Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 3.300 οι νεκροί από τον διπλό σεισμό – Συνεχίζονται οι ταφές των θυμάτων

Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση θυμάτων και η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον καταστροφικό σεισμό

Βαρύτερος γίνεται καθημερινά ο απολογισμός από τον καταστροφικό διπλό σεισμό που έπληξε τη βόρεια Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει τους 3.342, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 16.700. Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι ταφές θυμάτων, αρκετά από τα οποία παραμένουν αγνώστων στοιχείων.

«Επίσημος απολογισμός ως την 5η Ιουλίου: 3.342 νεκροί, 16.740 τραυματίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χόρχε Ροδρίγκες.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα αριθμό αγνοουμένων. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 50.000, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό περίπου στις 10.000. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.954 νεκρούς.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν πλέον περάσει σε νέα φάση, καθώς οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια θεωρούνται μηδαμινές. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις 4.000 διεθνείς ομάδες διασωστών που είχαν αναπτυχθεί στη Βενεζουέλα έχουν αρχίσει να αποχωρούν.

Στο κοιμητήριο της Κάτια λα Μαρ, στην πολιτεία Γουάιρα, συνεχίζονται οι ταφές. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν περισσότερους από 150 τάφους με μη αναγνωρισμένα θύματα, ενώ σε κοντινή έκταση βρίσκονται δεκάδες ακόμη τάφοι ανθρώπων που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Τα συνεργεία εξακολουθούν να ανοίγουν νέους χώρους ταφής, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Κάθε τάφος φέρει λευκό σταυρό με αριθμό αναγνώρισης και ημερομηνία θανάτου, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα μικρό μπουκέτο λουλουδιών στη μνήμη των νεκρών.

Όπως εξηγεί ο κάτοικος της περιοχής Έλι Σαβάλα, οι αριθμητικοί κωδικοί επιτρέπουν στις οικογένειες να αναγνωρίσουν αργότερα τους δικούς τους ανθρώπους, αξιοποιώντας τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι αρχές πριν από την ταφή.

Στην ίδια περιοχή, η Σούλι εξακολουθεί να αναζητά τον 23χρονο γιο της, που εργαζόταν σε αρτοποιείο της Κάτια λα Μαρ. Μαζί με την κόρη της περνά τα βράδια σε μια μικρή πλατεία, περιμένοντας να απομακρυνθούν τα συντρίμμια.

«Είναι φριχτό, δεν ξέρω καν τι μέρα είναι, έχω χάσει το μυαλό μου, αλλά δεν κουνιέμαι από εδώ διότι ξέρω πως είναι εδώ. Βρήκα τη μοτοσικλέτα του, βρήκα το κράνος του, είναι εδώ, προσεύχομαι στον Θεό να είναι ζωντανός (…) Αν όχι, τουλάχιστον να τον βρούμε, να τον δούμε, να τον πάμε εκεί που θα αναπαυτεί αιώνια. Δεν φεύγω χωρίς τον γιο μου», δηλώνει συγκινημένη.

Οι διασώστες επικεντρώνονται πλέον στην ανάσυρση των θυμάτων, καθώς η παραμονή των σορών κάτω από τα ερείπια δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

«Από κάποια στιγμή και μετά, τα πτώματα αρχίζουν να αναδίδουν υγρά και αέρια που είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τους ζωντανούς. Τα περισσότερα πτώματα που βρήκαμε ήταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης», εξηγεί στο AFP ο αξιωματικός του βραζιλιάνικου πυροσβεστικού σώματος Τζιέγκου Ασουνσάου.

«Είχαμε αποστολή να σώσουμε τα θύματα που βρίσκονταν στη ζωή και τώρα η αποστολή μας είναι να ανακτήσουμε τα πτώματα ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να βρουν γαλήνη», προσθέτει.

Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες απέρριψε τα σενάρια περί κοινωνικής αναταραχής, παρά τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

«Δεν καταλαβαίνω πώς, αυτές τις στιγμές οδύνης για τη Βενεζουέλα, εθνικού πένθους (…) κάποιοι τολμούν να απεργάζονται κοινωνικές εκρήξεις. Εδώ δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Εδώ αυτό που υπάρχει είναι η βαθιά κοινωνική αλληλεγγύη του λαού μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, στο στρατιωτικό συγκρότημα Φουέρτε Τιούνα στο Καράκας.

Την ίδια ώρα, σε πολλές από τις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τους σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την περιορισμένη βοήθεια που έχουν λάβει. Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και εξακολουθούν να διαμένουν σε δρόμους, πάρκα και πρόχειρα καταλύματα.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στις κυριακάτικες λειτουργίες σε εκκλησίες του Καράκας και της Γουάιρα, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και προσευχόμενοι για όσους εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Συνάντησα ζευγάρια που έχασαν δυο παιδιά, ή δυο από τα τρία. Είναι πολύ οδυνηρό», ανέφερε ο ιερωμένος Ραφαέλ Τροκόνις στο AFP. «Προσπαθούμε να προσφέρουμε όση περισσότερη υποστήριξη είναι δυνατόν. Θέλουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που υποφέρουν. Βλέπουμε πολύ θλίψη και απελπισία».

Το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας, στο Καράκας, όπου άναψαν κεριά γύρω από μια μεγάλη σημαία της χώρας, συμμετέχοντας σε αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα