Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο στην Ελλάδα “βλέπουν” οι αναλυτές της Eurobank

Όλοι οι επιμέρους δείκτες εμπιστοσύνης σημείωσαν βελτίωση με τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά 11 μηνών για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο και 7 μηνών για τους καταναλωτές.

Η έξαρση του τρίτου πανδημικού κύματος με την ταυτόχορνη παράταση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) δεν έκαμψαν τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα που τον περασμένο Μάρτιο κινήθηκε ανοδικά.

Αυτό καταγράφεται στην εβδομαδιαία ανάλυσή της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία» επικαλούμενη στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ, με τους αναλυτές της τράπεζας να επισημαίνουν ωστόσο ότι βάσει των στοιχείων η αναμενόμενη κάμψη –σε τριμηνιαία βάση– της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο 2021 λόγω του 3ου lockdown ενδέχεται να ήταν ηπιότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, έπειτα από μια περίοδο 13 μηνών, με απότομη χειροτέρευση των προσδοκιών τον Απρίλιο-Μάιο 2020 και στη συνέχεια μικρές διακυμάνσεις γύρω από έναν μέσο όρο της τάξης των 90,7 μονάδων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε στις 96,9 μονάδες τον Μάρτιο 2021 από 91,9 μονάδες τον Φεβρουάριο 2021. Όλοι οι επιμέρους δείκτες εμπιστοσύνης σημείωσαν βελτίωση με τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά 11 μηνών για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο και 7 μηνών για τους καταναλωτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν της Ελλάδας, βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο 2021 καταγράφηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών (εξαίρεση αποτέλεσαν οι χώρες της Τσεχίας και της Εσθονίας) με τον μέσο όρο της ανόδου να διαμορφώνεται στις 5,0 μονάδες. Επί παραδείγματι, στην ΕΕ-27 (Ευρωζώνη) ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 100,0 (101,0) μονάδες από 93,1 (93,4) μονάδες τον Φεβρουάριο 2021 (υψηλό 13 μηνών).

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, σε Ελλάδα και ΕΕ-27, δύνανται να συνδεθούν με τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολιασμών. Όσο επιταχύνεται ή διατηρείται σε υψηλούς ρυθμούς η πορεία των εμβολιασμών, η αβεβαιότητα μειώνεται και ως εκ τούτου οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται.

Λόγω της παρατήρησης του Μαρτίου 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε τριμηνιαία βελτίωση –έστω και μικρή– για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 (μέσος όρος 3 μηνών). Εντούτοις, παραμένει κατά πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με το υψηλό 50 τριμήνων (12,5 έτη) του 1ου τριμήνου 2020.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η εν λόγω επίδοση αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη παραμονή της ελληνικής οικονομίας – και όχι μόνο – σε υψηλή ετήσια ύφεση το 1ο τρίμηνο 2021. Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -13,4% QoQ το 2ο τρίμηνο 2020 και η ενίσχυσή του κατά 3,1% QoQ και 2,7% QoQ το 3ο και το 4ο τρίμηνο 2020 αντίστοιχα, κληροδοτούν (προσεγγιστικά) ήδη -7,6 ποσοστιαίες μονάδες ετήσιας ύφεσης για το 1ο τρίμηνο 2021. Η τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 θα διαμορφώσει την τελική ύφεση σε ετήσια βάση του 1ου τριμήνου 2021.

Δείκτες υψηλής συχνότητας όπως η παραγωγή στη μεταποίηση και οι πωλήσεις – σε σταθερές τιμές – του λιανικού εμπορίου κινήθηκαν ανοδικά σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο 2021 (2,1% MoM και 6,1% MoM αντίστοιχα). Επιπρόσθετα, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο 2021.

Αυτά τα αποτελέσματα, παράλληλα με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο 2021 δείχνουν ότι η αναμενόμενη κάμψη – σε τριμηνιαία βάση – της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 1ο τρίμηνο 2021 λόγω του 3ου lockdown ενδέχεται να ήταν ηπιότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η δημοσίευση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 (29/4/2021), δηλαδή τον μήνα που χαρακτηρίστηκε από την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες – ειδικά στην Αττική που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη συνολική παραγόμενη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας – θα δείξει σε έναν βαθμό προς τα πού τείνει να διαμορφωθεί το μέγεθος των αναμενόμενων απωλειών του 1ου τριμήνου 2021.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα