Βασιλική Ηλιακοπούλου: «Αφορμή της έμπνευσής μου το βλέμμα του Τσιόδρα»

Η καλλιτέχνις που έκανε viral το σκίτσο του Τσιόδρα μιλάει στην «Α» για την έμπνευσή της να δημιουργήσει με τα σκίτσα της τον κύκλο του κορωνοϊού

«Προτιμώ να ζωγραφίζω ανθρώπινα μάτια παρά καθεδρικούς ναούς, όσο υπέροχοι κι αν είναι», έλεγε ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Και η Βασιλική Ηλιακοπούλου το ίδιο πιστεύει. Όταν βλέπεις τα έργα της, καταλαβαίνεις το γιατί.

Είναι όμως τα πρόσφατα σκίτσα της για τον κορωνοϊό που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ναι, είναι η καλλιτέχνις που το σκίτσο της για τον Σωτήρη Τσιόδρα έγινε viral στο διαδίκτυο, ένα σκίτσο που όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, φιλοξένησαν και εξακολουθούν να φιλοξενούν.

Μα δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Δεκάδες σκίτσα, υπέροχα φιλοτεχνημένα από την ίδια, με θέμα τον κορωνοϊό,  έχουν συγκινήσει το πανελλήνιο και όχι μόνο. Οι λιτές γραμμές τους, η απόδοση των χαρακτηριστικών των προσώπων, αυτά τα μάτια σε όλη την τραγικότητά τους… Απίστευτο το ταλέντο της. Κοιτάζοντάς τα νομίζεις πως θα βγουν από το χαρτί και θα σου μιλήσουν. Τόσο ζωντανά…

Αφορμή, λοιπόν, σε τούτη την κουβέντα στάθηκε «ο κύκλος του κορωνοϊού», μια ενότητα από τις τόσες που έχει δημιουργήσει, με αφορμή την ελπίδα και τον θάνατο, πιασμένους χέρι-χέρι σε τούτο το επίκαιρο και για πολλούς μακάβριο ταξίδι…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

⇒ Πώς ήλθε η έμπνευση για αυτόν τον νέο κύκλο δημιουργίας;

«Το έναυσμα ήλθε και θρονιάστηκε μέσα μου όταν είδα τον Σωτήρη Τσιόδρα, να μας ενημερώνει για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ξέρεις, εκείνη η συγκίνηση στο βλέμμα του, η μελαγχολία του, το μεγαλείο της ανθρωπιάς του με έκαψαν. Κι έτσι, αποτέλεσε την πρώτη μου έμπνευση για τον κορωνοϊό».

⇒ Έχεις αναρτήσει σκίτσα γνωστών και άγνωστων γιατρών. Έχεις επαφές με κάποιους από αυτούς;

«Με κάποιους, ναι, εκ του μακρόθεν βέβαια. Ενώ είναι αρκετοί εκείνοι που μου υποσχέθηκαν συνάντηση όταν λήξει όλο αυτό το κακό».

⇒ Τους βλέπεις αισιόδοξους για την πορεία αυτής της πανδημίας;

«Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι θα συμβεί στην πορεία. Μια συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει, απλώς φοβούνται έναν ενδεχόμενο δεύτερο κύκλο το φθινόπωρο».

⇒ Δεν σκιτσάρεις όμως μόνο γιατρούς…

«Προχωρώντας στα σκίτσα μου, ζήτησα φωτογραφίες από νοσοκομεία και νοσηλευτές εν ώρα αιχμής, για να αποτυπώσω πιο σφαιρικά αυτό που συμβαίνει, σε όλη την τραγικότητά του. Δεν παρέλειψα φυσικά τους ανθρώπους εκείνους που από διαφορετικό μετερίζι έχουν βάλει τον εαυτό τους μπροστά, για να “απολαμβάνουμε” εμείς την ιδιότυπη αυτή μοναξιά μας, όπως οι άνθρωποι του δήμου, οι καθαρίστριες, οι ντελιβεράδες…»

⇒ Σκέφτεσαι με το τέλος της πανδημίας να οργανώσεις εικαστική έκθεση με τα συγκεκριμένα σκίτσα σου;

«Εκείνο που θα ήθελα είναι να οργανωθεί πράγματι μια έκθεση, όχι όμως για μένα. Εγώ τα δημιούργησα για τους συνανθρώπους μου και σ’ εκείνους ανήκουν. Εκείνοι είναι η έμπνευσή μου. Και αυτό είναι το δικό μου ευχαριστώ. Αν λοιπόν γίνει κάποια έκθεση, θα ήθελα τα έσοδά της από όποια έργα μου πουληθούν να πάνε σε κάποιον καλό σκοπό. Δεν το έχω αποκρυσταλλώσει ακόμη στο μυαλό μου. Ας βγούμε πρώτα από αυτό το αδιέξοδο…»

⇒ Είσαι εκπαιδευτικός, που σημαίνει ότι κι εσύ όπως όλοι μας «Μένεις Σπίτι»;

«Ακριβώς. Κι αυτό ήταν μια καλή δικαιολογία για μένα να επιδοθώ σε σκίτσα που έχουν ως θέμα την αιτία αυτού του κακού, τον κορωνοϊό, καλύπτοντας έτσι δημιουργικά τον σπανίως άπλετο χρόνο μου. Το αρνητικό είναι ότι μου λείπουν πολύ οι μαθητές μου».

⇒ Και η οικογένειά σου; Σου λείπει;

«Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Έχω τέσσερα εγγόνια, τον Κωνσταντίνο, την Κωνσταντίνα, τον Αλέξανδρο και τον Βασίλη, που προφανώς κληρονόμησαν το ταλέντο μου στα εικαστικά. Ζωγραφίζουν και μου δείχνουν τα έργα τους μέσω skype. Θέλω να τ’ αγκαλιάσω και δεν μπορώ. Ελπίζω κι εγώ, όπως όλοι μας, στη θετική πορεία της καταπολέμησης της νόσου, ώστε να χαλαρώσουν λίγο τα αυστηρά μέτρα, και να βρεθώ πάλι κοντά τους…»

⇒ Και βέβαια τα όνειρα δεν τελειώνουν στον κορωνοϊό;

«Και βέβαια όχι. Το επόμενο βήμα μου είναι μια έκθεση χαρακτικής για τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα…»

Who is who

Η Βασιλική Ηλιακοπούλου έχει τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1992 ασχολείται με την εκπαίδευση. Το 1996 διορίστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων. Έχει διδάξει σε μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με άριστα αποτελέσματα. Επίσης έχει διδάξει σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Έχει πλήθος κριτικών σε εφημερίδες, περιοδικά ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ως φοιτήτρια αριστούχος του τμήματος ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ συμμετείχε στην έκθεση φοιτητών στη Γρανάδα Ισπανίας. Έχει μεταπτυχιακό στον Φωτισμό και τώρα τελειώνει το μεταπτυχιακό της στις Γραφικές Τέχνες με Πολυμέσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα