Βαρβάρα Μεταλληνού: «Είμαστε μια αγκαλιά για το αγέννητο παιδί» (φωτό+βίντεο)

Η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού μίλησε στο iapopsi.gr για τη δράση και την προσφορά του σε κάθε γυναίκα, που προστρέχει σε αυτόν για βοήθεια  

Υπάρχουν πολλών ειδών αγκαλιές: αυτή που δίνει η μητέρα στο παιδί κάθε φορά που αυτό τρέχει κοντά της για να προστατευτεί από τη βαρβαρότητα της ζωής. Αυτή που προσφέρει μια νοσοκόμα στον άνθρωπο, ο οποίος μέσα στο θάλαμο  ενός νοσοκομείου προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του. Εκείνη που κάνει ένας ηλικιωμένος στον νεαρό που τον βοηθάει να περάσει απέναντι στο δρόμο. Και υπάρχει και μία άλλη αγκαλιά, που ανοίγει και κλείνει μέσα της γυναίκες και ενάντια σε κάθε δυσοίωνη προοπτική τις βοηθάει να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο θαύμα όλων. Το θαύμα του να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και το φόβο της αβεβαιότητας.

Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά», από το έτος 1998 που ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα, κάνει ακριβώς αυτό: Προσφέρει τη δυνατότητα σε γυναίκες από όλη την Ελλάδα να επιλέξουν το δρόμο της κύησης, κλείνοντας τα αυτιά στις «Σειρήνες» που προσπαθούν να τις πείσουν να κάνουν το εντελώς αντίθετο: την πρόωρη διακοπή της, που έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του δικαιώματος του εμβρύου να έρθει στη ζωή.

Το iapopsi.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του συλλόγου, κ.Βαρβάρα Μεταλληνού, και έμαθε τα πάντα γύρω από τη δράση και την προσφορά του σε κάθε έγκυο που προστρέχει σε αυτόν για βοήθεια, έτσι ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει την ιερή αποστολή της: να επιτρέψει σε μια ζωή να αντικρίσει το φως του ήλιου. Να επιτρέψει σε μια ζωή να γεννηθεί…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Πώς έχετε καταφέρει να συνεχίζετε ασταμάτητα το έργο σας από το 1998 μέχρι σήμερα, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

«Η συνέχιση του έργου της “Αγκαλιάς”, κατεξοχήν οφείλεται στο πλήθος των υποστηρικτών της και στην άοκνη προσπάθεια και φροντίδα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των εργαζομένων της, αλλά και το σπουδαιότερο, στο πλήθος των ενεργειών των ευεργετών της (με ποικίλους τρόπους, ακόμη και με εθελοντική προσφορά). Οπωσδήποτε, όμως αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της προσπάθειας αυτής, ευρύτερα από την κοινωνία, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.

»Τέλος, η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει η “Αγκαλιά” όσον αφορά την λειτουργικότητά της, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, συνέβαλε στο να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της και να μπορεί να προσφέρει στον πάσχοντα συνάνθρωπο τα τελευταία 21 χρόνια».

 

Από πού προέρχονται οι πόροι, χάρη στους οποίους ενισχύεται  η δράση του συλλόγου;

«Το φιλότιμο των Ελλήνων και η αγάπη για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, τον ωθεί στην υποστήριξη του συνανθρώπου και της πατρίδας. Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα έχει φθάσει σε σημείο επικίνδυνο. Η δράση της “Αγκαλιάς” συντελεί στον “ερχομό” παιδιών, των αυριανών δηλαδή πολιτών. Έτσι ακόμη και από τους Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού Η “Αγκαλιά” δέχεται την αναγνώριση του έργου της και την συμπαράστασή τους. Συνοπτικά, λοιπόν οι πόροι μας προέρχονται από τις προσφορές  του απλού κόσμου, εταιρειών, ιδρυμάτων και Ελλήνων του εξωτερικού».

 

Πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας και με ποιον τρόπο ξεκινάει η διαδικασία στήριξης προς μια γυναίκα που απευθύνεται σε εσάς;

«Η εγκυμονούσα ή οι φίλοι της “Αγκαλιάς”, που θέλουν να βοηθηθούν ή να προσφέρουν σε αυτήν, επισκέπτονται το “Σπίτι της Αγκαλιάς” (Λεωφόρος Αθηνών 84) ή επικοινωνούν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συλλόγου www.agalia.org.gr ή των κοινωνικών δικτύων ή μπορούν ακόμη και με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 8828788. Η εγκυμονούσα, στη συνέχεια θα συναντηθεί στις εγκαταστάσεις της “Αγκαλιάς” με την Κοινωνική Υπηρεσία και θα βοηθηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της, εφόσον τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια».

Υπάρχει κάποιο περιστατικό, το οποίο θυμάστε εντονότερα από όλη τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σας ως πρόεδρος της «Αγκαλιάς»;

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω ξεχωρίσει κάποιο περιστατικό, ωστόσο θα σας αναφέρω μία περίπτωση πρόσφατη που θυμάμαι. Κυρία, καλλιεργημένη και ευγενική από ξένη χώρα, ήρθε να εργαστεί στην Ελλάδα. Βρήκε εργασία, όχι φυσικά ανάλογη με την παιδεία και τις γνώσεις της. Είχε όμως αξιοπρέπεια και αξίες ζωής. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, μετά από κάποιο διάστημα, της έδειχνε αγάπη και φροντίδα, υποσχόμενος και γάμο. Όταν όμως ήρθε ο “καρπός της αγάπης τους”, η εγκυμοσύνη, τότε αρνήθηκε τα πάντα. Μόνη και ξένη. Κάποιοι της υπέδειξαν την “Αγκαλιά”. Ήρθε κοντά μας, βοηθήθηκε, απέκτησε το κοριτσάκι της, αγωνίστηκε και η ίδια για κάλυψη των αναγκών τους, και πάντοτε μας έλεγε: “Αγωνίζομαι, κουράζομαι, λυπάμαι για εκείνον, αλλά εγώ τώρα έχω το αγγελούδι μου!”».

Τι περιλαμβάνει αυτό που προσφέρει ο σύλλογος σε κάποιον που προστρέχει σε αυτόν για βοήθεια;

«Κατ’ αρχάς με την ψυχολογική στήριξη του ανδρόγυνου ή της άγαμης μητέρας, ώστε, παρά τις δυσκολίες, να δεχθεί ευχάριστα το παιδί. Συγχρόνως όμως εξασφαλίζεται εκ μέρους της “Αγκαλιάς” και η κάλυψη των ποικίλων αναγκών, που προκύπτουν από τον ερχομό ενός παιδιού, π.χ. ετοιμάζεται η “προίκα του μωρού”, η δημιουργία καλών συνθηκών στο σπίτι για το μεγάλωμά του, προσφορά τροφίμων, ρουχισμού, υπόδησης, παιχνιδιών και ειδών υγιεινής, (γάλατα, πάνες, κλπ.), κρεβατάκια, καροτσάκια και ό,τι άλλο αναγκαίο προκύπτει στην οικογένεια. Με την κοινωνική λειτουργό μας θα βρίσκεται σε επικοινωνία η μητέρα και θα ελαχιστοποιούνται οι δυσκολίες, που προκύπτουν».

Ποιες άλλες δράσεις σχηματίζουν το συνολικό πρόγραμμα της «Αγκαλιάς»;

«Βοηθάμε, την οικογένεια για τις ανάγκες του μωρού (γάλατα, πάνες, παιδικές τροφές, ρουχισμό, ιατρικές ανάγκες, κλπ.). Ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά (μέχρι 14 ετών), λειτουργεί το Πρόγραμμα “Μεγαλώνουμε Αγκαλιά”, που σκοπό έχει την  συμβολή στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.  Προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε δυνατότητες ανάπτυξης, ευκαιρίες ποικίλων εμπειριών και ερεθισμάτων, καθώς και ψυχαγωγία σε παιδιά των οικογενειών, που έλαβαν στήριξη  από το Σύλλογό μας, και παιδιά που έχουν ανάγκη, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την αποφυγή της περιθωριοποίησής τους».

Ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος, ο οποίος επιθυμεί να προσφέρει στη γενικότερη δράση σας;

«Όποιος επιθυμεί να προσφέρει στη δράση μας αρκεί να επικοινωνήσει με το Σύλλογο και εκεί θα τον κατευθύνουν επαρκώς. Μπορεί όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει οικονομικά να βρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας στην ιστοσελίδα της “Αγκαλιάς”, όποιος θέλει να προσφέρει σε είδος μπορεί να βρει τις ανάγκες στην ιστοσελίδα μας και τέλος, όποιος θέλει να γίνει εθελοντής, μπορεί μέσω της ιστοσελίδας να κάνει ηλεκτρονική αίτηση».

Αν αυτή τη στιγμή διαβάζει τη συνέντευξη κάποια γυναίκα, που ενώ έχει ανάγκη, διστάζει να χτυπήσει την πόρτα του συλλόγου, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να της απευθύνετε;

«Χωρίς αγωνία και προβληματισμό να έρθει στην “Αγκαλιά” ή να τηλεφωνήσει και να ζητήσει να μιλήσει με κάποια από τις κοινωνικές λειτουργούς του Συλλόγου. Θα κλείσουν ραντεβού, θα συζητήσουν, δίνοντας κάποια στοιχεία που θα ζητηθούν. Η επικοινωνία είναι πολύ φιλική. Είμαστε εδώ για αυτές τις εγκύους που έχουν ανάγκη και να μην διστάσει καμία να έρθει σε επαφή μαζί μας. Θα είμαστε μία δεύτερη οικογένεια γι αυτήν και το παιδί της».

 

Πρόγραμμα υλικής στήριξης «Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού:

 

Πρόγραμμα “Μεγαλώνουμε Αγκαλιά”:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα