Βασιλειάδης: «Καμιά επιπλέον επιβάρυνση χρήσης στο κολυμβητήριο Ηρακλείου» (video)

«Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον επιβάρυνση. Αν τυχόν γονιός πέρυσι πλήρωνε λιγότερα και φέτος πληρώνει παραπάνω, να το καταγγείλει για να διώξουμε το σωματείο από την εγκατάσταση». Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση -για το κολυμβητήριο Ηρακλείου- που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Στην επίκαιρη ερώτηση -με τίτλο «Για το χαράτσι των 5 ευρώ ανά αθλούμενο που έχει επιβληθεί από το ΕΑΚΗ»- οι δύο βουλευτές, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου, από τον Οκτώβρη του 2018, έχει επιβάλλει χαράτσι 5 ευρώ ανά αθλούμενο για τη χρήση του κολυμβητηρίου Ηρακλείου που αφορά τη συντήρηση και τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων του κολυμβητηρίου στη διοίκηση, ειπώθηκε ότι η κατεύθυνση είναι η χρέωση των 5 € να μην επιβαρύνει επιπλέον τους αθλούμενους, αλλά να αφαιρείται από τα σωματεία, πράγμα το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα. Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι οι γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν 5 € παραπάνω κάθε μήνα από όσα πλήρωναν προηγουμένως για τη συνδρομή τους.

Πρόκειται για ένα είδος ανταποδοτικού τέλους σε δημόσιο χώρο άθλησης, πρακτική που ακολουθεί το ΕΑΚΗ και στους άλλους χώρους άθλησης που διαχειρίζεται, όπως το κλειστό γήπεδο Λίντο και το αθλητικό κέντρο του σταδίου Ελευθερίας, επικαλούμενο ανεπαρκή κρατική επιχορήγηση.

Είναι απαράδεκτο με τη λογική της ανταποδοτικότητας, να ενισχύεται η επιχειρηματική λειτουργία δημόσιων αθλητικών χώρων, να θεωρούνται οι αθλητές πελάτες και να γίνεται το δικαίωμα στον αθλητισμό πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη οι λαϊκές οικογένειες είναι τσακισμένες οικονομικά και δυσκολεύονται να πληρώνουν ακόμα και τις συνδρομές τους στα σωματεία, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

– Να σταματήσει άμεσα το επιπλέον χαράτσωμα των 5 € ανά αθλητή στο κολυμβητήριο και το αντίστοιχο ποσό για τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους που διαχειρίζεται το ΕΑΚΗ;

– Να αυξήσει την τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚΗ στο ύψος των αναγκών, για την άμεση συντήρηση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Κολυμβητήριου στο Ηράκλειο Κρήτης, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους».

Στην απαντητική του τοποθέτηση ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέφερε: «Οι εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χρηματοδοτούνται όπως καλά γνωρίζετε από τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ και η χρηματοδότησή τους βαίνει  διαρκώς αυξανόμενη κάθε χρόνο. Μιλήσατε για χαράτσι. Να δφούμε τι σημαίνει χαράτσι. Είναι οτιδήποτε σου βάζουν να πληρώνεις, παραπάνω από αυτό που πλήρωνες.

Εμείς ζητήσαμε από το σύνολο των σωματείων που χρησιμοποιούν το σύνολο των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων και με δεδομένο ότι για την παροχή των υπηρεσιών τους αυτοί χρεώνουν τους πολίτες, ένα ποσό από τα έσοδα αυτά, να επιστρέφει πίσω στην εγκατάσταση. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο Ηράκλειο.

Στο Ηράκλειο λοιπόν ορθά αποφασίσαμε το εξής: Βάλαμε πλαφόν στις ανώτερες τιμές που μπορεί κάθε σωματείο να χρεώσει τον αθλούμενο. Μειώσαμε το κόστος μίσθωσης των σωματείων προς την εγκατάσταση και την ίδια στιγμή τα σωματεία υπέγραψαν σύμβαση με το ΕΑΚΗ με την οποία δεσμεύτηκαν για το ισόποσο της συνδρομής και την αφαίρεση των 5 ευρώ από τη συνδρομή του κάθε αθλουμένου.

Ζητήσαμε λοιπόν ο κάθε αθλούμενος αντί να καταβάλει τα 5 ευρώ  στο σωματείο να τα καταβάλει στο ΕΑΚΗ. Γιατί; Για να δημιουργήσουμε παράλληλα κι ένα κουμπαρά που θα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε εύκολα, άμεσα για τις καθημερινές ανάγκες των κολυμβητηρίων και των κλειστών γυμναστηρίων. Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον επιβάρυνση. Και έχουμε τονίσει ξανά, αν τυχόν γονιός πέρυσι πλήρωνε λιγότερα και φέτος πληρώνει παραπάνω, να το καταγγείλει για να διώξουμε το σωματείο από την εγκατάσταση. Αυτό είναι σαφές.

Δεν έρχεται να καλύψει κάποιο έλλειμμα χρηματοδότησης. Τα νούμερα, κύριε Συντυχάκη, μιλάνε από μόνα τους. Το 2014 το ΕΑΚ Ηρακλείου χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό με 580.000 ευρώ. Το 2018 η τελική εκταμίευση φτάνει στις 800.000 ευρώ, δηλαδή 50% αύξηση της χρηματοδότησης μέσα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.

Παράλληλα εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις. Ξεκινά τώρα ο διαγωνισμός για την επισκευή του Λίντο, προχωρά η μελέτη για την επισκευή του Παγκρήτιου Σταδίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ταρτάν στο στάδιο της Ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή δε, η ίδια η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και ο αντιπρόεδρός της, δήλωσε ότι το κολυμβητήριο του Ηρακλείου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και από τα καλύτερα στη χώρα και αυτό γίνεται με πολύ μεγάλο κόπο της επιτροπής διοίκησης και της προέδρου Μαρίας Καλουδιώτη. Για πρώτη φορά καταφέραμε το κολυμβητήριο να λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο με την αρωγή της Περιφέρειας και του κ. Αρναουτάκη.

Επομένως κύριε Συντυχάκη αν υπάρχουν  αντίθετες πρακτικές από τις συμφωνημένες με τα σωματεία, πρώτος δήλωσα και η διοίκηση το ίδιο, ότι κάντε τις καταγγελίες και μείς θα πάρουμε μέτρα, αλλά χρήση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από σωματεία τα οποία χρεώνουν τους πολίτες χωρίς να βάζουν το μερίδιό τους για τη συντήρηση της εγκατάστασης δεν θα υπάρξει ξανά».

 

Διαβάστε επίσης