Βαρίδι η Γερμανία: Στην εντατική ο ασθενής της Ευρωζώνης

Στην εντατική ο ασθενής της Ευρωζώνης. Αν δεν έχετε καταλάβει μιλάμε για τη Γερμανία αφού σημειώθηκε βουτιά των παραγγελιών και συρρίκνωση της απασχόλησης στην μεταποίηση με τους ταχύτερους ρυθμούς της 7ετίας.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό της Ευρωζώνης παρουσίασε απροσδόκητη ανάκαμψη τον Αύγουστο, με τον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας να επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Ωστόσο η εικόνα στη Γερμανία παραμένει ζοφερή, με τις παραγγελίες για τα βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες της να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια.

Ο Σύνθετος Δείκτης της IHS Markit για την δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 51,8 μονάδες αυτόν τον μήνα και βρίσκεται έτσι σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ωστόσο όπως εξηγούν οι αναλυτές της Markit αυτό δεν γεννά και πολύ αισιοδοξία. Η ζώνη των 19 οικονομιών, που είδε το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις το 0,2% το δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το πρώτο), αναμένεται να κατεβάσει περαιτέρω ταχύτητα στο τρέχον τρίμηνο.

Το μεγάλο βαρίδι είναι βεβαίως η Γερμανία. Ο δείκτης παραγγελιών για εργοστάσια και υπηρεσίες υποχωρεί με τους ταχύτερους ρυθμούς από τα μέσα του 2013, ενώ ολοένα και περισσότερο επιχειρήσεις περιμένουν πτώση της παραγωγής μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από το 2014, σύμφωνα με τη Markit.

Aν και ο σύνθετος δείκτης για τη Γερμανία, βρίσκοντας στήριγμα στις υπηρεσίες, ανέβηκε στις 51,4 από 50.9 μονάδες τον Ιούλιο, εκείνος της μεταποίησης παραμένει πολύ χαμηλότερα από το όριο του 50, αποκαλύπτοντας ύφεση του κλάδου για έβδομο διαδοχικό μήνα. Η απασχόληση στη μεταποίηση συρρικνώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα