Βασιλακόπουλος: Δεν θα χρειαστεί τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο

Πόσο κρατάει η προστασία από το εμβόλιο

«Δεν πρόκειται κανένας να χρειαστεί να εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο. Τα εμβόλια είναι πλήρως αποτελεσματικά, τουλάχιστον θα είναι για ένα χρόνο. Υπάρχουν κάποιες μελέτες για αυτό», ανέφερε καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δεν νομίζω ότι το σύνολο των εμβολίων θα χρειαστεί στους 9 μήνες καινούρια δόση, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συντείνουν ότι θα πάμε στο ένα έτος μίνιμουμ, συνέχισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ωστόσο ότι σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι «εκεί πρέπει να εξετάσουμε την τρίτη δόση και σε νωρίτερο χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με συστάσεις γιατρών σε ασθενείς τους που έχουν αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ακόμα και για τα συγκεκριμένα εμβόλια, όπως αυτό της Pfizer, υπάρχουν ειδικά αλλεργιολογικά τεστ για να προβλέψει αν κάποιος έχει ευαισθησία. «Το ιστορικό προηγούμενης αλλεργίας δεν αποτελεί αντένδειξη για τα εμβόλια. Είναι άλλης τεχνολογίας, δεν πρέπει να τα φοβάται ο κόσμος», είπε.

Τόνισε επίσης για τους γιατρούς που από φόβο συστήνουν στους ασθενείς τους να μην κάνουν το εμβόλιο λόγω αλλεργίας «μάλλον δεν είναι καλά ενημερωμένοι». «Σε δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων δεν έχουμε χάσει κανέναν από αλλεργική αντίδραση», συνέχισε.

Τέλος εκτίμησε ότι αν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να έχουμε φτάσει γύρω στο 75%, αν όμως μείνουμε στα σημερινά εμβολιαστικής κάλυψης τότε θα περάσουμε δύσκολο φθινόπωρο διότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό στο στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα