Βαγγ. Γραμμένος Στο «Mακεδονία Παλλάς» στήριξε το… σύστημα (και την άμισθη θέση του)

Στο γήπεδό του μπήκε κι έπαιξε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, καθώς εν μέσω πανδημίας φρόντισε να μιλήσει στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη. Ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη δεν προσέφερε κάτι νέο με όσα είπε, αλλά ανέδειξε την επιθυμία του να περιχαρακώσει όσα έχουν δημιουργηθεί και συντηρούν το σύστημά του στην ΕΠΟ.

Δεκαετίες τώρα ο έλεγχος της Ομοσπονδίας αποτελεί βασικό στόχο των μεγαλοπαραγόντων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ξέρουν όχι μόνο όσοι έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες και συμμετέχουν στις εκλογές, αλλά και ο τελευταίος φίλαθλος. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, ούτε χθεσινό. Αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στην ΕΠΟ ως διά… μαγείας ευεργετούνται, ενώ οι αντίπαλοί τους βάλλονται. Κι όμως, ο Βαγγέλης Γραμμένος επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο, όταν του τέθηκε το καυτό θέμα του εκλογικού συστήματος. Άπαντες γνωρίζουν πως αν αυτό δεν αλλάξει, αν δεν γίνει αντιπροσωπευτικότερο, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμένει σε καθεστώς αναξιοπιστίας. Και γι’ αυτό δεν θα ευθύνονται οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές, οι δημοσιογράφοι, οι φίλαθλοι, αλλά οι παράγοντες.

Τι είπε ο Βαγγέλης Γραμμένος για να στηρίξει τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης για το εκλογικό σύστημα;

«Είναι θέμα της γενικής συνέλευσης. Η ΕΠΟ είναι τριτοβάθμιο όργανο. Σε δεύτερο βαθμό είναι οι Ενώσεις και πρωτοβάθμια είναι τα σωματεία. Με ποια κριτήρια θα ψηφίζουν τα Σωματεία; Σε ποιο ποσοστό θα είναι η εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όταν θα ψηφίζουν 5.000 σωματεία; Γιατί πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα; Eίναι ανάξιοι να ψηφίζουν οι πρόεδροι και τα μέλη των ΕΠΣ; Να ψηφίζουν όσοι ψηφίζουν τώρα. Αυτό το σύστημα επιλέχθηκε από τις FIFA/UEFA. Όσοι απεργάζονται τέτοια σχέδια θεωρούν ότι οι πρόεδροι των ΕΠΣ είναι διεφθαρμένοι. Να πάνε στον εισαγγελέα. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου απόπειρα χρηματοδότησης προέδρων των Ενώσεων».

Γλυκιά η καρέκλα και ας είναι και… άμισθη

Είναι απορίας άξιο πώς άνθρωποι με δημοκρατικές καταβολές όπως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, όταν τίθεται το θέμα να αλλάξει προς το πλέον αντιπροσωπευτικό το εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας, το πολεμάνε σαν ο διάολος το λιβάνι. Δεν θέλουν με τίποτα να ψηφίζουν 5.000 σωματεία. Ούτε καν 1.000 εκλέκτορες αντιπρόσωποι.

Δεν πάει να ρωτήσει ο Βαγγέλης Γραμμένος τους μεγαλοπαράγοντες, γιατί ασχολούνται με τις εκλογές των ΕΠΣ; Τι τους ενδιαφέρει να κυριαρχήσει ο… δικός τους άνθρωπος; Γιατί τα δίνουν… όλα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση; Μπορεί να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή του απόπειρα χρηματοδότησης προέδρων Ενώσεων, όπως δηλώνει, αλλά μήπως έχει προβληματιστεί γιατί οι ισχυροί του ποδοσφαίρου μάχονται και φροντίζουν για την ανάδειξη στελεχών που είναι κοντά τους;

Οι εικόνες εκλογών με εύσωμους συνοδούς, προφανώς δεν απασχολεί τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας, τον «δικό μας» Βαγγέλη όπως τον έχει αποκαλέσει ο Ιβάν Σαββίδης. Το πρόβλημα δεν αφορά βέβαια αποκλειστικά τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ. Είναι διαχρονικό και κανείς πρόεδρος δεν φρόντισε να… βγάλει τα μάτια του. Να βάλει σε κίνδυνο την απώλεια της καρέκλας του. Τα ίδια έκανε και ο Γκιρτζίκης και ο Πιλάβιος και ο Γκαγκάτσης και οι προκάτοχοί τους. Αυτή η άμισθη καρέκλα του προέδρου της ΕΠΟ είναι πολύ γλυκιά.

Να πάνε στον εισαγγελέα όσοι θεωρούν διεφθαρμένους τους προέδρους των Ενώσεων, λέει ο Γραμμένος. Την ίδια ώρα για τα «στημένα παιχνίδια» δηλώνει:

«Αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν. Έρχονται αναφορές για ύποπτα παιχνίδια, αλλά η διακρίβωσή τους είναι δύσκολη με βάση το νομικό πλαίσιο».

Η παραπομπή στις… αισθήσεις για τα στημένα παιχνίδια αποτελεί την απάντηση και στις αντίστοιχες αισθήσεις για τη διαφθορά στις εκλογές των ΕΠΣ και της ΕΠΟ. Το νομικό πλαίσιο δυσκολεύει τη διακρίβωση των στημένων αγώνων. Ποιες ακριβώς προτάσεις έκανε για να αλλάξει αυτό το πλαίσιο; Για να διακριβώνονται τα στημένα ματς και να επιβάλλονται ποινές; Νομικός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι. Τι ακριβώς ζήτησε από την Πολιτεία;

Οι ομάδες με τα περίεργα αποτελέσματα, αυτές που πρωτοστατούν στο σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης και προκαθορισμένων αποτελεσμάτων, συνεχίζουν να κάνουν πάρτι.

Αν αλλάξει η εκλογική βάση, θα μεταβληθούν και τα δεδομένα. Μπορεί ν’ ανακατευτεί η τράπουλα και να προκύψει κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα για τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, σε συνέντευξη που έδωσε στη «Δίκη στο Open», τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του εκλογικού σώματος όπως είναι σήμερα.

Γιατί οι μεγαλοπαράγοντες τρέχουν σε εκδηλώσεις συγκεκριμένων Ενώσεων;

Στη συνάντηση που είχαν στις 22 Ιανουαρίου οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου μας με τους αξιωματούχους της UEFA, όταν η κουβέντα κατευθύνθηκε στις εκλογές της ΕΠΟ και ο Ζόραν Λάκοβιτς άφησε υπονοούμενα για λόμπι, υπήρξε η αντίδραση του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη:

«Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πώς γίνονται; Φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές. Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά, όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί».

Κατά πόσον απασχολεί τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ότι πριν τις εκλογές, ο Ιβάν Σαββίδης είχε επισημάνει πως:

«Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της ΕΠΟ, ο Γραμμένος είναι δικός μας. Από την αρχή ένα χρόνο δηλώσαμε ότι είτε θα είναι ο Γραμμένος, είτε θα είμαστε εκτός παιχνιδιού».

Τον Μάρτιο του 2017, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους ομογενείς φίλους του ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη, ο Ιβάν ο τρομερός έλεγε τα… ίδια:

«Εμείς πάμε με τον Γραμμένο. Ας υποθέσουμε ότι τελειώνουμε τις εκλογές σε δύο μήνες, κερδίζει ο Γραμμένος, εγώ θα πρέπει να δείξω σε όλους πως ο Γραμμένος θα πετύχει. Θα προσπαθήσουν άνθρωποι να δείξουν ότι δεν θα πετύχει. Σήμερα αν γίνουν εκλογές, αδιαμφισβήτητα θα κερδίσει ο Γραμμένος».

 

Το σύστημα χτύπησε τον Γ. Ορφανό

Το 2004 ψηφίστηκε ο νόμος Ορφανού, με βάση τον οποίο κάθε 10 ομάδες θα αντιστοιχούν σε έναν εκλέκτορα. Έτσι, το εκλογικό σώμα θα απαρτιζόταν από περίπου 400 εκλέκτορες, που θα εκλέγονταν 20 ημέρες πριν από τις εκλογές για το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Άρα, χρόνος για συζητήσεις και συμφωνίες με τους υποψήφιους δεν θα υπήρχε. Η εξυγίανση θα στηριζόταν σε γερά θεμέλια, και όχι σε εικασίες κι εκτιμήσεις. Όμως, πολεμήθηκε. Οι αντιδράσεις ήταν λυσσαλέες από το σύστημα που έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Ο νόμος είχε δώσει μια παράταση, θα εφαρμοζόταν από 1/1/2005, και έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΠΟ να κάνει τις εκλογές της όπως όριζε το καταστατικό της. Ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, τότε ήταν μπροστάρης της εξυγίανσης και της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος. Μάλιστα, η ΕΠΣ Μακεδονίας, της οποίας ήταν πρόεδρος, υιοθέτησε τότε στο καταστατικό της την εκλογική αυτή διαδικασία.

Η σχετική διάταξη βρισκόταν στο άρθρο 26 Α με τίτλο «Εκλογή Αντιπροσώπων Εκλεκτόρων» και αποτελούσε εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΣ Μακεδονίας με τον νόμο Ορφανού. Η ΕΠΣΜ ήταν η μοναδική ένωση που είχε διάταξη να ψηφίζουν εκλέκτορες στις εκλογές της ΕΠΟ.

Το 2006 όλοι αυτοί που σήμερα για άλλους λόγους βρέθηκαν με την πλειοψηφία του Ιβάν Σαββίδη, έπεσαν πάνω στον Γιώργο Ορφανό και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ώστε να περάσει τροπολογία –μπήκε και ο μπαμπούλας της FIFA στη μέση– με βάση την οποία το καταστατικό της ΕΠΟ υπερισχύει της όποιας άλλης νομοθεσίας.

Το αυτοδιοίκητο… νίκησε και τα πρωτοφανή έγιναν για κάποιους προφανή. Έκτοτε, στα χρόνια που ακολούθησαν, η αντιπολίτευση ήθελε η διοίκηση της ΕΠΟ να προκύπτει από σώμα εκλεκτόρων που θα είχε διευρυμένο χαρακτήρα, η δε συμπολίτευση να διατηρηθούν τα… κεκτημένα.

Φθάσαμε στις αρχαιρεσίες του 2008, όπου ο Βασίλης Γκαγκάτσης εκλέχτηκε στην προεδρία ως ο μοναδικός υποψήφιος. Κάθε εκλογική διαδικασία ήταν αρκετά εύκολο να ελεγχθεί με τόσο μικρό εκλεκτορικό Σώμα.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 ο Γκαγκάτσης υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω επικείμενης δίκης του, ο διάδοχός του Σοφοκλής Πιλάβιος εκλέχθηκε με τις γνωστές διαδικασίες. Η αντιπολίτευση συνέχισε πάλι να φωνάζει…

Το 2012 ήταν η σειρά του Γιώργου Σαρρή να εκλεγεί στην προεδρία της ΕΠΟ. Η συνταγή της επιτυχίας συγκεκριμένη. Όταν έγινε υπουργός Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής από αβλεψία προς στιγμήν καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο.

Από το 2015 και μετά που ψηφίστηκε ο νόμος Κοντονή, έπρεπε η ΕΠΟ να έχει προσαρμόσει το καταστατικό της σύμφωνα με τον νόμο. Το 2016 ήταν επιβεβλημένο οι εκλογές να γίνουν με τον νόμο Ορφανού.

Αυτό επισημοποιήθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο, που αποφάσισε εκλογές με εκλέκτορες, μετά από προσφυγή που κατέθεσε για την τήρηση του νόμου ο Β. Μητρόπουλος.

Η περίφημη προσφυγή είχε κατατεθεί την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, για ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας (14/10 και 26/10) και αίτημα διορισμού προσωρινής διοίκησης, με δεδομένο ότι η θητεία τής νυν διοίκησης είχε περατωθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η προσφυγή είχε ασκηθεί με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για την 26η Οκτωβρίου 2016, και μαζί με την αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης μοναδικό σκοπό είχαν να επαναφέρουν τη νομιμότητα στις διαδικασίες εκλογής του Δ.Σ. της ΕΠΟ με εκλογή διοίκησης μέσω εκλεκτόρων, αλλά και γενικότερα στο άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο σφυροκοπείτο από καταγγελίες για διαφθορά, παράνομες διαδικασίες και κυρίως για πλήρη αδιαφορία στην εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και κανονισμών.

Με βάση τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία, το Δ.Σ. της ΕΠΟ εκλέγεται από εκλέκτορες οι οποίοι έχουν εκλεγεί από όλα τα σωματεία της ελληνικής επικράτειας. Κι όμως, η διοίκηση της ΕΠΟ προσπαθούσε να χειραγωγήσει την εκλογική διαδικασία, προσφέροντας «δώρο» υποσχέσεις, και απειλές κατά περίπτωση, στις ποδοσφαιρικές ενώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, σύμφωνα με τη διάταξη του Καταστατικού, θα ασκούσουν το δικαίωμα της ψήφου μέσω του προέδρου της ένωσης και δύο ακόμη μελών του Δ.Σ. αυτής!!!

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, που είχε στελεχωθεί από υψηλόβαθμους δικαστικούς –αρεοπαγίτες και προέδρους Εφετών–, εφάρμοσε τον νόμο. Τότε όμως η παρέα του Σταύρου Κοντονή έφερε τον κομματικό Δρόσο στην Ομοσπονδία, καθώς τα λεφτά στο ποδόσφαιρο ήταν πολλά, πάρα πολλά….

Ακολούθησαν οι εκλογές του 2017. Ο συνδυασμός Ιβάν Σαββίδη – Δημήτρη Μελισσανίδη που εκφραζόταν από τον Βαγγέλη Γραμμένο επικράτησε 48-21 του αντίστοιχου του Γιώργου Καλαντζή.

Από ’κεί και πέρα, με τον Βαγγέλη Γραμμένο ν’ ακολουθεί τη δική του πολιτική, ο Ιβάν άρχισε να μαζεύει Ενώσεις. Το ίδιο και ο Μελισσανίδης. Ακολούθησαν την πεπατημένη του Ολυμπιακού. Η δημοκρατικότερη εκπροσώπηση ξεχάστηκε από πολλούς που έκαναν κωλοτούμπα για να μείνουν στις θεσούλες τους.

Αν οι ιδιοκτήτες των ομάδων καταλάβουν ότι το 50-50 σε κάθε παιγνίδι είναι υποχρέωση της ΕΠΟ και όχι ρουσφέτι, και δεν χρειάζεται ν’ ασχολούνται με εκλογικές αναμετρήσεις, παρά μόνο να ενισχύουν τις ομάδες τους, τότε θα γίνουν άλματα προς την εξυγίανση.

Επειδή αυτό προφανώς δεν το καταλαβαίνουν, ή κάποιοι έχουν λόγο να τους εμποδίσουν να το καταλάβουν, η Πολιτεία οφείλει θεσμικά να προστατέψει το ποδόσφαιρο. Αν ψηφίζουν 5.000 σωματεία, η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί και κανείς δεν θα πηγαινοφέρνει βαλίτσες, αλλά ούτε και θα μπορεί να πουλήσει υπηρεσίες στις οποίες κάποια πακέτα θα χάνονται στον… δρόμο.

Κανείς δεν ανακάλυψε την Αμερική. Όμως θα ήταν μεγάλη προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε όποιον βάλει τις βάσεις διεύρυνσης του εκλογικού συστήματος, ώστε κανείς μεγαλοπαράγοντας να μην έχει τη δυνατότητα επηρεασμού του εκλογικού σώματος. Γιατί σε 50 μπορείς να παρέμβεις. Σε…. 5.000 ή ακόμη και 1.000 μάλλον καταθέτεις τα όπλα.

Βέβαια όλες οι προϋποθέσεις για εξυγίανση του ποδοσφαίρου, μέσω αλλαγών στους τομείς του εκλογικού συστήματος, της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης, πήγαν περίπατο με το περίφημο συνυποσχετικό που υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από «ασίστ» του Γιώργου Γεραπετρίτη που είχε ήδη λάβει την πάσα απ ‘ τον Γ. Δρόσο, ρωσομαθή και φίλο του Ιβάν Σαββίδη

 

Ξύνει τον πάτο

Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν ο Βαγγέλης Γραμμένος κατέστρωνε τα σχέδιά του για την αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δήλωνε για τα κακώς κείμενα ότι:

«Η ΕΠΟ αυτή τη στιγμή, συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, θέλει εκ βάθρων αναδιάρθρωση. Έχω αντιταχθεί πολλά χρόνια στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, με επιχειρήματα, και κανείς δεν μου δίνει απαντήσεις. Αυτό από μόνο του δείχνει πως υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το ποδόσφαιρο. Επικρατεί αδιαφάνεια, ανομία, βλέπουμε κατάπτωση της Εθνικής ομάδας, οικονομική τελμάτωση της Ομοσπονδίας και άλλα πολλά».

Σήμερα τι εικόνα έχει για το ελληνικό ποδόσφαιρο που ξύνει τον πάτο του βαρελιού σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά και συλλόγων;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα