ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Παρέδιδα σε στικάκι τις ηχογραφήσεις του Eurogroup»

Νέα βόμβα, για τα έργα και ημέρες του Αλέξη Τσίπρα στην διακυβέρνηση της χώρας, έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης με συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι παράνομες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup κατά την διάρκεια της… περίφημης περήφανης διαπραγμάτευσης ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και όλου του τότε Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε τα στικάκια με τις ηχογραφήσεις τα παρέδιδε κατά την διάρκεια των Υπουργικών Συμβουλίων, αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν τα είχαν ακούσει πέραν του κ. Τσίπρα και οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε και για την πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του για τα όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ως και λίγο μετά το δημοψήφισμα. «Όταν γράφεις ένα βιβλίο και το παίρνει μετά ένας σκηνοθέτης, το μεταλλάσσει. Του προσθέτει πράγματα που δεν έγιναν, του αφαιρεί πράγματα που έγιναν. Το ερώτημα είναι αν η ταινία του Κώστα Γαβρά ήταν ειλικρινής, όχι όσον αφορά στο face time (με τον τότε πρωθυπουργό) ή αν ήταν τηλέφωνο, αλλά αν πιάνει την ουσία. Το face time, όχι δεν έγινε ποτέ, μιλάγαμε τηλεφωνικά. Το ηχογραφημένο βεβαίως και έγινε. Όλα τα Eurogroup τους τα έδινα με στικάκια, όπως είχα υποχρέωση. Ελπίζω να το κάνει και ο κ. Σταϊκούρας. Πιστεύετε ότι ο κ. Σταϊκούρας αυτή τη στιγμή έχει δικαίωμα να πηγαίνει στο Eurogroup να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για το αν θα χαλαρώσει ή αν δεν θα χαλαρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο και μπορεί να μην ξέρει ο πρωθυπουργός τι ειπώθηκε εκεί μέσα; Να ξέρετε ότι στο βιβλίο τα κατέγραψα ακριβώς όπως έγιναν. Έκανα πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια στο βιβλίο να διαχωρίσω τα γεγονότα από την άποψη, τη δική μου άποψη για τα γεγονότα».

Αντιδράσεις από Ν.Δ.

Όπως ήταν λογικό οι νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη προκάλεσαν αντιδράσεις. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ρωτά τον κ. Τσίπρα εάν είναι αλήθεια, όσα ισχυρίζεται ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.  «Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι ηχογραφήσεις των Eurogroup όχι όχι μόνο έγιναν εν γνώσει του κ. Τσίπρα και των υπουργών του αλλά συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» με το υλικό να παραδίδεται στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Πρέπει να απαντήσει όχι μόνο, πια, για το αν ήξερε αλλά κυρίως για το αν συντόνιζε και έδινε τις εντολές για όσα καταστροφικά για την αξιοπιστία της χώρας καταγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης», αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Βλέπει από πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι για ποιον λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επανήλθε στο ίδιο θέμα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών βλέπει πίσω από αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα του να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα προ ημερών σε κομματική ομιλία είχε αναφερθεί σε «κυκλωτικές κινήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ «ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως το ΜέΡΑ25 έχει καλέσει ήδη από πέρυσι σε παλλαϊκή συστράτευση στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών σημείων που απαιτούν την ρήξη με την τρόικα και το καθεστώς των Βρυξελλών». Οπότε θεωρεί πως η μόνη άμυνα είναι να αποκαλύψει διάφορα πράγματα για την τότε εποχή, προκειμένου να… γρατζουνίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ελπίζει με τη νέα πρόκληση σε απάντηση εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να ανοίξει διάλογο και να τον πάει εκεί που θέλει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα