Βαγ. Γραμμένος: «Ιφιγένειες» οι Λασκαράκης, Διακοφώτης (για να μείνει πρόεδρος…)

Πρωτοβουλίες για να παραμείνει στη διοίκηση της ΕΠΟ αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Γραμμένος! Αν και στην πιάτσα συζητούν όλοι για το κατόρθωμά του να τον κατηγορούν και από τους τρεις πόλους εξουσίας, δηλαδή, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ο Βάγγος δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει και για να σωθεί είναι έτοιμος να θυσιάσει ακόμα και στενούς συνεργάτες του.

Οι επιθυμίες του Γραμμένου, όμως, έχουν γίνει γνωστές και δοκιμάζουν τη συνοχή της σημερινής διοίκησης. Τις προάλλες, ο πρόεδρος της ΕΠΟ βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων συνοδοιπόρων του επειδή αδιαφόρησε για τις υποθέσεις του Βασίλη Γκαγκάτση που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Εδώ και αρκετό καιρό, εκφράζονται πολλά παράπονα για τον Γραμμένο. Του αποδίδουν την αδράνεια στην περίπτωση του Γκαγκάτση. «Έδωσε δικαιώματα στον Ολυμπιακό να στηρίξει τα επιχειρήματά του ότι δεν μας νοιάζουν τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ», έλεγαν ακόμα και συνεργάτες του Βαγγέλλη. Και από τα δύο μπλοκ. Και από εκείνο του Βορρά, αλλά και από του Νότου. Κυρίως απ’ όσους αισθάνονται ανασφάλεια για τις εξελίξεις και ανησυχούν μήπως προκύψει κάποιο πρόβλημα με τις εκλογές και την επόμενη μέρα στην ομοσπονδία.

Ο Γραμμένος, βέβαια, αντιλήφθηκε όσα ακούγονται πίσω από την πλάτη του. Και άρχισε να παίρνει τα μέτρα του για να διασφαλίσει τον εαυτό του. Όπως ανέλυσε στους δύο-τρεις έμπιστους που του απέμειναν, αλλά ακόμα και σε ανθρώπους του ΠΑΟΚ, τα πράγματα δεν θα ’ναι τόσο απλά εάν προκύψει κάποια συμμαχία μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. «Έτσι, όπως έχουν μοιραστεί οι Ενώσεις, μόνο από συνεργασία μπορεί να υπάρξει κάποια διοίκηση. Και το ζητούμενο πρέπει να ’ναι για μας η επίτευξη συμφωνίας με την ΑΕΚ», έχει πει μεταξύ άλλων ο Βάγγος.

Μέχρι εδώ έχει δίκιο ο άνθρωπος. Του το αναγνωρίζουμε. Αλλά το θέμα είναι ότι στο Μαρούσι δεν εμπιστεύονται τους Θεσσαλονικείς. Λένε ότι όσες φορές τους έδωσαν το χέρι, έπειτα μετρούσαν τα δάχτυλά τους. Οπότε η προοπτική της συνεργασίας μοιάζει ασύμφορη για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τους συνεργάτες του. Αλλά ο Γραμμένος έχει σχέδιο. Όπως έχει πει στους ανθρώπους του Ιβάν, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να βρει πεδίο για σύμπραξη των δύο Ποντίων.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ποντάρει στην καλή γνώμη που έχει ο «Τίγρης» για την τιμιότητά του. Θεώρησε παράσημο την τοποθέτηση που έκανε ο Νικαιώτης προ μηνός και πιστεύει ότι μπορεί να τον πείσει πως αξίζει να τα βρουν. Ετοιμάζεται, μάλιστα, ως ποδοσφαιρικός Αγαμέμνων να θυσιάσει ακόμα και τα δυο… χέρια του για να δείξει ότι βάζει τη συνεργασία σε άλλο επίπεδο. Ισότιμο. Φυσικά, όταν λέμε «χέρια», εννοούμε παραγοντικά. Το μήνυμα που στέλνει προς το Μαρούσι ο Γραμμένος δίνει τη μορφή της σύγχρονης Ιφιγένειας στον Περικλή Λασκαράκη και τον Παναγιώτη Διακοφώτη. Πρόκειται για τους δύο ανεπιθύμητους, τους πιο αντιπαθείς παράγοντες της ΕΠΟ στο μπλοκ του Νότου. Ούτε ένας δεν θα βρεθεί να πει καλή κουβέντα για τον Βολιώτη και τον Ροδίτη. Κι εκεί ποντάρει ο Γραμμένος. Διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν έχει πρόβλημα να τους θυσιάσει, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της ΑΕΚ.

Φυσικά, ο Λασκαράκης και ο Διακοφώτης θα αντιδράσουν. Διαθέτουν, άλλωστε, ισχυρά στηρίγματα. Ο πρώτος μέσα από τη δράση του στις υποθέσεις με τις αλλαγές των κανονισμών και ο δεύτερος χάρη στις γνωριμίες του που έχτισε στον ευαίσθητο χώρο της Γ΄ Εθνικής και τις αξιοποίησε μέχρι τη Σούπερ Λίγκα. Υπάρχουν πολλά φυντάνια στον χώρο που πίνουν νερό στο όνομα του «Παππού» και στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν πολύ τη δουλειά του. Αλλά ο Γραμμένος υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα, αλλά η διατήρηση της παράταξης στη διοίκηση.

Από την ΑΕΚ δεν έχουν απαντήσει. Περιμένουν πρώτα κάποια δείγματα γραφής από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη του μπλοκ του Βορρά. Με την άνεση που τους δίνει η δυναμική στις ΕΠΣ, ο Μελισσανίδης και οι γύρω του σταθμίζουν τα γεγονότα και περιμένουν.

Αλλά, όπως λένε στο Μαρούσι, η διαρροή της έκθεσης που έστειλε ο παρατηρητής της ΕΠΟ για τον ημιτελικό με τον Άρη προφανώς ενόχλησε ιδιαίτερα τον «Τίγρη» και, βέβαια, χρεώθηκε στον Γραμμένο, μέσω Μάκη Γκαγκάτση. Κι εκεί τα πράγματα μπερδεύονται για τον Βάγγο.

Μπελάδες και με τη Νομική Υπηρεσία

Καλώς τον και ας άργησε! Έπειτα από τρία χρόνια στην προεδρία της ΕΠΟ ο Βάγγος Γραμμένος απεφάνθη ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την πολυπληθή ομάδα δικηγόρων που πληρώνει για παροχή νομικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκφράζει δεξιά και αριστερά το παράπονό του πως δεν έχει έναν δικό του άνθρωπο για να μπορέσει να βγάλει άκρη σε κάποια υπόθεση. Το πρόβλημα με τις διαφορετικές γραμμές, βέβαια, είχε γίνει αντιληπτό απ’ όλους στο πάρκο Γουδή. Ακόμα και από τον ίδιο τον Γραμμένο. Γι’ αυτό και όταν προέκυπτε μία σοβαρή υπόθεση καλούσε στο γραφείο του τον Λασκαράκη και ανέθετε τη δουλειά στον Περικλή. Ο ταμίας έπαιζε μπάλα και εμφανιζόταν ως παντογνώστης. Επί της ουσίας, είχε βρει τον τρόπο και κινούσε τα νήματα στη Νομική Υπηρεσία. Έτσι, έκανε και ο Βάγγος τη δουλειά του. Έστω και με μπαλώματα, διότι σε αρκετές περιπτώσεις η εμπλοκή του Λασκαράκη αποδείχθηκε ζημιογόνος για την ΕΠΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του Παγκρήτιου. Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα, κάποια στιγμή έστρεψαν τα βέλη τους προς τον Περικλή. Εκείνον θεώρησαν υπεύθυνο για την καθυστέρηση στην έναρξη και την ολοκλήρωση των έργων, με συνέπεια να ξεμείνει η Εθνική ομάδα στο άδειο και ψυχρό ΟΑΚΑ.

Χάρη στον πληθωρικό δικηγόρο από τον Βόλο, ωστόσο, ο Γραμμένος έβρισκε χρόνο να χαλαρώσει. Και προσπερνούσε την αδυναμία του να συνεννοηθεί με τα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν εργάζονται –όπως λέει ο ίδιος– άτομα δικής του επιλογής. Κάποιοι δικηγόροι προϋπήρχαν της σημερινής διοίκησης, άλλοι φορέθηκαν καπέλο επί Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής από τον Σταύρο Κοντονή ή και αργότερα από τον Γιώργο Βασιλειάδη. Βέβαια, για τη δική του επιλογή, τη δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη, δεν έβγαλε άχνα.

Το πρόβλημα με την έλλειψη συνεννόησης και επικοινωνίας διογκώθηκε για τον Γραμμένο από τη στιγμή που αποφάσισε να παγώσει τον Λασκαράκη για τους λόγους που αναφέρονται. Κάτι που αντιλήφθηκε και ο Περικλής, ο οποίος έλαμψε διά της απουσίας του από την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ανεξάρτητα, όμως, από την ψυχρή σχέση ανάμεσα στον πρόεδρο και τον ταμία της ομοσπονδίας, τον πρώτο πονοκεφαλιάζει η συνεργασία του με τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως, μάλιστα, σχολίαζε υπάλληλος της Ομοσπονδίας που γνωρίζει τη μουρμούρα του Γραμμένου, ακόμα και μετά την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη ο Βάγγος θα λέει τα ίδια. «Αν και έφερε μαζί του μία συνεργάτιδά του από τη Θεσσαλονίκη και, μάλιστα, δικηγόρο, το έκανε προφανώς για δικούς του λόγους αφού αποδεικνύεται πως δεν μπορεί να τον βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος», λένε οι επικριτές του Βαγγέλη.

Πάει για 11άδα

Αν, πάντως, πάρει ο νυν πρόεδρος το χρίσμα και για νέα θητεία, τότε σίγουρα θα επιδιώξει να βάλει στη νομική υπηρεσία κάποιον της απολύτου εμπιστοσύνης του. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η ΕΠΟ θα συμπληρώσει 11άδα δικηγόρων και, μάλιστα, χωρίς να μετράμε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχουν πτυχία Νομικής. Μέχρι και ομάδα για το πρωτάθλημα των δικηγορικών συλλόγων θα μπορέσουν να φτιάξουν.

Όλα αυτά, βέβαια, στην περίπτωση που παραμείνει ο Γραμμένος πρόεδρος της ΕΠΟ. Προοπτική που ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο με την εμφάνισή του στη «Δίκη». Η ιδέα της συμμαχίας ΑΕΚ και Ολυμπιακού, που όπου βρεθούν και όπου σταθούν «στηρίζουν» με διάφορα… γαλλικά τον Γραμμένο, θα πρέπει μάλλον να θεωρείται πιο πιθανή.

 

Διαβάστε επίσης