«Βόρεια Μακεδονία» τα Σκόπια (με λαό και γλώσσα «Μακεδονική»)

Με τις ψήφους 8 «προθύμων» ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τη συνθήκη των Πρεσπών, αγνοώντας ότι το 70% των Ελλήνων τη θεωρεί εθνικά επιζήμια

Από χθες νωρίς το απόγευμα και με την ψήφο της πλειοψηφίας του ελληνικού Κοινοβουλίου (153 υπέρ – 146 κατά – ένα παρών) και όχι με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του λαού, η πΓΔΜ άλλαξε όνομα. Πλέον η γειτονική μας χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά ο λαός της θα αποτελείται από Μακεδόνες και η γλώσσα τους θα είναι η μακεδονική.

Μπορεί αυτό να ηχεί παράξενα στα αφτιά των Ελλήνων, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα μετά την κύρωση της συνθήκης στη Βουλή. Η FYROM μετονομάζεται σε NORTH MACEDONIA με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είτε για πιθανές αλυτρωτικές ενέργειες στο μέλλον από τους γείτονές μας (καθώς δεν θα είναι εσαεί κυβερνήτης ο θεωρητικά φίλος μας Ζόραν Ζάεφ), είτε και για προβλήματα σε οικονομικά ζητήματα, όπως τα εμπορικά σήματα.

Όσοι ψήφισαν (όχι μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και οι 8 «πρόθυμοι», δηλαδή οι κυρίες Παπακώστα, Κουντουρά και οι κύριοι Παπαχριστόπουλος, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος) φαίνεται ότι δεν κατανόησαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο βόρειο μέτωπο της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι παραχωρήσαμε ως χώρα στους γείτονές μας με τη συμφωνία τη χρησιμοποίηση εκ μέρους τους τόσο της μακεδονικής ταυτότητας, όσο και της μακεδονικής γλώσσας.

Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι όλοι όσοι στήριξαν με την ψήφο τους τη συμφωνία των Πρεσπών αγνόησαν και την αντίθετη άποψη που έχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο με τη συμφωνία. Όπως επίσης δεν υπολόγισαν την παγιωμένη διαφορά των 10 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και το ότι τα κόμματα των προθύμων εξαϋλώνονται κινούμενοι πέριξ του 1%.

Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επωμιστεί μόνος του το πολιτικό κόστος της συμφωνίας. Δηλαδή, οι βουλευτές που επωμίστηκαν την ψήφιση της συμφωνίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. Και ομιλούμε κατά πρώτο λόγο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι «πρόθυμοι» μπορεί να μίλησαν για την αξιακή ψήφο τους, αλλά όπως προείπαμε έχουν κατανοήσει πως η είσοδος στη Βουλή μέσω εκλογών μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Και το γνωρίζουν πολύ καλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διότι όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση χάνει ψήφους, ενώ οι εισροές της από τη συμφωνία, μέσω πλανόδιων αστέγων της κεντροαριστεράς, καταγράφονται στα όρια του μηδέν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πανηγύρισαν και να έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, όμως κατάλαβαν από τις μεστές ομιλίες δύο ανθρώπων που πέρασαν από το υπουργείο Εξωτερικών, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι τώρα ξεκινούν τα δύσκολα, όχι μόνο για το κόμμα τους, αλλά και για τους ίδιους, πολλοί εκ των οποίων θα απολέσουν τη βουλευτική τους έδρα και θα σταματήσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια που έχουν οι εθνοπατέρες.

Αναμφίβολα στο τριήμερο της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, την παράσταση έκλεψε, μάλλον αρνητικά να τονίσουμε, ο «εγκέφαλος» της… λύσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. καθηγητής, ο οποίος αναμένεται να έχει μακρά δικαστική διαμάχη με τον κ. Καμμένο για τα 50 εκατ. ευρώ του Τζορτζ Σόρος, κατά την ομιλία του έφθασε να επικαλεστεί τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, που ευτυχώς για την Ελλάδα αναθεωρήθηκε λίγους μήνες αργότερα από τη συνθήκη του Βερολίνου, καθώς είχε αντιδράσει τότε η Δύση. Με βάση τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, είχε ανακηρυχθεί η Βουλγαρία σε μεγάλη αυτόνομη ηγεμονία που περιλάμβανε περιοχές από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο. Μεταξύ άλλων, τμήματα στην περιοχή της Ξάνθης, όλη την ελληνική Μακεδονία, ακόμη και τμήμα της Αλβανίας όπως την Κορυτσά. Προφανώς η βάση πάνω στην οποία ξεκίνησε ο κ. Κοτζιάς τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν λανθασμένη 100%. Κάτι που είχαν κατανοήσει το 1878 οι δυτικοί  και τη διόρθωσαν εντός ολίγων μηνών αργότερα.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση επί της ουσίας στο αλύπητο σφυροκόπημα από Μητσοτάκη, Σαμαρά, Γεννηματά, Μπακογιάννη και Βενιζέλο

Την αποδόμησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας, καθώς παραχωρήθηκαν «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά την κύρωση της συμφωνίας επεσήμανε ότι «σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι.  Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος».

Όμως και στην ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επιχειρήματα ανέτρεψε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η συμφωνία επιλύει ένα εθνικό πρόβλημα που ταλάνισε τη χώρα επί 30 σχεδόν χρόνια.

Διαμήνυσε, δε, ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. «Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω», σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία παράγει αποτελέσματα από την υπογραφή της, όχι την κύρωσή της. «Υπογράψατε αυτόματα την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάψατε τον μοχλό πίεσης και έγινε εθνικό μπούμερανγκ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Είπε επίσης ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας», πρόσθεσε.

 

Στην ίδια ρότα και η Γεννηματά

Μπορεί επί δεκαετίες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, να είχαν σκληρές αντιπαραθέσεις επί όλων των θεμάτων και ορισμένες φορές να έφθασαν στα όρια της χοντράδας στις αλληλοκατηγορίες, όμως στο εθνικό θέμα των Σκοπίων είχαν επιδείξει τεράστια ωριμότητα. Και στο ξεκίνημα αυτού του προβλήματος συνεργάστηκαν οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και αργότερα με την ενδιάμεση συμφωνία επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 1995, όπως επίσης και το 2008 στο Βουκουρέστι, όπου ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από την Ντόρα Μπακογιάννη και στήριξε τον Κώστα Καραμανλή σε αυτή τη δύσκολη σύνοδο.

Έτσι και η κα Γεννηματά στην ομιλία της, που προηγήθηκε του κ. Μητσοτάκη, βρέθηκε στην ίδια ρότα, διότι δεν μεταγράφηκε στη Ν.Δ. όπως την κατηγορούν από το Μαξίμου, αλλά επειδή υπήρχε η λεγόμενη εθνική γραμμή, την οποία αγνόησε ο πρωθυπουργός. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε ως μότο στην ομιλία της «τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα».

Και ανέφερε τις ενστάσεις της για τη συμφωνία σε ό,τι αφορά το όνομα: «Με τη συμφωνία της Κυβέρνησης, έχουμε “Μακεδονικό λαό που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία και μιλά τη Μακεδονική γλώσσα”. Όχι όπως θα έπρεπε, Βορειομακεδόνες και η γλώσσα τους Βορειομακεδονική. Στην πράξη εκχωρείτε το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στην γειτονική χώρα». Για τη γλώσσα η κα Γεννηματά είπε: «Επί κυβερνήσεώς σας, το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν ξεκινήσετε τη διαπραγμάτευση, με οδηγία του στο ΓΕΕΘΑ ζητούσε να μην επικυρωθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ η καταγραφή της γλώσσας αν δεν απαλειφθεί ο όρος MACEDONIA. Και πού οδηγήσατε με τους χειρισμούς σας στη διαπραγμάτευση; Στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, και η γλώσσα και το αλφάβητο Μακεδονικά».

 

Με ιστορικά στοιχεία ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμφίβολα είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα το Μακεδονικό, καθώς όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προέκυψε αυτό το τεράστιο πρόβλημα μετά τη διάλυση της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς μετείχε στο πρώτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μαζί με την Αλέκα Παπαρήγα και τη Μαρία Δαμανάκη και τα ιερά τέρατα της πολιτικής Καραμανλή Μητσοτάκη Παπανδρέου.

Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, χαρακτήρισε κατασκευασμένο ψέμα την ιστορική άποψη ότι «η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»,  επικαλούμενος τη Συνθήκη του Λονδίνου καθώς επίσης τη συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφηκαν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913. «Ο γεωγραφικός όρος Μακεδονία είναι καθαρή σλαβική επινόηση. Και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία “Μακεδονία”, τα Σκόπια άνηκαν στο βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου». Είπε επίσης πως στις ιστορικές απογραφές τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και από τη Σερβία, «δεν βρέθηκε ούτε ένας Μακεδόνας. Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε Μακεδονία, εμφανίστηκε ως όρος το 1944».

«Λένε ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει γλώσσα από το 1977. Τους διέψευσαν οι πάντες, ακόμη και οι Σκοπιανοί. Τους διαψεύδουν και οι Βούλγαροι που διαμαρτύρονται για την επίσημη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας. Λένε ακόμα ότι εγώ είχα αναγνωρίσει τα Σκόπια πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αναφέρονται σε μια ανανέωση ρουτίνας μιας εμπορικής σχέσης».

«Τα Σκόπια είναι διεθνοτικό κράτος. Τα διεθνοτικά κράτη, αν θέλουν να σταθεροποιηθούν, χρησιμοποιούν ουδέτερο όνομα. Τα Σκόπια διάλεξαν τον όρο Μακεδονία για να καπελώσουν τους άλλους λαούς που διαμένουν στη χώρα. Ακούστε τον Ζάεφ τι είπε πριν δυο μήνες: Έχουμε ένα πρόθεμα, το βόρεια. Αλλά παραμένουμε Μακεδονία. Δεν υπάρχει άλλη χώρα με το όνομα Μακεδονία. Υπάρχει η Ελλάδα, χωρίς το Μακεδονία», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Δεν έπεισε στην απάντησή του ο Τσίπρας

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μετά την κύρωση της συμφωνίας. Υποστήριξε ότι «θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», αλλά δεν είπε κουβέντα τόσο για την εθνότητα, ούτε και για τη γλώσσα.

Κάτι που δεν έκανε και κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου αρκέστηκε να πει πως «η γειτονική μας χώρα ήδη αναγνωρίζεται από περισσότερες από 140 χώρες ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και αυτό αλλάζει σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».

Υποστήριξε ακόμη πως «η χρήση των όρων “Μακεδονία” και “μακεδονικός” σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα», και δεν εξήγησε γιατί ο φίλος του, Ζόραν Ζάεφ, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί κάνει λόγο ότι μία είναι η Μακεδονία.

 

Αποστομωτική απάντηση από την Μπακογιάννη

Μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας για να αναδείξει πόσο καλή είναι συμφωνία των Πρεσπών ήταν να πει ότι και στο Βουκουρέστι το 2008 η Ελλάδα συζητούσε για τη γλώσσα και την εθνότητα. Οπότε η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε αποστομωτική απάντηση, καθώς μετείχε της συνόδου του ΝΑΤΟ, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Εθν. Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκη.

«Ναι, η κυβέρνηση Καραμανλή ήθελε λύση, και ναι, η πίεση εκείνη την εποχή, ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς, ήταν κολοσσιαία –και από όλους τους Ευρωπαίους– και ναι, επιδιώξαμε λύση. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση και διαπραγματευθήκαμε, και διαπραγματευθήκαμε καλή τη πίστει, και βεβαίως συζητήσαμε ονόματα τα οποία είχαν σύνθετη ονομασία. Το έχω πει εκατοντάδες φορές. Ένα πράγμα δεν κάναμε: Δεν δώσαμε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Το λέει και το τηλεγράφημα, που έβγαλε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, παρ’ ότι ήταν τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού, είπε στο σημείο αυτό η κα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, «πήγε Αμερικανός πρέσβης και είδε τον Γκρουέφσκι και του λέει ο Γκρουέφσκι: “Kαλά θέλουν να αλλάξουν το όνομα, αλλά μας ζητάνε να μην ονομαζόμαστε Μακεδόνες και να μη χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα”. Και αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ».

 

Μεστή ομιλία Βενιζέλου

Άλλο ένα επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν η συχνή αναφορά στα όσα είχε πει σε συνέλευση του ΟΗΕ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ότι δηλαδή αποδέχθηκε και τη γλώσσα και την εθνότητα. Πράγμα που είναι ανακρίβεια.

Έτσι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων: «Άλλαξε ο συγχρονισμός ενεργειών με αποτέλεσμα να προηγείται  η Αθήνα των Σκοπίων. Πήραν ιθαγένεια, γλώσσα και το αφήγημα του άρθρου 7. Εγώ δέχομαι την καλύτερη ερμηνεία του άρθρου 7, ότι παραιτούνται του εξαρχαϊσμού και της διεκδίκησης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, αλλά παίρνουν την ιστορική αφήγηση των μεσαιωνικών και νεώτερων χρόνων, που είναι η κρίσιμη, γιατί είναι αυτή που έχει εκβολές μέχρι το σήμερα.
Η ισορροπία της συμφωνίας είναι, δυστυχώς, ετεροβαρής, γιατί η Ελλάδα δίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση
».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα