Βοτανικός: Φασαρία για το τίποτα από την «Καθημερινή», κανένα “νέο σχέδιο”

Η εφημερίδα «Καθημερινή» ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου, έχει ρεπορτάζ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό κι από μία πρώτη ματιά, όλα όσα αναφέρονται είναι λίγο – πολύ γνωστά. Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει ντοκουμέντα, δεν προσθέτει νέα στοιχεία, όπως γραπτές συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων, παρά μόνο αναμασήματα από μάζωξη προηγούμενων ρεπορτάζ.

Σχετικά με το δημοσίευμα, θα σταθούμε σε τρία σημεία.

Το πρώτο είναι ότι το μπάσκετ δεν συμπεριλαμβάνεται στο project. Θα στεγαστεί σε διπλανό οικόπεδο, άγνωστου, αλλά πολύ… γνωστού στον πολιτικοαθλητικό στίβο. Η «Α» και η iapopsi.gr έγραψαν σχετικά, ότι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός δεν θα είναι μέρος του project. Ήθελαν να τον μεταφέρουν στο διπλανό οικόπεδο, γιατί εκεί έχει «πολύ ψωμί», οικονομικό. Το οικόπεδο αυτό που δεν χρησιμοποιείται, θα πρέπει να αγοραστεί ή ενοικιαστεί. Και ποιος θα πληρώσει γι αυτό; Ο δήμος ή το κράτος για να εξυπηρετηθεί και ο «άγνωστος φίλος»; Ο δήμος Αθηναίων πρέπει ν’ αποκαλύψει το όνομα του ιδιοκτήτη του διπλανού ανενεργού οικοπέδου.

Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τα βρόντηξε και παράτησε τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, αλλά και τον Ερασιτέχνη. Κατάβαλε ότι το όλο project τελούσε υπό τις επιθυμίες του Γιάννη Αλαφούζου.

Το δεύτερο και το πλέον σοβαρό είναι ότι το νέο γήπεδο θ’ ανήκει στο δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα κάνει μακροχρόνια μίσθωση στον Παναθηναϊκό. Αυτό το γνωρίζαμε, ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι στο νοίκι και το έγραψαν η «Α» και η iapopsi.gr. Ο Αλαφούζος, δηλαδή η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ερασιτέχνης σε θα βάλουν ούτε ένα ευρώ στο project. Θα παραχωρήσoυν ως αντάλλαγμα την ιστορική Λεωφόρο, όπως προβλέπει το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, για το οποίο υπάρχει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Λεπτομέρειες σχετικά με το ετήσιο η μηναίο νοίκι που θα πληρώνει ο Παναθηναϊκός καθώς ο Ερασιτέχνης που οικονομικά πνέει τα λοίσθια, όπως και όλοι οι άλλοι σύλλογοι λόγω του κορωνοϊού, δεν έγιναν γνωστές. Η εφημερίδα του Αλαφούζου δεν κάνει ουδεμία αναφορά. Αφού οι συζητήσεις είναι «στην τελική ευθεία», πόσο είναι το κόστος ενοικίου Παναθηναϊκού κι Ερασιτέχνη στο δήμο Αθηναίων; Συμφώνησαν οι τράπεζες;

Μέσα προσκείμενα στον Γιάννη Αλαφούζο, αναφέρουν ότι αυτή ακριβώς η… λεπτομέρεια, της ετήσιας ή μηνιαίας μίσθωσης που δεν έχει υπολογιστεί, είναι ικανή να τινάξει στον αέρα το όλο project. Πρώτα πρέπει να πειστούν οι τράπεζες  Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Και το τρίτο είναι ότι η κυβέρνηση που συνηγορεί στο όλο project, θα πρέπει να πείσει την Ε.Ε. για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ότι δηλαδή, είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών κι όχι «δώρο» στον «φίλο» της μιντιάρχη Γιάννη Αλαφούζο.

Η «Α» και η iapopsi.gr ξεκαθαρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός, όσο και το ΠΑΟΚ, ΠΡΕΠΕΙ να έχουν το δικό του γήπεδο, όπως ο Ολυμπιακός κι η ΑΕΚ. Αρκεί να γίνουν όλα με διαφανείς διαδικασίες και όχι υπό την μορφή «ευγενικών προσφορών» της κάθε κυβέρνησης, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού χειμάζει από τα αλλεπάλληλα μνημόνια και την πανδημία.

Στο πλάνο για το Βοτανικό οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι φυσικά ο δήμος Αθηναίων ως φορέας υλοποίησης του έργου, η κυβέρνηση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Αττικής. η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την εφημερίδα βρίσκονται  στην τελική ευθεία κι εκτός απροόπτου η συμφωνία θα κλείσει με την υπογραφή δύο μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκομένους.

Αναλυτικά τα τρία έργα που θα γίνουν:

1) Οι υποδομές περιλαμβάνουν οδοποία, δίκτυα, τη διευθέτηση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Το κόστος τους υπολογίζονται στα 25 εκατ. ευρώ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Μπορούν να προκηρυχθούν είτε από την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο ή από κάποιο υπουργείο.

2) Το γήπεδο: Το κόστος του θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του, αλλά υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ, σε ένα σενάριο μεταξύ 33.000-40.000 θέσεων. Το κόστος κατασκευής προτείνεται να βασιστεί σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμετοχή και από το πρόγραμμα επενδύσεων ( για την «εκκίνηση» του έργου). Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο ανάπλασης του Βοτανικού προβλέπονται εκτός από το γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. για τον Ερασιτέχνη και 4.500 τ.μ. για τον δήμο, τις οποίες σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα στεγαστούν οι νέοι (;) ιδιοκτήτες του εμπορικού Βωβού. Και ποιοί θα είναι αυτοί;

3) Το γήπεδο μπάσκετ: Δεν θα είναι μέρος της διπλής ανάπλασης. Μετά από αρκετή έρευνα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα ( και, όπως αναφέρθηκε, τυχόν τροποποιήσεις του διατάγματος ενέχουν ρίσκο). Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να το κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση – δηλαδή με τη συμμετοχή ιδιώτη – σε οικόπεδο δίπλα στον χώρο της ανάπλασης. Το κτίριο θα έχει κόστος περί τα 20 εκατ. ευρώ και στόχος του δήμου να είναι πολυλειτουργικό, ώστε να μπορεί να αποφέρει και άλλα έσοδα. Προφανώς δεν είναι ώριμο μελετητικά.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό,τα πρώτα έργα θα μπορούν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2021, με στόχο την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος μέσα στο 2023 (άλλωστε αυτό είναι και ένας από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα