ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Στην άκρη ο Μπορίσοφ, κλάμα ο Ερντογάν, χαμόγελα στις σχέσεις μας

Ποιος ήταν ο στόχος του ποδαρικού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια και στον νέο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ

Ποιες διαφορές αποφάσισαν οι δύο πλευρές να λειάνουν με τους γείτονές μας να ζητούν την αρωγή μας για να γίνει δεκτό το αίτημά τους για να εισέλθουν στην Ευρωζώνη

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν απέκτησε χημεία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Ίσως οφείλεται στη διαφορετική παιδεία των δύο ανδρών, ίσως και στο ότι ο καθένας είχε διαφορετική προσέγγιση στα κοινά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως φιλελεύθερος (όπως αυτοχαρακτηρίζεται) και με αστική ευγένεια, δεν θεωρεί τον πρωθυπουργικό θώκο ως ιδιοκτησία. Το αντίθετο με τον Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε μία ιδιοκτησιακή νοοτροπία για τη βουλγαρική κυβέρνηση και τη σχέση με το κράτος, ενώ και ο τρόπος που διοίκησε έμοιαζε περισσότερο με αυτόν που έμαθε ως αξιωματικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Μπορίσοφ, που σε όλη του τη θητεία επέδειξε φιλοτουρκική στάση και ήταν από τους καλούς φίλους τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας.  Η νέα τετρακομματική κυβέρνηση άφησε στην αντιπολίτευση το κεντροδεξιό κόμμα του Μπορίσοφ, το φιλοτουρκικό και ένα ακόμη ακροδεξιό κόμμα. Η νέα κυβέρνηση υπό τον σπουδαγμένο σε Καναδά και ΗΠΑ, Κιρίλ Πετκόφ, είναι περισσότερο φιλοευερωπαϊκή, φιλονατοϊκή και αναζητεί συμμάχους, ώστε το αίτημα της Βουλγαρίας να γίνει αποδεκτό και να εισέλθουν οι γείτονές μας στην Ευρωζώνη.

Οπότε, τα περιθώρια να διευρυνθεί η συνεργασία της χώρας μας με τη Βουλγαρία σε ακόμη περισσότερους τομείς, αλλά και πάνω σε καλύτερες βάσεις είναι πολύ καλύτερα. Όλα δείχνουν ότι ο Κιρίλ Πετκόφ, μόλις 35 ετών, που έχει μείνει αρκετά χρόνια σε Καναδά και ΗΠΑ, επιθυμεί να διατηρήσει μεγαλύτερες και πιο διακριτές αποστάσεις από την Τουρκία και τη Ρωσία, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Επίσης η νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Πέτκοφ στους «Financial Times», θα άρει το βέτο που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας μου, για την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. «Η κυβέρνησή μου έχει πρόθεση, μέσα σε έξι μήνες, να λύσει με διάλογο το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, της γειτονικής μας χώρας, γι’ αυτό άμεσα θα συγκροτήσουμε κοινή επιτροπή ειδικών», είχε πει προ ημερών ο Πετκόφ.

 Έκανε ποδαρικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει ποδαρικό στη βουλγαρική κυβέρνηση, διότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών έξυσε παλιές πληγές. Οι γείτονές μας επί Μπορίσοφ κατηγόρησαν τη χώρα μας ότι αναγνώρισε με τη Συμφωνία των Πρεσπών την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, κάτι που για αυτούς δεν υπάρχει, αφού θεωρούν τους σλαβόφωνους της Βόρειας Μακεδονίας Βουλγάρους και τη γλώσσα βουλγαρικό ιδίωμα.

Επίσης, υπάρχουν ζητήματα και με την κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του αγωγού IGB, 182 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει το Αζέρικο φυσικό αέριο του TAP, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και ο οποίος θα έπρεπε να είναι έτοιμος μέχρι τέλους του 2021. Η κατασκευαστική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων ζήτησε 20 μήνες παράταση στην παράδοση, η Σόφια δεν το αποδέχτηκε και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα έγκαιρης παράδοσης, που είναι 90.000 ευρώ τον μήνα. Στη Σόφια μάλιστα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, γιατί το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με την κυβέρνηση του Μπακού έχει τιμή δυόμισι φορές χαμηλότερη από το Ρωσικό της Gazprom, το συμβόλαιο της οποίας λήγει στο τέλος του 2021, γεγονός που τους αφήνει εκτεθειμένους στα χέρια του Πούτιν.

Η πρώτη επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρίλ Πετκόφ ήταν αποδοτική, όπως τη χαρακτηρίζει το Μαξίμου. Εξετάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, καθώς και της συνεργασίας στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας και φύλαξης των συνόρων. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή. Από το Μαξίμου τονίστηκε ότι ο πρωθυπουργός έμεινε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κινείται στο αντίθετο με τον προκάτοχό του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Ανησυχία για την Τουρκία

Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία από την κατηφόρα της τουρκικής οικονομίας. Η εμμονή του Τούρκου Προέδρου για τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για θρησκευτικούς λόγους τιμωρείται με αδυσώπητο τρόπο από τις αγορές. Συνέπεια όλων αυτών είναι η αξία της τουρκικής λίρας να υποτιμάται ακόμη και δύο φορές καθημερινά. Κάτι που μεταφράζεται σε φτωχοποίηση του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοινώθηκε προ ολίγων 24ωρων, οι Τούρκοι πολίτες με διπλό μισθό θα έχουν μικρότερη αγοραστική δυνατότητα από πέρυσι. Οπότε στην Αθήνα ανησυχούν μήπως η Τουρκία επιχειρήσει μια πιθανή εξαγωγή της κρίσης περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο  και λιγότερο στο Αιγαίο.

Η ανησυχία έχει ενταθεί, καθώς προ ολίγων 24ώρων στην τουρκική Βουλή ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, υποστήριξε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός», για να τονίσει ωστόσο ότι για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας «υπάρχει αντίθεση στο εσωτερικό της Λιβύης και απαιτείται συνεννόηση για την επικύρωσή της», παραδεχόμενος την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Πιο αιχμηρός ήταν ο Γιουσούφ αλ Αγκουρί, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Βουλής της Λιβύης, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουμε δει ποτέ τις δύο συμφωνίες. Δεν ήρθαν ενώπιόν μας. Δεν μπορούσαμε να τις επεξεργαστούμε. Υπεγράφησαν μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο Κοινοβούλιο στη Λιβύη. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας».

Και από τη στιγμή που στη Λιβύη αναβλήθηκαν οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, συνεχίζεται η αβεβαιότητα. Μάλιστα η Επιτροπή του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τις εκλογές στη Λιβύη ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης» που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα