ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ: Όταν τα στερνά ΔΕΝ τιμούν τα πρώτα

Τι έλεγε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου το 2009 για τους συναδέλφους της που αποδέχονταν καλά αμειβόμενες θέσεις όπως π.χ. του προέδρου ανεξάρτητης αρχής

Στο τεύχος 111 της τριμηνιαίας έκδοσης «ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2009, είχε φιλοξενηθεί μία ομιλία της Βασιλικής Θάνου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η κα Θάνου ήταν τότε μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ και προφανώς δεν είχε διαβλέψει ότι ο επίλογος εκείνης της ομιλίας της θα την έκανε να φαντάζει σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, τόσο ανακόλουθη μεταξύ των τότε λόγων της και των σημερινών πεπραγμένων της. Κι αυτό διότι η αναρριχόμενη στην προεδρία της ΕΔΕ, εν συνεχεία πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετέπειτα επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και, τέλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού –θέση στην οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ– υπέπεσε στον πειρασμό της καρεκλοθηρίας.

«Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις», υποστήριζε το 2009 η Β. Θάνου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του Προέδρου Ανεξάρτητης αρχής».

Να, όμως, που η άλλοτε πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη δεκαετία που μεσολάβησε δεν έκανε μεγαλειώδη κυβίστηση μόνο σε όσα κατακεραύνωνε. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015, μόλις λίγες ημέρες από την αναρρίχηση του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, είχε δείξει τις πολιτικές της προτιμήσεις με την περίφημη επιστολή που έστειλε στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή του υπέρ των προτάσεων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζεται ότι όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου Τσίπρα συνοδεύτηκε από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Βασιλική Θάνου ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής πρωθυπουργού.

Στη μεγάλη λίστα με τα… στερνά της κυρίας Θάνου που δεν τιμούν τα πρώτα της, θα πρέπει να προστεθεί η πιεστική και αντισυνταγματική επιμονή της προέδρου τότε του Αρείου Πάγου να παραταθεί το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών και πέραν του 67ου (σ.σ. πρόταση που συνέπιπτε με την αποχώρησή της τον Ιούνιο του 2017 λόγω συμπλήρωσης του ηλικιακού ορίου), αλλά και τοποθέτησή της ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δέκα ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της.

Η έκδοση την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Ανάπτυξης των διαπιστωτικών πράξεων απομάκρυνσης της Β. Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν διαγράφει τα όσα έχουν προηγηθεί. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει το ορθόν της αποκατάστασης μίας μεγάλης ανορθογραφίας, καθώς όπως θυμίζει στο άκρως διαφωτιστικό άρθρο της η βουλευτής Β΄ Αθηνών (Νότιος Τομέας) της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Liberal.gr, ουδέποτε στο παρελθόν ένας δικαστής έτυχε τέτοιας προνομιακής μεταχείρισης από ελληνική κυβέρνηση, όσο η κα Θάνου από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα