ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Κώστας Γαβράς: «Έχουμε μια υπέροχη χώρα»

Η «Αυτοβιογραφία» του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο βιβλιοπωλείο Ιανός Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της «Αυτοβιογραφίας» του σημαντικού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά (εκδ. Gutenebrg), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Υπότιτλος του βιβλίου του: «Πήγαινε εκεί που είναι αδύνατο να πας».

«Έχουμε μια καταπληκτική χώρα, ο ελληνισμός της δε σ’ εγκαταλείπει ποτέ», είπε βαθιά συγκινημένος ο πολιτογραφημένος Γάλλος διάσημος σκηνοθέτης, καταχειροκροτούμενους από το κοινό που τον αποθέωσε.

Στο πλευρό του στην παρουσίαση του βιβλίου ο Βασίλης Βασιλικός, «φίλος κι αδελφός» όπως χαρακτήρισε τη μακρόχρονη φιλία τους ο συγγραφέας τού «Ζ» που στη συνέχεια έγινε η περίφημη ταινία του Κώστα Γαβρά. Μια πολιτική ταινία που λόγω θέματος –δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη–, κανείς δεν την ήθελε στην εποχή της όμως κέρδισε στα Όσκαρ το 1970. Αντίθετα με την επίσης εξαιρετική ταινία τού Κώστα Γαβρά «Hanna K.» (1983) που υποτιμήθηκε λόγω της φιλοπαλαιστινιακής της στάσης. Ήταν αξιέπαινη η ανάγνωση του Βασίλη Βασιλικού ενός αποσπάσματος του βιβλίου όπου ο Κ. Γαβράς αναφέρεται σ’ αυτή την παραγνωρισμένη ταινία.

Στην πρώτη σειρά της Ταινιοθήκης στην παρουσίαση της «Αυτοβιογραφίας» βρισκόταν η Μισέλ Ρέι-Γαβράς, σύντροφός του εδώ και πενήντα χρόνια, μητέρα των τριών παιδιών τους και παραγωγός των ταινιών του. Στην «Αυτοβιογραφία» του ο Κ. Γαβράς αναφέρεται και στις προσωπικές τους σχέσεις. Δίπλα της η Δανάη Στράτου, σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, αφού η επόμενη ταινία του Κ. Γαβρά πραγματεύεται τα οικονομικο-πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη. Αφορά την Ευρώπη και την τραγωδία που επέβαλε στην Ελλάδα, όπως έχει πει ο Κώστας Γαβράς.

Στην παρουσίαση του πολυσέλιδου τόμου το «παρών» έδωσαν οι Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ρωμαίος, Παντελής Βούλγαρης, Φώτος Λαμπρινός, Γιώργος Βότσης, Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγός του, Τάσος Μπουλμέτης κ.ά.

H επόμενη παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά «Αυτοβιογραφία. Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στις 6.30μμ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα