Β. Πούτιν για Βρετανία: Ακόμη και να βυθίζαμε το πλοίο δεν θα γινόταν Παγκόσμιος πόλεμος γιατί γνωρίζουν ότι θα χάσουν

«Είναι προφανές ότι το πλοίο μπήκε εντός των υδάτων της Κριμαίας έχοντα στρατιωτικούς στόχους, προσπαθώντας να δει πως θα αντιδράσουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Για πρόκληση έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όσον αφορά την πρόσφατη ένταση με το βρετανικό αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και αν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βύθιζαν το πλοίο αυτό δε θα ήταν αφορμή τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

«Είναι προφανές ότι το πλοίο μπήκε εντός των υδάτων της Κριμαίας έχοντα στρατιωτικούς στόχους, προσπαθώντας να δει πως θα αντιδράσουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν υποβάθμισε τη σοβαρότητα των πιθανών συνεπειών του συμβάντος. «Ακόμα και αν βυθίζαμε το βρετανικό πλοίο, είναι απίθανο να προκαλούνταν ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος από αυτό το περιστατικό» τόνισε.

Η Ρωσία αναφέρει ότι υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι ένα από τα πολεμικά της πλοία έριξε προειδοποιητικές βολές και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ για να αναγκάσει ένα βρετανικό πλοίο να βγει από μια περιοχή κοντά στην Κριμαία.

Από την πλευρά τους, ο Μπόρις Τζόνσον και το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας υποστήριξαν ότι το πλοίο HMS Defender πραγματοποίησε «άβλαβη διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και έχουν απορρίψει τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων ότι δέχθηκαν προειδοποιητικά πυρά για να αναγκαστεί το πλοίο να εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από την Κριμαία.

Το περιστατικό σηματοδοτεί κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014. Η Μόσχα εκτιμά ότι τα νερά γύρω από την κριμαϊκή χερσόνησο ανήκουν στη Ρωσία. Τα δυτικά κράτη απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα