Βουλή: Αντιπαράθεση για το «Επιτελικό Κράτος» – Σήμερα η ψηφοφορία

Ψηφίζεται σήμερα Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώ στις 7 το απόγευμα αναμένεται ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που είχε έτοιμο η ΝΔ ήταν αυτό της άλωσης του κράτους».

«Το πρωθυπουργικό γραφείο μετατρέπεται σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών, αυξάνονται οι θέσεις ευθύνης και τα επιδόματα πάνω από 50%, υποβαθμίζονται τα ελεγκτικά σώματα και καταργείται ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι υπουργοί μετατρέπονται σε ανδρείκελα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ξεκάθαρη φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε επειδή η επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις, όπως στο χώρο διανομής του τύπου. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για την τροπολογία για το Ελληνικό, την οποία αποκάλεσε χατίρι στον κ. Λάτση και ότι έγινε κατ΄εντολήν της εταιρείας.

« Ήρθατε τώρα να δώσετε εξετάσεις στα συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν την επένδυση στο Ελληνικό» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε αλλάζουν οι όροι δόμησης προς το συμφέρον του επενδυτή. Σημείωσε δε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει παρόμοια τροποποίηση το Νοέμβριο του 2018 και πως το να τσακώνονται τα δυο μεγάλα κόμματα για αυτονόητα ζητήματα στέλνει λάθος μηνύματα στους επενδυτές. « Όλα όσα είπατε για το Ελληνικό ήταν ένα ψέμα» τόνισε ο κ Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών και ειδικά του κοινοβουλίου» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Αυτό που καθιερώνεται είναι αυτό που ισχύει σε όλα τα προηγμένα κράτη. Γίνεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου» είπε ο υπουργός απαντώντας στην κριτική για υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Για μοντέλο ελεγχόμενου κομματικού κράτους, έκανε λόγο ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατηγορώντας την ΝΔ ότι «με φωτογραφικές διατάξεις δημιουργεί κλίμα συγκάλυψης και αποτροπής συνέχισης των ελέγχων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα