ΒΙΒΛΙΟ: «Το σχολείο των συναισθημάτων»

Μία ακόμη σειρά των εκδόσεων Κεντικελένη, που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των παιδιών οδηγώντας τα στην αρμονία

«Θυμήσου ότι τα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν», είπε ο Λι Τζάκσον Μπράουν. Εμείς σε αυτήν εδώ τη μικρή μας αναφορά, θα ασχοληθούμε με το πρώτο σκέλος της ρήσης του Αμερικανού συγγραφέα αυτοβοήθειας: το παιδί.

Την αφορμή μάς έδωσαν οι εκδόσεις Κεντικελένη (Ιπποκράτους 44-46, Αθήνα, τηλ.: 210-3636.998, 210-3637.152), ένας εκδοτικός οίκος που εδώ και χρόνια επικεντρώνονται στη διαμόρφωση της παιδικής ψυχής, σε συνάρτηση με εκπαιδευτικές μεθόδους μέσα και έξω από το σχολείο, τη διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξη του παιδιού, προκειμένου στην ενηλικίωσή του αυτό το παιδί να είναι «απόλυτα ένας ελεύθερος και γι’ αυτό απόλυτα υπεύθυνος άνθρωπος», κατά τη φράση του Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Τις τελευταίες ημέρες έπεσε στα χέρια μας μια ακόμη σειρά των εκδόσεων Κεντικελένη, που αφορά σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών, με τον γενικό τίτλο «Το σχολείο των συναισθημάτων», που ο ελληνικός εκδοτικός οίκος απέκτησε τα δικαιώματα από τις εκδόσεις Larousse.

Πρόκειται για έξι εικονογραφημένα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο και τους επί μέρους τίτλους: «Μαθαίνω να μην τσακώνομαι», «Μαθαίνω να έχω φίλους», «Μαθαίνω να αντιμετωπίζω τους εφιάλτες», «Μαθαίνω να μη διατάζω», «Μαθαίνω να μη ζηλεύω», «Μαθαίνω να μη λέω κακές λέξεις».

Η σειρά αυτή, όπως μας αποκαλύπτει και ο γενικός τίτλος της, «Το σχολείο των συναισθημάτων», έχει να κάνει με τη διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών.

Πλησιάσαμε την ψυχή των εκδόσεων, την ίδια την κα Μαρία Κεντικελένη, για να μας πει λίγα λόγια για τη διαδρομή του εκδοτικού της οίκου, και το πώς αποφασίστηκε να ασχοληθεί με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

«Οι Εκδόσεις Κεντικελένη ιδρύθηκαν την εποχή της μεταπολίτευσης, το 1974, εκδίδοντας την επίκαιρη για την περίοδο εκείνη πεντάτομη επιτυχημένη σειρά “Ιστορία των Επαναστάσεων”, ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο για τους τέσσερις αιώνες που διαμόρφωσαν τον σημερινό κόσμο», ξεκίνησε να μας αφηγείται.

Για να συνεχίσει: «Από το 1980 εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας σε βιβλία που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη του παιδιού, από τη γέννηση έως και την εφηβεία, εκδίδοντας τη διαχρονική πεντάτομη σειρά “Γονείς και Παιδιά” της Miriam Stoppard. Συνεχίσαμε την προσπάθειά μας να βοηθούμε τους γονείς στο έργο της ανατροφής των παιδιών με το εξάτομο έργο “Επάγγελμα Μητέρα” – δημιούργημα ενός εκλεκτού επιτελείου παιδαγωγών, παιδιάτρων και παιδοψυχολόγων».

Ποιοι στάθηκαν όμως οι σημαντικότεροι σταθμοί για τις εκδόσεις Κεντικελένη;

«Ήταν το 2007, που εκδώσαμε το έργο “Βιβλικά ο Άτλας της Βίβλου”. Πρόκειται για τον πιο έγκυρο και ενημερωμένο Άτλαντα της Βίβλου σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι σήμερα. Ένα έργο που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους. Αλλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα τα βιβλία που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών».

Όπως;

«Κοιτάξτε, είναι πολλές οι σειρές. Μιλάμε για σχολικά βοηθήματα, για βιβλία κατασκευών, βιβλία για εκπαιδευτικούς, βιβλία για τους γονείς και την οικογένεια γενικότερα…»

Σημαντική θέση στις προθήκες του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Κεντικελένη έχει η σειρά «Μαθαίνω Μαθηματικά με το σύστημα Montessori και την παιδαγωγική της Σιγκαπούρης».

«Ναι, έχετε δίκιο. Θεωρούμε τη σειρά ως την καλύτερη στο είδος της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, προκειμένου να κατανοήσουν τα Μαθηματικά, παίζοντας. Στόχος των βιβλίων είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τα Μαθηματικά. Η σειρά αυτή προτείνει περισσότερες από 100 δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στο σύστημα Montessori και την παιδαγωγική της Σιγκαπούρης. Η σειρά εδραιώνει τη μάθηση και το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα σύμβολα των μαθηματικών. Ανακαλύπτει νέες έννοιες και μαθαίνει να εκφράζει με λέξεις τη λογική του σκέψη: τους αριθμούς (αρχικά μέχρι το 100, έπειτα μέχρι το 1.000), τα μήκη, τα σχήματα, τη μάζα, τις αριθμητικές πράξεις. Το παιδί αναπαριστά συμβολικά τις μαθηματικές καταστάσεις και τους αριθμούς και εισάγεται στις έννοιες των αριθμητικών πράξεων, με υποστηρικτικό υλικό».

Και βεβαίως, υπάρχουν και άλλες σειρές με βιβλία της μεθόδου Montessori, αλλά και άλλα βιβλία όπως «Ο Φοίβος μεγαλώνει μαθαίνοντας», «Χαρούμενη Γνώση», «Μαγικός κόσμος των παραμυθιών», καθώς επίσης και άλλες θεματικές ενότητες.

Κρατώντας στα χέρια μου τη σειρά «Το σχολείο των συναισθημάτων»,  μπαίνω στον πειρασμό να τη ρωτήσω το πασιφανές: Γιατί με τα συναισθήματα των παιδιών;

«Επειδή από εκεί ξεκινούν όλα. Και όλα λύνονται μέσω του διαλόγου. Αναρωτηθήκαμε ως γονείς πώς αισθάνεται π.χ. ένα παιδί θυμωμένο; Και τι πρέπει να κάνουμε για να εξωτερικεύσει και να μάθει να τιθασεύει τον θυμό του; Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον διάλογο. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας και να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί αρμονικά», μας απαντάει χαμογελώντας η εκδότρια κα Μαρία Κεντικελένη.

Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία της εν λόγω σειράς, διαπιστώνω την καλαίσθητη έκδοση, την υπέροχη εικονογράφηση, τους εκπληκτικούς διαλόγους, κατανοητούς για τα παιδιά στα οποία απευθύνεται της ηλικίας 3-6 ετών, και σκέφτομαι πόσο τυχεροί είναι οι σημερινοί γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, που έχουν όλα αυτά τα χρήσιμα εργαλεία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τρόπο ευχάριστο να διαβούν τον δρόμο τους προς την εφηβεία με λυμένες τις απορίες τους και με γεμάτη την ψυχούλα τους από πλήρη μάθηση, υπέροχα συναισθήματα, λυμένες απορίες, και «στοχεύοντας ψηλά, το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια», όπως μας παροτρύνει και πάλι ο κ. Μπράουν. Εξάλλου, «η αξία της ζωής μετριέται με την ωραιότητά της και όχι με το μήκος της», έχει επισημάνει προ αμνημονεύτων χρόνων ο δικός μας Πλούταρχος. Και για την ωραιότητά της αυτή, ευτυχώς, έχουμε δίπλα μας αρωγούς ωραίους ανθρώπους με τα ωραία βιβλία τους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα