Βαγγέλης Γραμμένος: Μένει μέχρι να τον διώξουν…

Νερό στο όνομα του Ευάγγελου Γραμμένου έπιναν οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFΑ από την ημέρα που ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας ανέλαβε το τιμόνι της ΕΠΟ.

Ακόμα και στις διάφορες κρίσεις που προκλήθηκαν στη διάρκεια της διετίας, ο νυν πρόεδρος φάνταζε στα μάτια των ξένων ως η μοναδική λύση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Να ακούτε τον πρόεδρό σας» βροντοφώναξε στο συμβούλιο της ΕΠΟ, ο πολύς Χούμπελ.

Εξάλλου, και στην περίπτωση που κρινόταν απαραίτητος ο διορισμός μίας διοικούσας επιτροπής, πάλι τον Γραμμένο θα επέλεγαν από τη FIFA και την UEFΑ. Το είχαν καταστήσει σαφές σε κάθε τόνο και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τα δεδομένα, πάντως, έχουν αλλάξει τον τελευταίο μήνα. Ακόμα και στην Επιτροπή Παρακολούθησης άρχισαν να δυσανασχετούν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Την ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης σχολιάζει αρνητικά την ατολμία του, ο Πετρ Φούσεκ ως υπερσύμβουλος και ο Χέρμπερτ Χούμπελ ως επικεφαλής της Επιτροπής χρησιμοποιούν τα ίδια σχόλια όταν θέλουν να αναφερθούν στον Γραμμένο.

Καθεστώς ατιμωρησίας

Οι πρώτες σκιές αποτυπώθηκαν στη γνώμη των ξένων από τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ το διάστημα της απίστευτης έντασης που επικράτησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον περασμένο Μάρτιο με τα γεγονότα της Τούμπας. Τότε περίμεναν ότι θα έπαιρνε πιο δυναμικά μέτρα, αλλά προσπέρασαν την ουσιαστικά εξαφάνισή του από το προσκήνιο.

Του έδωσαν, ωστόσο, χώρο και χρόνο για να κινηθεί και να εφαρμόσει όσα είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια των διαφόρων συναντήσεών του με τους εκπροσώπους των διεθνών οργάνων. Έστω και αν αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούσε ο Γραμμένος να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες.

Το καλοκαίρι πέρασε και στις συζητήσεις που έγιναν οι ξένοι κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να σταματήσει το bullying διαιτητών και φορέων από τους παράγοντες και τα στελέχη των ΠΑΕ. Ζήτησαν την επικαιροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων προς κάθε κατεύθυνση.

Στο πάρκο Γουδή άλλαξαν πολλά απ’ όσα ίσχυαν την προηγούμενη σεζόν. Για παράδειγμα, αφαίρεσαν από τον Ιάκωβο Φιλιππούση την υποχρέωση να συγκεντρώνει τις δυσφημιστικές δηλώσεις των παραγόντων και των στελεχών.

Ανέθεσαν τη δουλειά στον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, Θάνο Μπλούνα. Επίσης οι παραβάτες στέλνονται πλέον στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα αντί για την Επιτροπή Δεοντολογίας. Επί της ουσίας άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Όποιος θέλει ανά πάσα στιγμή λέει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι χωρίς να διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο. Η ατιμωρησία μοιάζει για πολλούς ως η φυσιολογική εξέλιξη.

Κι όμως, κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν από την UEFΑ να στείλουν το ιππικό, δηλαδή τον Ζόραν Λάκοβιτς, για να τραβήξει τα χαλινάρια. Για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Δυσφορία για την Εθνική

Τους ξένους ενόχλησε ιδιαίτερα και το περιστατικό στον αγώνα της Εθνικής με την Εσθονία στο ΟΑΚΑ. Η εμφάνιση ακροδεξιών στοιχείων σε διεθνή αγώνα προκάλεσε αναταράξεις στην UEFΑ και σε δεύτερο χρόνο στη FIFΑ.

Οι διεθνείς φορείς περίμεναν από την ΕΠΟ και ειδικά από τον Γραμμένο την άμεση ευαισθητοποίησή του. Τη λήψη μέτρων για να εντοπιστούν όσοι μπήκαν στις κερκίδες και συμμετείχαν στο εθνικιστικό παραλήρημα. Φυσικά στο πάρκο Γουδή δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να σπάσουν αυγά.

Το κατάλαβαν άμεσα όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο και χρέωσαν στον νυν πρόεδρο την αδυναμία αποφυγής παρόμοιων περιστατικών. Είναι αλήθεια πως σε UEFΑ και FIFΑ ανησυχούν εν όψει των προκριματικών για το Euro 2020.

Ειδικά από τη στιγμή που προέκυψαν ως αντίπαλοι η Ιταλία και η Βοσνία. Με την πρώτη υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε οπαδούς συλλόγων με διάφορες βεντέτες τα τελευταία χρόνια.

Κόντρα στους Βόσνιους υπάρχει το πρόβλημα με τον καβγά μεταξύ παικτών και τη συμμετοχή μελών του προπονητικού επιτελείου στην προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων, στη Ζένιτσα.

Γι’ αυτό ζητούσαν τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης ακραίων στοιχείων στους επόμενους αγώνες της Εθνικής.

Το πρόβλημα με τον Τσαχειλίδη

Τη δημοφιλία του Γραμμένου έστειλε υπό το μηδέν η υπόθεση του Ιωάννη Τσαχειλίδη. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης πείστηκαν ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ άγεται και φέρεται από όσους κάνουν κουμάντο στο λεγόμενο μπλοκ του Βορρά.

Ή έστω πως αδυνατεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις διαφόρων συνεργατών του όπως η απομάκρυνση ενός μέλους της ΚΕΔ. Λες και ο Τσαχειλίδης μπήκε στην Επιτροπή επειδή ακολούθησε το Savoir Vivre και όχι ως γνώστης του αντικειμένου και δίχως εξαρτήσεις.

Το ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από τον Χρήστο Ζαμπούνη, αλλά από άτομα που γνωρίζουν το άθλημα και μπορούν να το υπηρετήσουν με στόχο να το βελτιώσουν.

Ο Γραμμένος, όμως, προέταξε τα διάφορα προσωπικά συμφέροντα και τις επιθυμίες όσων συμπράττουν μαζί του στο μπλοκ του Βορρά, με συνέπεια να εξοργίσει τους Ευρωπαίους.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε κάτω από τη μύτη του προέδρου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απόδειξη για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί πλέον για τον Γραμμένο.

Ήρθε και η επίθεση στον Θανάση Τζήλο για να στείλει στο ναδίρ την αποδοχή που έχει πλέον ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ στους εκπροσώπους των διεθνών οργάνων.

Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σαρκοβόρα του πάρκου στο Γουδή καραδοκούν επειδή μυρίστηκαν το παραγοντικό αίμα πριν καν αυτό κυλήσει στα διάφορα γραφεία, ελληνικά ή ξένα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα