Βάφτισαν το ψάρι-κρέας στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην γίνουν ρεζίλι

Εδώ και πολύ καιρό ακούμε για την αντι-Πισσαρίδη Επιτροπή Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποκαθήλωνε το νομπελίστα Κύπριο οικονομολόγο και θα αποδομούσε το σχέδιο που έχει καταθέσει για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αλλά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην αρχή ακούστηκε ότι θα ηγηθεί αυτής της Επιτροπής η Λούκα Κατσέλη, αλλά μπροστά στην μικτή κόσμου που έφτιαξε η κυβέρνηση η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επί ΣΥΡΙΖΑ, έκοψε λάσπη με την δικαιολογία ότι δεν είχε χρόνο. Έψαξε να βρει άλλους επιστήμονες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εις μάτην.

Έτσι από το να μην παρουσιάσει τίποτα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε στροφή και υιοθετήθηκε τελικά το πόρισμα της επιτροπής Σταθάκη. Ο πρώην υπουργός έφτιαξε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν αντιδράσεις και γι’ αυτό ήταν υπό επεξεργασία το πρόγραμμα.

Όμως οι εξελίξεις μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου ήραν την πρόθεση βέτο Ουγγαρία και Πολωνία, η χώρα είναι έτοιμη μετά το εμβόλιο να… υποδεχθεί και τα πρώτα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι ενώ στο υπουργείο Οικονομικών καθαρίζουν το κρατικό χρηματοκιβώτιο στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη συζητούν ποιος θα αναλάβει την αντι-Πισσαρίδη επιτροπή. Οπότε ξαφνικά για να μην γίνουν ρεζίλι αποφάσισαν να ξεχάσουν τις διαφωνίες που υπήρχαν στο πρόγραμμα Σταθάκη και να υιοθετηθεί άμεσα, ώστε να υπάρχει κάτι να πει και η Κουμουνδούρου.

Το είχε ολοκληρώσει

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Σταθάκης και η ομάδα του είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναμένονταν να τεθεί προς συζήτηση και να επικυρωθεί τον περασμένο Μάιο. Το αρχικό σχέδιο μάλιστα άλλαξε αρχικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε τότε να προχωρήσει σε αλλαγές με τον Αλέξη Τσίπρα να στοχεύει να το παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που έγιναν αφορούσαν κυρίως την ενίσχυση του κράτους και την κρατικοποίηση υπηρεσιών, αφού όπως επισημαίνεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου «ιδιαίτερα στην υγεία, αλλά και σε άλλους τομείς, η περίοδος έξαρσης του κορωνοϊού απέδειξε πως το ισχυρό δημόσιο είναι η μόνη απάντηση σε μια μεγάλη κρίση». Οι παροχές του κράτους προς στους πολίτες ενισχύθηκαν στο πρόγραμμα το οποίο τελικά έγινε το σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη», καθώς και η εμπλοκή του κράτους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με προϋπόθεση τον έλεγχο τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρόγραμμα Σταθάκη υποστηρίζει την θέσπιση του 35ωρου ή του τετραήμερου σε ορισμένους κλάδους, αλλά με τις ίδιες απολαβές για τους εργαζόμενους, το οποίο μέτρο αναμένεται να δώσει απάντηση στην ανεργία. Σε αυτή την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως το κράτος θα καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για το υπολειπόμενο του 40ώρου, με υποχρέωση διατήρησης του νέου ωραρίου για περαιτέρω χρονικό διάστημα. Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιον λόγο επί τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το εφάρμοσε;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα