Βγάζουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια…

Εκλογές χωρίς ένταση, δίχως πολωτικά μηνύματα, άνευ μαχαιρωμάτων και αιχμών είναι φαγητό χωρίς αλάτι και πιπέρι. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, όπου όλες οι εσωκομματικές εκλογές είχαν ένταση, πάθος, φωνές, απειλές για ξυλοδαρμούς και το κυριότερο ίντριγκα στον μέγιστο βαθμό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε, όλοι είχαν πέσει από τα σύννεφα από τη συντροφική αλληλεγγύη που είχαν επιδείξει οι έξι υποψήφιοι κατά τις πρώτες ημέρες του προεκλογικού αγώνα. Ίσως ήταν επειδή ήταν νωπές οι μνήμες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ακόμη ήταν «ζεστές» οι εκκλήσεις της μέσω των συνεργατών της από τον «Ευαγγελισμό», όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Τώρα πλέον, αφού πέρασε και το δεκαήμερο από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή της Γεννηματά, οι «μονομάχοι» μπορούν πλέον να βγάλουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και να ισχύσουν το «γαία πυρί μιχθήτω».

Ειδικά μετά τις πρώτες ημέρες όπου οι υποψήφιοι είδαν με μεγάλη χαρά να ανταποκρίνεται ο κόσμος και να συγκεντρώνουν κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις τους, ειδικά τα τρία φαβορί (Παπανδρέου-Λοβέρδος-Ανδρουλάκης) που σίγουρα επηρεάζεται η στρατηγική τους και από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, όπου προηγείται ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος ως γνωστόν ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα, πολλούς μήνες νωρίτερα.

Η επίκληση του ΠΑΣΟΚ και της απήχησης που είχε στην κοινωνία μέχρι τα χρόνια της κρίσης αποτελεί, όπως φαίνεται, για το σύνολο των υποψηφίων την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την καλλιέργεια προσδοκιών στον διάλογο με τους πολίτες και αντιμετωπίζεται ως βήμα ενθάρρυνσης μελών και φίλων να προσέλθουν στις κάλπες. Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου είναι, άλλωστε, το κοινό τους στοίχημα και η προϋπόθεση για τη δυναμική επανεκκίνηση την οποία υπόσχονται, με κεντρικό στόχο στη συνέχεια την απογείωση των ποσοστών στις επόμενες εθνικές εκλογές και φυσικά την αλλαγή συσχετισμών στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τα στρατηγεία των Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Χάρη Καστανίδη και Παύλου Χρηστίδη εκτιμούν ότι η προσέλευση –αν δεν χτυπήσει με νέα ρεκόρ η πανδημία– μπορεί να ξεπεράσει εκείνη του 2017 με τους 212.000 ψηφοφόρους στις κάλπες. Κάνουν, δε, λόγο για βάσιμες ενδείξεις και ισχυρά μηνύματα συμμετοχής όχι μόνο από τον οργανωμένο κόσμο τού ΚΙΝΑΛ, αλλά και από κεντροαριστερούς πολίτες που είτε είχαν αποστασιοποιηθεί, είτε είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα έχουν αρχίσει να ομιλούν και για έναν αριθμό που θα ξεπερνά τις 250.000. Κάτι που εάν συμβεί θα δώσει άλλον αέρα στον επόμενο αρχηγό και με δεδομένο ότι και οι υποψήφιοι που θα ηττηθούν θα παραμείνουν στο κόμμα και δεν θα αποχωρήσουν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας έλεγε παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θυμήθηκε τις εκλογές του 2007 και τη μεγάλη αντιμαχία του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου έφερε στις εσωκομματικές κάλπες περί των 760.000 ψηφοφόρων. «Και παρά τις όποιες διαφωνίες κι εντάσεις, όταν οι δύο πλευρές αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συμπορευθούν με ένα κώδικα επικοινωνίας οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε θρίαμβο το 2009 με ποσοστό που άγγιξε το 44%, δέκα ολόκληρες μονάδες μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία», μας υπενθύμισε.

«Η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στην κούρσα καθώς και οι ισχυρές υποψηφιότητες Λοβέρδου και Ανδρουλάκη έχουν ήδη κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό και τους παροπλισμένους των οργανώσεων – και το κυριότερο: δημιουργούν πολλαπλασιαστές σε κάθε περιοχή καθώς απευθύνονται σε όλες τις γενιές και σε όλα τα κοινά», πιστεύει το ίδιο έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος επιμένει, πάντως, ότι το παζλ θα αργήσει να αποκτήσει σταθερή εικόνα και ως εκ τούτου δύσκολα οι δημοσκοπήσεις θα καταφέρουν να αποτυπώσουν με ασφάλεια το κλίμα που συναντούν στο Λεκανοπέδιο και την Περιφέρεια σε σχέση με την περπατησιά των υποψηφίων.

Η ένταση στις εσωκομματικές εκλογες αποτελούσε το αλατοπίπερο σε όλες τις περιόδους

Τα δυνατά χαρτιά

Ο κ. Παπανδρέου μπαίνοντας τελευταίος στο παιχνίδι δίνει μάχη με τον χρόνο, ξεκινά και ποντάρει στις περιοδείες ανά την Ελλάδα και επιλέγει για πρώτους σταθμούς τα άλλοτε ισχυρά «παπανδρεϊκά» κάστρα, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Το σύνθημα που έχουν επιλέξει οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είναι «σε μια πολιτική μάχη δεν περισσεύει κανείς» και το κάλεσμά τους απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες «ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση του καθενός, την κοινωνική τάξη, το φύλο, το χρώμα, την ηλικία». Ο πρώην πρωθυπουργός από τις πρώτες του δημόσιες παρεμβάσεις προσπαθεί να πείσει ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα δεν θα αναζητήσει συνεργασία είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και δική του προτεραιότητα είναι να μεγαλώσει ξανά η παράταξη και να την παραδώσει στη νέα γενιά λειτουργώντας ακμαία.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος, οργώνοντας εδώ και έναν χρόνο τη χώρα, έχει ήδη εξασφαλίσει με τις περιοδείες δίκτυα υποστηρικτών ανά την Ελλάδα. Δυνατό σημείο στον χάρτη του είναι η Βόρεια Ελλάδα, όπου η Εύα Καϊλή, που στηρίζει την υποψηφιότητά του, θεωρείται από τα δυνατά χαρτιά της εκλογικής του μάχης. Ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζεται από τους βουλευτές Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου, τους πρώην βουλευτές Λεωνίδα Γρηγοράκο και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ενώ την εκπροσώπηση έχει αναλάβει ο Σπύρος Καρανικόλας. Ο κ. Λοβέρδος ντύνει με περισσότερο ΠΑΣΟΚ τον σχεδιασμό του, δεσμεύεται ότι με τον ίδιο στο τιμόνι «θα βγουν οι κομματικοί μηχανισμοί από την πρίζα» και ποντάρει στη στήριξη κεντροαριστερών πολιτών που κινούνται και εκτός των κομματικών τειχών. Και το κεντρικό σύνθημά του είναι «η Νέα Δημοκρατία είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός μας. Γι’ αυτό δεν χαρίζουμε στη Ν.Δ. την Ελλάδα, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ».

Ο τρίτος της παρέας των φαβορί ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει «όχι» στην ανθρωποφαγία, αλλά σε κάθε ευκαιρία αφήνει αιχμές. Το επιτελείο του ευρωβουλευτή σχεδιάζει με ιδιαίτερη προσοχή τη συγκέντρωση στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική μάχη και όπως λένε «θα κάνει αίσθηση για την προσέλευση και τη συμμετοχή του κόσμου». Ο ίδιος αποφεύγει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με τους συνυποψηφίους του Παπανδρέου – Λοβέρδο και επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης-εκφραστής των νεότερων γενιών. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι παρεμβάσεις του για το πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νέων επιστημόνων.

Οι πρώτες συγκρούσεις και για την τηλεμαχία, αλλά και με τη διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου στο θέμα των αλλαγών στον ποινικό κώδικα αποδεικνύουν τον κανόνα που ισχύει εδώ και χρόνια, ότι «με το ΠΑΣΟΚ δεν πλήττει ποτέ κανένας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα