Βήμα αποκλιμάκωσης αλλά και πόλεμος παραπληροφόρησης στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Η Άνγκελα Μέρκελ παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μιλώντας τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό!

Σημαντική εξέλιξη στην αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης που σοβεί στα σύνορα της Πολωνίας με τη  Λευκορωσία αλλά στα πολιτικά… σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί η εκκένωση δύο καταυλισμών που είχαν στηθεί κοντά στο λευκορωσικό χωριό Μπρούζγκι.

Την είδηση ότι οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο δάσος μεταφέρθηκαν σε αποθήκη, μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας Belta και επιβεβαιώθηκε από την πολωνική συνοριοφυλακή.

Η απόφαση για εκκένωση ήρθε τη στιγμή που το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, με τη Γερμανίδα (υπηρεσιακή πλέον) καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μιλώντας τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μινσκ έχει διαρρεύσει η είδηση ότι ο Λουκασένκο πρότεινε στη Μέρκελ ένα σχέδιο επίλυσης της κρίσης, βάσει του οποίου η Ε.Ε. θα παραλάβει 2.000 μετανάστες και τους εναπομείναντες 5.000 η Λευκορωσία θα τους οδηγήσει πίσω στις πατρίδες τους.

Πριν, όμως, καν αυτό ανακοινωθεί, η Κομισιόν έστειλε… φιρμάνι ότι ουδεμία διαπραγμάτευση υφίσταται με το καθεστώς της Λευκορωσίας αναφορικά με την τύχη των μεταναστών. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, χαρακτήρισε την Πέμπτη «παραπληροφόρηση» την «είδηση». Από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης διευκρινίζεται ότι το Βερολίνο δεν έχει καταλήξει σε καμία συμφωνία με τον Λουκασένκο για την επίλυση της κρίσης, καθώς όπως τονίζεται «η κατάσταση στα σύνορα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αποδοκίμασε οποιαδήποτε προσπάθεια επίσημης διαπραγμάτευσης με το καθεστώς Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίησή του, ενώ παράλληλα είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μουστάφα αλ Καντίμι, από τον οποίο εξασφάλισε την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Ιρακινών επίδοξων μεταναστών, ενώ θα συνεχιστεί και η απαγόρευση πτήσεων από τη Βαγδάτη προς το Μινσκ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα