήραν [ενν ο Έλγιν], πράγμα πολύ χειρότερο». Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στα αιτήματα των Ελλήνων για επιστροφή μοιάζει να υποτιμά την Ελλάδα, είπε ακόμη.

Ο Όλιβερ, στη συνέχεια μίλησε για άλλες περιπτώσεις επιστροφών, όπως αφρικάνικών έργων τέχνης τα οποία επιστρέφει η Γαλλία αφού τα είχε αρπάξει τον 19ο αιώνα από τις τότε γαλλικές αποικίες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα