«Βασίλισσα» εντός και εκτός συνόρων η MYTILINEOS

Ισχυρή αντοχή με απίστευτη ρευστότητα δείχνουν τα αποτελέσματα 9μηνου

«To ρευστό είναι ο βασιλιάς», λένε οι γκουρού των χρηματαγορών και των επενδύσεων. Αν αυτό ισχύει, τότε με ρευστότητα που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ εν καιρώ πανδημικής και οικονομικής κρίσης, η ΜYTILINEOS όχι απλώς «βασιλεύει» στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά δείχνει να έχει σημαντικές εφεδρείες να βγει από την τρικυμία στο αναπτυξιακό ξέφωτο με τις ελάχιστες δυνατές αμυχές.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Παραμονές του νέου lockdown, που ανακοίνωσε εσπευσμένα η κυβέρνηση και χωρίς φυσικά να έχουν γίνει γνωστές οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι τα χαμόγελα περίσσευαν. Και δικαιολογημένα αφού στο διοικητικό στρατηγείο του ομίλου Μυτιληναίου που εδρεύει ανακοίνωναν και επισήμως τις ανθεκτικές –όπως τις χαρακτηρίζουν– οικονομικές επιδόσεις ενός εξαιρετικά δύσκολου εννεάμηνου. Σύμφωνα με αυτές:

>>Τα καθαρά κέρδη της MYTILINEOS μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που πλησιάζουν το 1.

>>Ο κύκλος εργασιών «κρατήθηκε» σε επίπεδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου –στα 1,34 δισ. ευρώ– σημειώνοντας κάμψη -13,4%, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν κατά 5,4% στα 234,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

>>Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 562 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη Μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,87 με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το μεγάλο επίτευγμα, ωστόσο, της MYTILINEOS αφορά τη συνολική ρευστότητα σε μετρητά και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η διοίκηση του ομίλου, η MYTILINEOS κατόρθωσε σε μία ιδιαίτερη χρονιά πρωτόγνωρων επιχειρηματικών και όχι μόνο προκλήσεων, να παραμένει πλήρως λειτουργική σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατά κύριο λόγο πηγάζουν από τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Οι απόλυτοι αριθμοί καταδεικνύουν ότι η MYTILINEOS έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας και παρά την όποια απαισιοδοξία γεννά το δεύτερο κύμα της παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην αναπτυξιακή της πορεία, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη.

Για το υπόλοιπο του 2020, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, η MYTILINEOS βοηθούμενη από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του Αλουμινίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια εξαιρετική επίδοση, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.

Άντεξαν και οι επιμέρους τομείς δραστηριότητας

Αξιοσημείωτη αντοχή στους μετασεισμούς της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης δείχνουν και οι επιμέρους τομείς δραστηριότητας της MYTILINEOS. Κατ’ αρχάς, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2020, παρά τη μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (-4,8%) που επήλθε λόγω πανδημίας, αλλά και τις κατά 35% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 664,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 49,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 700,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 122,3 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, από 73,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 66,7%. Σημειώνεται ότι η επίδοση του Τομέα το γ΄ τρίμηνο αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 51 εκατ. ευρώ έναντι €23.000.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αξιοποιώντας το προφίλ υψηλής ιδιοκατανάλωσης, τη μακροχρόνια εμπειρία της στην προμήθεια φυσικού αερίου και τη δυναμική παρουσία της στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας και των γειτονικών αγορών των Βαλκανίων, η MYTILINEOS έχει πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό, αλλά και οι τρέχουσες χαμηλές τιμές στην αγορά (Hubs και κυρίως TTF), οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας (clean spark spread) για τις θερμικές μονάδες της κατά 55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημαντικά αυξημένη ήταν τόσο η κερδοφορία, όσο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2020 τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 11MW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της MYTILINEOS στα 222MW, ενώ το ίδιο διάστημα ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου Αιολικού Πάρκου 43,2MW.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Protergia συνεχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στο 8,5% στο τέλος του Εννεάμηνου από 5,51% στα τέλη του 2019, εκπροσωπώντας πλέον περισσότερους από 260.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Στον Τομέα Μεταλλουργίας, τώρα, το εννεάμηνο «έκλεισε» με τζίρο €365.000.000 (27,2% του συνολικού κύκλου εργασιών), έναντι 440,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το EBITDA στους εννέα πρώτους μήνες του 2020 διαμορφώθηκε σε 104 εκατ. ευρώ έναντι 130,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Υπογραμμίζεται ότι τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου της MYTILINEOS παρέμειναν σε πλήρη λειτουργία και χωρίς προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, αναφορικά με τη ζήτηση των προϊόντων και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της MYTILINEOS ο κύκλος εργασιών εννεαμήνου ανήλθε σε 209,7 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί σε 15,6% του συνολικού κύκλου εργασιών), έναντι 194,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το EBITDA στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε σε 11,5 εκατ. ευρώ έναντι €11,7 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αναφορικά με τα έργα EPC κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου ο βιομηχανικός όμιλος του Ευ. Μυτιληναίου ολοκλήρωσε την κατασκευή δύο μεγάλων έργων στην Ισπανία και τη Χιλή, 300MW και 170 MW αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι το έργο «Talasol» στην Ισπανία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, ενώ το «Atacama Solar Project» στη Χιλή είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στην οποία η ελληνική εταιρεία ήδη έχει καθιερωθεί. Παράλληλα, έγινε ανάληψη νέων έργων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης βρίσκονται νέα έργα στο Καζακστάν.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η MYTILINEOS, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι κατασκευαστικές εργασίες εκτελέστηκαν χωρίς διακοπή και ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο κανένας από το προσωπικό. Κι αυτό, όπως λένε οι άνθρωποι της MYTILINEOS, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά πως το ελληνικό βιομηχανικό brand συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους αναδόχους EPC παγκοσμίως, για projects ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, καταφέρνοντας να παραδίδει όλα τα έργα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα