Βοήθεια Σταύρου σε ΣΥΡΙΖΑ (για εκλογές τον Οκτώβριο)

Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δυσκολεύει την είσοδο στη Βουλή για το Ποτάμι, λένε οι αναλυτές, γι’ αυτό ο Στ. Θεοδωράκης θέλει να «πάνε» οι κάλπες πιο πίσω

Ο Θεοδωράκης εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κ. Τσίπρας θα πάει μέχρι το τέλος τη θητεία του παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως θα ηττηθεί στις ευρωεκλογές

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ πιθανό να κρίνει εν πολλοίς και το εάν τελικά το κόμμα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και πολλά εκ των στελεχών του κόμματος.

Όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης και η ηγετική ομάδα του κόμματος επιμένουν ότι η συνεπής στάση θα εκτιμηθεί από τους ψηφοφόρους και, όπως εξηγεί ο επικεφαλής, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που θεωρούν το Ποτάμι χρήσιμο για τη χώρα με τη σταθερότητα που επέδειξε κατά την κοινοβουλευτική του παρουσία από τον Ιανουάριο του 2015, όταν εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή.

«Η θετική στάση του Ποταμιού στην επίλυση του προβλήματος με την πΓΔΜ δεν αλλάζει. Θεωρούμε ότι αυτή η εκκρεμότητα έχει στοιχίσει πολλά στη χώρα», λέει ο Θεοδωράκης, ο οποίος σε όλες του τις συνομιλίες ακόμη και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος του ασκεί πιέσεις, τονίζει: «Προτιμώ ως επίσημη ονομασία το Βόρεια Μακεδονία, από το σκέτο Μακεδονία».  Ερωτηθείς για την εξαρχής θετική στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως «η ψήφιση μιας συμφωνίας εξαρτάται από όλα τα κόμματα», και συμπλήρωσε πως «πολλές φορές στο Ποτάμι πέφτει ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί, κυρίως λόγω της ατολμίας του πολιτικού συστήματος να πάρει θέση». Καταλήγοντας, σχετικά, τόνισε πως «δεν επηρεαζόμαστε από τις προφορικές δηλώσεις, γιατί οι προφορικές δηλώσεις είναι συνήθως δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εσωτερικές δηλώσεις, μας ενδιαφέρουν τα κείμενα. Αυτά παρατηρούμε, αυτά προσέχουμε κι εκεί θα είναι η προσοχή μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του επεσήμανε πως «η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, ίσως όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε. Θεωρώ ότι το πιο αρνητικό κομμάτι της συμφωνίας δεν είναι ούτε η ιθαγένεια, ούτε η γλώσσα, αλλά η εργαλειοποίησή της στο εσωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεώρησε ως ευκαιρία να διεμβολήσει τη Ν.Δ. Η Ν.Δ., βλέποντας και τις εξαλλοσύνες στα πρώτα συλλαλητήρια προκειμένου να στεγανοποιήσει το δεξιό της τοίχωμα, την αποκήρυξε, ενώ το ΚΙΝΑΛ έκανε το ίδιο, θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία να επαναπατρίσει το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που είχε μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η σφοδρή αντιπαράθεση που ακολούθησε έριξε νερό στον μύλο των πιο ακραίων ένθεν κακείθεν με αποτέλεσμα τη φυγοκέντρηση ακόμα μια φορά της κοινωνίας. Έτσι, όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας να θεωρούνται εθνομηδενιστές και προδότες, και όσοι είναι κατά να θεωρούνται εθνικιστές και ακροδεξιοί. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ούτως ή άλλως αποτέλεσμα συμβιβασμού και δεν θα έπρεπε ούτε να εξιδανικεύεται ούτε να δαιμονοποιείται».

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Μπορεί, όπως λένε και οι υπόλοιποι, έτσι και ο Θεοδωράκης να δηλώνει πως το κόμμα του είναι σε εκλογική ετοιμότητα, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτήν τη στιγμή, τα πήγαινε-έλα του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αποδυναμώσει τη βάση κι εν γένει την εσωκομματική οργάνωση.

Αυτήν τη στιγμή το Ποτάμι βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης. Εάν οι εκλογές διεξαχθούν μέχρι τον Μάρτιο, το πιθανότερο είναι να μην είναι έτοιμο όχι μόνο να αντεπεξέλθει, αλλά ακόμη και να συμπληρώσει ψηφοδέλτια. Αντίθετα, εάν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο με το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το Ποτάμι έχει περισσότερες πιθανότητες να εισέλθει στη Βουλή, καθώς η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να τους επιτρέψει να εκλέξει τουλάχιστον ένας ευρωβουλευτής και να του προσδώσει μία δυναμική.

Εξάλλου και ο Θεοδωράκης ίσως είναι ο μοναδικός που υποστηρίζει από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ότι «ο κ. Τσίπρας σκέφτεται πολύ σοβαρά να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, παρά την ήττα που θα υποστεί στις ευρωεκλογές. Δεν νομίζω πως σοβαρά σκέφτηκε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια το θέμα των πρόωρων εκλογών. Το είπαμε και στην αρχή, νομίζω πως έχει σκοπό να φτάσει μέχρι το τέλος». Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο εάν το Ποτάμι ψηφίσει τη συμφωνία, να προσφέρει χείρα βοηθείας στον κ. Τσίπρα, ώστε να φτάσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Κάτι που όπως είπαμε βολεύει και τη Σεβαστουπόλεως.

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ποταμιού, από τη Σεβαστουπόλεως ξεκαθαρίζουν πως «είναι δεδομένο πως το Ποτάμι θα έχει μία αυτόνομη πορεία». Ο δε Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «θα ήταν ντροπή για έναν πολιτικό αρχηγό ενός κόμματος να κατέβει με ψηφοδέλτια άλλου κόμματος, είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επηρεάζεται η στάση του Ποταμιού απέναντι σε μικρά και μεγάλα θέματα από τη σχέση με άλλα κόμματα. Είμαστε απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατί θεωρούμε ότι είναι μία κυβέρνηση που προσθέτει προβλήματα στη χώρα, δεν αφαιρεί. Μία κυβέρνηση γεμάτη με ιδεοληψίες. Όπως αντιστοίχως είμαστε και αντίθετοι στο συντηρητικό παρελθόν της Ν.Δ. Άλλωστε, αυτό που λέμε στους πολίτες είναι αυτό ακριβώς. Ότι προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρέπει να προσέξει ο κόσμος με την ψήφο του να μην επιστρέψει σε συντηρητικές λύσεις του παρελθόντος».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα