Βέτο από τον Ιβάνοφ – Πολιτικός… εμφύλιος ξέσπασε στα Σκόπια

Για «ταπεινωτική» συμφωνία μίλησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ξεσπώντας εναντίον του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, με το κλίμα στη γειτονική χώρα να οξύνεται επικίνδυνα.

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να ξεκινήσει νέα πολιτική κρίση, με γενικότερες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο μίλησε για μόλις 1,5 λεπτό! Όπως προέκυψε από τις επαφές των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ δεν συμφωνεί με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και την αλλαγή στο Σύνταγμα. Βασικοί όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ των κ.κ. Ζάεφ και Τσίπρα, μετά από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας προτίθεται να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, ακόμη κι αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο. Η διαδικασία έχει ως εξής. Μετά την πιθανή υπερψήφιση από το σκοπιανό κοινοβούλιο, η απόφαση θα πάει στον πρόεδρο για έγκριση. Τότε, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να την «επιστρέψει» στο κοινοβούλιο. Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.

«Ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της ΠΓΔΜ»

Ο Σκοπιανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας ότι «δεν είχε το θάρρος να συνεργαστεί με τους παράγοντες της χώρας», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης «μη δημοφιλή».

Τέλος, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας στην άκρως προκλητική δήλωση: «Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία». Πρόσθεσε, δε, πως με τη συμφωνία, εκτός του ονόματος, αλλάζει και το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα!

Διαβάστε επίσης