Βασιλακόπουλος: Θα αυξηθούν τα κρούσματα – Πρώτο “crash test” το άνοιγμα των σχολείων

Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι 65% ενώ θα έπρεπε να είναι στο 85%

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε έκκληση σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε προβλέπει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο, , ο οποίος τόνισε ότι «το πρώτο crash test θα είναι το άνοιγμα των σχολείων» στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε γύρω στο 60% εμβολιαστική κάλυψη έπρεπε να ήμασταν στο 85% για να καλυφθούμε από το στέλεχος Δέλτα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν όχι σε έξι ή οχτώ μήνες» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Θα πλησιάσουμε στην ανοσία αγέλης, με μεγάλο κόστος, γιατί θα νοσήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι (…) Θα αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε προς το τέλος της άνοιξης του 2022 οπότε θα γίνει ενδημικός ιός» εκτίμησε ακόμα ο καθηγητής.

Νέα μετάλλαξη “Mu”

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη “Mu” είπε  ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν, αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».

«Η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα, όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό» εξήγησε ο καθηγητής.

Νέο στέλεχος από μη εμβολιασμό 

«Το μεγάλο πρόβλημα,  είναι το στέλεχος Δέλτα, και ιδίως το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος που θα προέλθει από μη εμβολιασμούς», σημείωσε ο καθηγητής.

«Αν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται με το να μην εμβολιαζόμαστε. Πιθανό κάποιες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε στέλεχος πιο μεταδοτικό και από το Δέλτα. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος, είδαμε ότι αλλιώς ξεκίνησε ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. «Το εμβόλιο δεν είναι φάρμακο που μπορεί να το παίρνουμε κάθε μέρα και μετά από 4 – 5 χρόνια συνεχούς λήψης μπορεί να εμφανιστεί αθροιστική τοξική δράση. Το εμβόλιο το κάνουμε το βλέπει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για μικρό χρονικό διάστημα κάνει την ανοσολογική του απάντηση και η ιστορία τελειώνει.

Ο οργανισμός μας όταν εμβολιαζόμαστε βλέπει μόνο πρωτεΐνη ακίδα, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μπει μέσα μας, και εναντίον αυτής κάνει αντισώματα και κύτταρα. Όταν αρρωσταίνει κάποιος φυσικά ο οργανισμός του έχει εκτεθεί ακριβώς την ίδια πρωτεΐνη ακίδα. Φοβάται αυτός τι θα του συμβεί τέσσερα χρόνια μετά;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα