Βαγγέλης… Μελισσανίδης (Ιωάννης…)

Του Νίκου Συνοδινού

 

Η κωλοτούμπα του αιώνα. Η ΕΠΟ ιδρύθηκε το 1926, αλλά για πρώτη φορά σε χρόνο… μηδέν έκανε τέτοια κωλοτούμπα που θα ζήλευε και ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Η αναφορά βέβαια στο χρόνο των εκλογών της. Τη μία ο Βαγγέλης Γραμμένος και η παρέα του έστελνε στις 10 Σεπτεμβρίου καταγγελία στις υπερκείμενες Αρχές για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας και την άλλη, μόλις δηλαδή διαπίστωσε ότι δεν… περνάνε αυτά στον Λευτέρη Αυγενάκη, προχωρούσε σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους του κράτους.

Το μπαϊράκι του προέδρου της ΕΠΟ, κράτησε πολύ λίγο. Πίστευε ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα υποκύψει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία στηριζόμενη στο κατά παραγγελία φιρμάνι της FIFA, απαιτούσε αλλαγή της διάταξης που αφορούσε τις εκλογές των Ομοσπονδιών.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να… μαζέψει τον Υπουργό του

«Επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε τον σαφή κίνδυνο της αναστολής ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA και την UEFA, γεγονός που θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου» ήταν η αναφορά του προέδρου της ΕΠΟ.

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν πάτησε την μπανανόφλουδα που του πέταξε ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη σε όσα έκανε και του είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και το νομοσχέδιο έγινε την Πέμπτη νόμος του κράτους, χωρίς αλλαγές στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των Ομοσπονδιών.

H Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αντί να επιμείνει στα… δίκαιά της και να προασπιστεί το περίφημο αυτοδιοίκητο, μια μέρα μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου, αποφάσισε να μεταθέσει τις εκλογές από τις 9 Οκτωβρίου για τις 23 Νοεμβρίου!

Πρόκειται για… άτακτη υποχώρηση που αναδεικνύει το υπόβαθρο των όσων έχουν χρίσει οι δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα με τους αξιωματούχους της FIFA και UEFA. Αν ο Γραμμένος πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει τον σκοπό του και να εκθέσει τον Υφυπουργό Αθλητισμού, θα το έκανε με… χίλια. Στον αντίποδα, αν ο Λευτέρης Αυγενάκης εκτιμούσε πως με την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου που αφορά και τις εκλογές της ΕΠΟ, θα ρισκάριζε τη διεθνή απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου με ένα  Grexit, θα προχωρούσε σε αλλαγές.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έμεινε αμετακίνητος επιμένοντας μέχρι τέλους ότι οι αρχαιρεσίες σε όλες τις Ομοσπονδίες θα πραγματοποιηθούν το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και μέχρι τις αρχές του 2021. Η εξέλιξη των πραγμάτων τον δικαιώνει για την σκληρή πολιτική, που κράτησε, καθώς κατάφερε να περάσει τις θέσεις του.

Αυτοί που την πάτησαν ήταν οι φίλοι του Βαγγέλη Γραμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μέχρι πρότινος τομεάρχης αθλητισμού Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Αθλητικού Νομοσχεδίου τονίζοντας:

«Σήμερα είναι η UEFA που απειλεί με GREXIT. Ποιος σας διαβεβαιώνει ότι δεν θα ακολουθήσουν κι άλλοι, που αντιλαμβάνονται τα κίνητρά σας πίσω από τις ωμές και ευθείες παρεμβάσεις σας στις εθνικές ομοσπονδίες;»

Οι απειλές για… Grexit ανήκουν σε άλλες εποχές. Ο Γραμμένος και η παρέα του έπαιξαν το χαρτί μέχρι του σημείου που… κάηκαν. Η απόφαση της νέας ημερομηνίας προήλθε από τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, αλλά ο πρόεδρος της ΕΠΟ αν ήθελε ας έκανε και αλλιώς.

Η πρόταση για την αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών της ΕΠΟ έγινε από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Λεωνίδα Θωμαΐδη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει η Ομοσπονδία να πάει παραπέρα την κόντρα με την κυβέρνηση και ότι οι τόνοι θα πρέπει να πέσουν, κάτι που εκ του αποτελέσματος εισακούστηκε, όχι σαν κίνηση καλής θέλησης, καθώς ο πόλεμος της ΕΠΟ στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν πρωτοφανής, αλλά για να βγει από το αδιέξοδό της.

Στην προκαθορισμένη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις 9 Οκτωβρίου θα γίνει μόνο η εκλογή των μελών των Πειθαρχικών Επιτροπών και έτσι θα καλυφθεί και το κενό, που υπάρχει στην Εφέσεων…

Τους παγίδευσαν και τους εξέθεσαν

Για την επιστολή των FIFA και UEFA, o Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι συνεργάζεται άριστα με τις συνομοσπονδίες και ότι ζήτησε οι εκλογές στις 49 Ομοσπονδίες (μεταξύ των οποίων η ΕΠΟ) να γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός λόγω κορωνοϊού.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί, συνεπείς, σε απόλυτη συνεργασία με FIFA, UEFA την ΔΟΕ και όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να πάει μπροστά και όχι να μένει στάσιμη, εγκλωβισμένοι και να κρυβόμαστε πίσω από τα διάφορα τερτίπια που επικαλούνται διάφοροι», είπε χαρακτηριστικά.

Κάποιοι στην αντιπολίτευση στηλίτευσαν τη θέση αυτή και περίμεναν εξελίξεις με νέες απειλές από τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές Αρχές. Οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν, καθώς οι πολιτικοί φίλοι τους στο ποδόσφαιρο, τους παγίδευσαν και τους εξέθεσαν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα