Βουλευτική πρόκληση €24.000 με τα αναδρομικά των «εθνοπατέρων»

Η λέξη «πρόκληση» είναι η πιο κομψή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την αίσθηση που δημιουργεί η είδηση για την επιστροφή αναδρομικών προς τους… εαυτούς τους που ψήφισαν οι ίδιοι οι βουλευτές. Μιλάμε για μία πρόνοια που πέρασε στην τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια και η οποία αποτιμάται σε ποσό 24.442 ευρώ.

Δεν είναι τόσο το μέγεθος του ποσού που επιφέρει τον χαρακτηρισμό περί πρόκλησης όσο η συγκυρία και ο συμβολισμός της πολιτικής απόφασης που έρχεται σε μία περίοδο που η Αθήνα διαπραγματεύεται –μάλλον παρακαλάει είναι η έκφραση που προσεγγίζει ακριβέστερα την πραγματικότητα– με τις Βρυξέλλες και τους θεσμούς το αν θα κοπούν (κι άλλο) οι ήδη πετσοκομμένες συντάξεις.

Το αντεπιχείρημα λέει ότι το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών (ειδικότερα με τον μισθό τού προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι ο μεγαλύτερος σήμερα καταβαλλόμενος στην Ελλάδα μισθός στον δημόσιο τομέα) οπότε αυτοδίκαια οι βουλευτές εισπράττουν και αυτοί οποιαδήποτε αναδρομικά χορηγούνται στους δικαστές.

Το πώς θα μπορούσε να διορθωθεί αυτή η ανορθογραφία που αμαυρώνει την τιμή του πολιτικού προσωπικού εξηγεί σε άρθρο του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως επιβεβαιώνει ο νυν επικεφαλής την Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) σύμφωνα με το Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο ο κ. Μητρόπουλος εξηγεί πως το σχετικό ψήφισμα έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του κοινού νόμου, και επιπρόσθετα ορίζει ότι μεταβολή στις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου έχει άμεση επίπτωση και στους μισθούς των βουλευτών.

«Κατά συνέπεια οτιδήποτε χορηγείται ως ποσό αναδρομικών στους δικαστές, αυτομάτως καταβάλλεται και στους βουλευτές», λέει ο άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και υποσημειώνει ότι «γραπτή δήλωση περί μη είσπραξης που απευθύνεται στο κόμμα, ακόμη και στο Προεδρείο της Βουλής, δεν είναι ισχυρή και απαιτείται νομοθετική διάταξη γι’ αυτό».

Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, για τους «εθνοπατέρες» να απαντήσουν σε μία άλλου είδους πρόκληση όπως την εξέφρασε στο άρθρο του ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ και το iapospi .gr τη θέτει ως ερώτημα: Θα τολμήσουν να υπερψηφίσουν μια νομοθετική ρύθμιση που θα αποκλείει τους ιδίους και τους κληρονόμους τους από την είσπραξη των αναδρομικών, τώρα και στο μέλλον;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα