Βομβιστική ενέργεια κατά Ντογιάκου: «Συναδελφική» στοχοποίηση με ΣΥΡΙΖΑίικες καταβολές…

Αναπάντητα παραμένουν ακόμη τα ερωτηματικά της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος πληροφορήθηκε από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής, που χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του, στον Βύρωνα, την περασμένη Τρίτη, στις 4.30 το πρωί, ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην πόρτα του, σε μπαγκαζιέρα μηχανής, που από λάθος στη συνδεσμολογία δεν εξερράγη.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποια ερμηνεία στην εναντίον του επίθεση, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν χειριζόταν κάποια σημαντική δικογραφία. Το απέδωσε ωστόσο στο γεγονός ότι «τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μια επιχείρηση στοχοποίησής του λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομά του».

Και η αλήθεια είναι ότι δεν πηγαίνει άδικα εκεί το μυαλό του γνωστού δικαστικού λειτουργού. Το όνομα του Ισίδωρου Ντογιάκου, που υπηρετεί πάνω από 30 χρόνια τη Δικαιοσύνη, ταυτίστηκε με πολλές βαρυσήμαντες υποθέσεις, κοινωνικού, οικονομικού αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος, με κορυφαία την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής», όπου μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου χειρίστηκε την ανάκριση. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από εμπλεκόμενους στην υπόθεση, που του απέδιδαν πολιτικές σκοπιμότητες και τον χαρακτήριζαν ως «υποχείριο της τότε κυβέρνησης».

Πολλές ακόμη σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, που απασχόλησαν την κοινωνία και τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, έχουν την ταυτότητά του, καθώς τη δεκαετία του ’90 είχε αναλάβει να διερευνήσει τις συνθήκες αγοραπωλησίας της περίφημης βίλας στην Εκάλη του Ανδρέα Παπανδρέου, στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Νέο παραδικαστικό και τη Μαφία ακινήτων, ενώ νωρίτερα είχε χειριστεί το σκάνδαλο με τις Άγονες γραμμές του Αιγαίου και τα Ομόλογα των Ταμείων. Επίσης χειρίστηκε την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε.

 

Η κόντρα του με τη Θάνου

Όσο σημαντικές, όμως, και αν ήταν οι υποθέσεις που χειρίστηκε, καμία δεν τράβηξε τόσο πολύ το ενδιαφέρον, όσο η… ενδοοικογενειακή κόντρα που ξέσπασε στη Δικαιοσύνη και προκάλεσε η άγρια σύγκρουσή του με την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, και σήμερα σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Βασιλική Θάνου, η οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα της εκλογής του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο κ. Ντογιάκος επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Η νομιμότητα της εκλογής του αμφισβητήθηκε από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, και πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν ο κ. Ντογιάκος δρομολόγησε την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Η απόφαση αυτή του κ. Ντογιάκου είχε λάβει χώρα μόλις δύο ημέρες μετά την κλήση του από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη εκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Η πρόεδρος του ΑΠ, θεωρώντας ότι η έκφρασή του «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου» την έθιγε προσωπικά, εξαπέλυσε αμείλικτη καταδίωξη και πέτυχε την τιμωρία του.

Η αρχική ποινή δεν την ικανοποίησε και στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ντογιάκος εξελέγη για δεύτερη θητεία ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, και το γεγονός ότι 45 περίπου εισαγγελείς τον ψήφισαν και τον επέλεξαν, έκαναν την κα Θάνου να υποστηρίξει δημόσια ότι οι εισαγγελείς που τον ψήφισαν, παρασύρθηκαν!

Το γεγονός αυτό είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δρομολόγησε σειρά εξελίξεων.

Ποιος δεν θυμάται όσα επακολούθησαν, όταν η τότε πρόεδρος του ΑΠ, Βασιλική Θάνου, και μετέπειτα υπηρεσιακή πρωθυπουργός απευθυνόμενη στον προϊστάμενο της επιθεώρησης και αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γ. Λεοντή, του ζήτησε να διερευνήσει, «εάν ορθά επελέγη στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ο Ισίδωρος Ντογιάκος ή υπήρξαν μεθοδεύσεις για την εκλογή του στη θέση του διοικητή της Εισαγγελίας Εφετών».

 

Η απάντηση Κουτζαμάνη και η εκλογική νίκη  

Ακολούθησε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ζήτησε στοιχεία, τόσο από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όσο και από την τότε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιλεγείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Θάνου.

Η εισαγγελέας κα Κουτζαμάνη απάντησε ότι η διαδικασία της εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν καθ’ όλα νόμιμη, σε αντίθεση με την κα Θάνου, η οποία κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα.

Όταν ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Π. Καραγιάννης παραιτήθηκε, υποβάλλοντας αίτηση για να προαχθεί σε αντιεισαγγελέα ΑΠ, και προκηρύχθηκαν εκλογές για νέο προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο κ. Ντογιάκος μπορεί να συμμετάσχει, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με άλλους υποψήφιους, που ήταν ενδέκατοι στη σειρά.

Οι εκλογές έγιναν με κύρια αντίπαλο του τη Γεωργία Τσατάνη. Το σκορ ήρθε 45-36, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να καταλαμβάνει τη θέση του προϊσταμένου, ενώ μέχρι τότε κανένας δεν έκανε ένσταση ή δεν έθεσε θέμα παρατυπίας των εκλογών.

Για την τότε πρόεδρο του ΑΠ Βασιλική Θάνου, όμως, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν ήταν ενδέκατος, αλλά δωδέκατος στη σειρά, καθώς κατά την άποψή της ο παραιτηθείς Π. Καραγιάννης ανήκε ακόμη στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και συνεπώς ο Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε για τις συνθήκες εκλογής του, κατέθεσε υπόμνημα στον τότε προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Νίκο Λεοντή, για όσα του απέδιδε η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στην παραγγελία της την 20.8.2015.

 

Κι ύστερα ήρθαν οι πειθαρχικές διώξεις

Ακολούθησαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του κ. Ντογιάκου, όταν η κα Θάνου έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης, με το οποίο τον κατηγορούσε για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Οι καταγγελίες της κας Θάνου μπήκαν στο αρχείο, καθώς κρίθηκε ότι ο όρος «εξωθεσμική παρέμβαση της Δικαιοσύνης» δεν ήταν απαξιωτικός. Όμως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, διαφώνησε με την αρχειοθέτηση και παρήγγειλε νέα πειθαρχική δίωξη κατά Ντογιάκου.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο τιμώρησε τον εισαγγελέα με την ποινή της γραπτής επίπληξης, αλλά ούτε και αυτό ικανοποίησε τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος άσκησε έφεση και ζήτησε να επιβληθεί βαρύτερη ποινή σε βάρος του.

Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο δέχτηκε την έφεση του υπουργού Δικαιοσύνης και του επέβαλε πειθαρχική ποινή προστίμου στέρησης μισθού 40 ημερών, με αποτέλεσμα να εκπέσει τότε από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία είχε μόλις επανεκλεγεί για δεύτερη φορά.

 

Η δικαίωση

Η δικαίωση του Ισίδωρου Ντογιάκου ήρθε το περασμένο καλοκαίρι, με την προαγωγή του από το 15μελές συμβούλιο του ΑΠ, που με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ, έναντι 2 κατά, τον προήγαγαν σε αντιεισαγγελέα ΑΠ αφήνοντας κυριολεκτικά μόνους στο «Όχι» την εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου και τον πρόεδρο του ΑΠ Βασίλη Πέππα.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου, που με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ, έναντι 2 κατά, άναψε το πράσινο φως, για την είσοδο του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θεωρήθηκε ήττα της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου, η οποία με σύμμαχο τον πρόεδρο του ΑΠ, Βασίλη Πέππα, ήταν οι μοναδικοί από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που προσπάθησαν να ανακόψουν τον δρόμο στον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Μάλιστα, στο τέλος της εκλογής και παρουσία άλλων εισαγγελέων, η  Ξένη Δημητρίου, αντί να τον συγχαρεί, με δηκτικό τρόπο του είπε: «Δεν έπρεπε να γίνεις εισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Προφανώς, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε άλλη γνώμη…

 

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 15ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠ, ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 13 ΥΠΕΡ, ΕΝΑΝΤΙ 2 ΚΑΤΑ, ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΑΓΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΠ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟΥΣ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΠ ΞΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΠ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΠΠΑ

 

Η περίπτωση Βγενόπουλου

Πυρά κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου είχε εξαπολύσει και ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, που τον κατηγόρησε για μεθοδεύσεις και προσπάθειες κάλυψης του επιχειρηματία Βγενόπουλου.

Για την υπόθεση έγινε ποινική προκαταρκτική εξέταση από τον τότε αντιεισαγγελέα ΑΠ, Μανώλη Ρασιδάκη, η οποία αρχειοθετήθηκε. Η εισαγγελέας του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο, η οποία επανερευνήθηκε αλλά αρχειοθετήθηκε για δεύτερη φορά.

Και επειδή οι επιθέσεις της Ξένης Δημητρίου στον Ισίδωρο Ντογιάκο προφανώς αποτελούν συνέχεια κάθε πρωινού καφέ της προϊσταμένης της Εισαγγελίας του ΑΠ, ο Ισίδωρος Ντογιάκος ελέγχθηκε και για πιθανές ευθύνες του σε κάποια αναβολή της υπόθεσης Siemens. Εκεί χρειάστηκε η ομολογία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου άλλου εισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση και ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη, για να πεισθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει ευθύνη στον Ισίδωρο Ντογιάκο. Ακόμη το φυσάει και δεν κρυώνει η κα Ξένη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα