Βάζει πλάτη η Αθήνα σε Αλβανία και Σκόπια για να βρουν εμβόλια

Προ μίας περίπου εβδομάδας στην Αθήνα βρέθηκαν κατά σειρά ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι κι εν συνεχεία ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Στις συζητήσεις των δύο ξένων επισήμων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τέθηκαν πολλά και διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19.

Και οι δύο χώρες ζήτησαν από την Ελλάδα την αρωγή της για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Όπως χαρακτηριστικά είπαν τόσο ο κ. Οσμάνι, όσο και ο κ. Ράμα είναι ότι όλες οι μεγάλες και πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν στην κυριολεξία μαζέψει όλο το στοκ των εμβολίων με συνέπεια οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών χωρών.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ζήτησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να βάλει πλάτη και να μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα να αγοράσουν και οι δύο κάποια εμβόλια από τα επιπλέον που έχει εξασφαλίσει η Ε.Ε. από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μεταβιβάσει τα αιτήματα των δύο στις Βρυξέλλες, λέγοντας και τον… καλό του το λόγο.

Μάλιστα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Κομισιόν, που συνεκλήθη μέσω τηλεδιάσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φρόντισε να θέσει το θέμα. «Έχει ιδιαίτερη σημασία να μοιραστούμε τις επιτυχίες της ΕΕ με τους φίλους και τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με τις χώρες εκείνες που έχουν εκφράσει την πρόθεση να έρθουν μαζί μας στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Εμβολιασμένους θέλει τους εισαγόμενους εργάτες γης η Αθήνα

Οι εργάτες γης

Πολλοί εθνικιστικοί κύκλοι σίγουρα θα αντιδράσουν για τη νέα πρωτοβουλία της χώρας μας, όμως όπως εξηγούν από το Μαξίμου «η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει υγιείς γείτονες». Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι μία από τις αιτίες που φούντωσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ήταν και οι εισαγόμενοι εργάτες γης που ήρθαν από την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Εργάτες γης που δουλεύουν, είτε στην συγκομιδή καρπών και φρούτων, είτε στα εργοστάσια τυποποίησης. Πολλοί εξ αυτών πέρασαν τα σύνορα με πλαστά rapid test.

Οπότε για να μην δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα σε πολλές περιοχές της επικράτειας, όπου οι εισαγόμενοι εργάτες γης είναι αναγκαίοι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει πλάτη στις δύο χώρες για να εξασφαλίσουν εμβόλια η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Στόχος της χώρας μας να έρθουν εμβολιασμένοι οι εργάτες γης το ερχόμενο καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα