Βόμβες Ράικου κατά Παπαγγελόπουλου

Ποταμός η πρώτη κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής

Βόμβες με το… καλησπέρα της πρώτης παρουσίας της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής εκτόξευσε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό που ισχυρίζεται ότι άσκησε σε βάρος της ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δεν αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ να πούμε ότι η κατάθεση Ράικου είναι καταπέλτης για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αφού η πρώην δικαστική λειτουργός φέρεται να είπε πως ο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβαινε συνεχώς στο έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς απαιτώντας να ασκηθούν διώξεις κατά πολιτικών για την υπόθεση Novartis, αν και ο ίδιος γνώριζε ότι δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Το ίδιο κατήγγειλε η κ. Ράικου ως έπραττε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και σε άλλες υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

«Τον Ιανουάριο 2017 μάς διαβιβάστηκε αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με συνημμένο πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και τη δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται”» είπε χαρακτηριστικά κ. Ράικου επικαλούμενη εν συνεχεία ότι και ο οικονομικός εισαγγελέας Αθανασίου της είχε εκμυστηρευτεί αντίστοιχες παρεμβάσεις.

«Απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες»

Ως πρόσωπο που λειτουργεί με παρακρατικές μεθόδους και χρησιμοποιεί στημένα δημοσιεύματα προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους του περιέγραψε τα πεπραγμένα Παπαγγελλόπουλου η κ. Ράικου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

# «Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τι να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες».

# «Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελοπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου».

# «Μου τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: “Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω”. Του απάντησα οτι “εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής”. Και εκείνος μου είπε “μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τι θα πάθεις”».

# «Ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση».

# «Στις 10/11/2017 την κάλεσε ο προϊστάμενός της στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Ο διάλογος που διημείφθη τότε είχε ως εξής: “Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό”. Του απάντησα: “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: “δεν θα έκαναν το χατήρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου”».

# «Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του “Ντοκουμέντο” εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τι θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τι συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων»

# «Μέχρι το 2017 δεν είχα καμία απολύτως πειθαρχική διαδικασία. Όλα ξεκίνησαν μετά την άρνησή μου να ασκήσω διώξεις»

# «Τον κ. Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα. Δεν κατήγγειλα τότε τον κ. Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Πού να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου άμα πήγαινα ήξερα τι θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν».

# «Ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Ράικου παραδέχτηκε ότι η ίδια καταχώρησε τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν» και σκευωρό της πολιτικής λέγοντας ότι από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσε μαζί του θυμάται τον μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ν αυτοαποκαλείται μ το όνομα του Ρώσου ραδιούργου μυστικιστή της εποχής των Τσάρων.

«Έτσι ξεκίνησα την έρευνα…»

Η κατάθεση της κ. Ράικου ξεκίνησε με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς να εξιστορεί  την υπόθεση Novartis πιάνοντας το νήμα από τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν οι σχετικές έρευνες. Ανέφερε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς τον φάκελο που περιελάμβανε καταγγελίες προς τις αμερικανικές αρχές δύο υπαλλήλων της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας για χρήση αθέμιτων πρακτικών και χρηματισμών.

Με δεδομένο ότι η Novartis ήταν υπότροπη και σε άλλες χώρες και της είχαν επιβληθεί κυρώσεις η κυρία Ράικου ανέφερε ότι η στρατηγική της ήταν να αποσπάσει αποζημιώσεις και η χώρα μας.

Με αυτό το σκεπτικό η τότε εισαγγελέας απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και παράλληλα προχώρησε σε κατασχέσεις εγγράφων. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Ράικου οι αμερικανικές αρχές απέστειλαν δύο έγγραφα που αφορούσαν συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχαν 11-12 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, καθώς και εταιρείες προσώπων όπως οι Εμ. Βουλκίδης και Γ. Μαυρίκος. Για το συγκεκριμένο συνέδριο δόθηκε εντολή ελέγχου στην επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μ. Παπασπύρου ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν σχέση με αυτό υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι με την τιμολόγηση φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της εντολής συγκροτήθηκε κλιμάκιο ελέγχου που πραγματοποίησε κατ οίκων έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα.

«Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών» είπε η κ. Ράικου και συνέχισε: «Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος. Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελείς και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο εισαγγελέας εγκλημάτων κατά διαφθοράς. Προτείναμε να γίνει κοινή ομάδα εργασίας αλλά οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα