«Βόμβα» για απαγόρευση κυκλοφορίας

«Αν χειροτερεύσει η κατάσταση μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σχολιάζοντας την εξέλιξη του κορωνοϊόυ στη χώρα μας, λίγες ώρες μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Είναι σε όλη την Ελλάδα

Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια).
Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε, όπως στα Γιάννενα, περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοϊός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Μάσκες: Σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν.

Πέτσας: Δεν εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας

Να συνεχίσουν την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν νέα κάλεσε τους πολίτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως: «δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση απαγόρευση κυκλοφορίας».

Ο κος Πέτσας αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του Γάλλου Προέδρου να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι, σχολιάζοντας ότι «πρόκειται για μία αποκαλυπτική φωτογραφία της στιγμής, που δείχνει ότι κατάσταση είναι δραματική στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουμε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση».

Και κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας: «Αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα