ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Από “αγάπη” και “αλληλεγγύη”» της Κατερίνας Ροζάκου (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Κωλέττη 31, 3ος όροφος

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Ροζάκου με τίτλο «Από “αγάπη” και “αλληλεγγύη”» και υπότιτλο «Εθελοντική εργασία με πρόσφυγες στην Αθήνα του πρώιμου 21ου αιώνα», την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Κωλέττη 31, 3ος όροφος, Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Έφη Αβδελά, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την εκδήλωση συντονίζει ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, καθηγητής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οι κρατικές και ευρωπαϊκές πολιτικές γύρω από τον εθελοντισμό στις αρχές του 21ου αιώνα, συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός μοντέλου κοινωνικότητας στον δημόσιο χώρο, μιας «κοινωνικότητας πολιτών». Ωστόσο τα σχέδια για την προώθηση του εθελοντισμού είχαν μικρή απήχηση στην Ελλάδα. Βασισμένο σε συμμετοχική παρατήρηση σε δύο οργανώσεις, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Εθελοντική Εργασία Αθήνας, το βιβλίο προτείνει μια εναλλακτική ερμηνεία για την ευρέως νοούμενη «ατροφία» του εθελοντισμού. Δείχνει πως οι προσπάθειες θεσμοποίησης του εθελοντισμού έρχονταν σε σύγκρουση με εντόπιες εκδοχές κοινωνικότητας. Πολύ πριν την «έκρηξη της αλληλεγγύης» στην Ελλάδα στον καιρό της «προσφυγικής κρίσης», το βιβλίο επικεντρώνεται στους εθελοντές και τους ακτιβιστές που βοηθούν πρόσφυγες. Η «αγάπη», η «αλληλεγγύη» και η «φιλοξενία» είναι τα κύρια ιδιώματα που συγκροτούν τη δημόσια δράση και τις σχέσεις των εθελοντριών και των ακτιβιστών με τους πρόσφυγες τους οποίους συνδράμουν. Αυτές οι έννοιες βρίσκονται άλλοτε σε αρμονία και άλλοτε σε σύγκρουση με την κανονικοποιημένη εκδοχή του εθελοντισμού, ενώ έχουν κεντρική θέση σε διαφορετικά οράματα για την ελληνική κοινωνία.

Η Κατερίνα Ροζάκου σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα γύρω από τη μετανάστευση. Από το 2012 συνεργάζεται με το Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο «Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα» που συνδιοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Άμστερνταμ. Από το 2014 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ όπου πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τις απελάσεις και τη γενικότερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ τα μαθήματα «Ανθρωπολογία της Μεσογείου» και «Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πολιτική ανθρωπολογία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια, το κράτος, η γραφειοκρατία και η μετανάστευση. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Ελληνικά παράδοξα. Πατρωνία, κοινωνία πολιτών και βία (μαζί με την Ελένη Γκαρά, 2013), Από «αγάπη» και «αλληλεγγύη». Εθελοντική εργασία με πρόσφυγες στην Αθήνα του πρώιμου 21ου αιώνα (2018).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα