Βουλή: Κατηγορητήριο-λαιμητόμος στέλνει τον Δημ. Παπαγγελόπουλο στο σκαμνί – Από κοντά και η κα Τουλουπάκη

Εγκληματική οργάνωση, περίπτωση συμμορίας είναι, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες απ’ έξω και από μέσα τα πράγματα, εκείνο που «ακουμπάει» την εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη

Τη… βεντάλια των κατηγοριών εναντίον του βασικού εμπλεκόμενου στην υπόθεση Novartis, του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, άνοιξε σήμερα Δευτέρα (4/5) η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας νέα –αν και αναμενόμενη– τροπή στα πράγματα.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, Σταύρου Καλαφάτη, τα «γαλάζια» μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής έχουν πλέον επαρκείς ενδείξεις που προέκυψαν από τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τέλεσε και άλλα αδικήματα πέραν αυτών τα οποία διερευνά από τη Βουλή.

Έτσι, από τη Ν.Δ. καταρτίστηκε και υποβάλλεται προς το Κοινοβούλιο η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Αναλυτικά η ανακοίνωση του γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Σταύρου Καλαφάτη, έχει ως εξής:

«Με βάση τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας που απέστειλε προς τη Βουλή η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, πέραν των αδικημάτων για τα οποία ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα από τη Βουλή, τέλεσε και άλλα, συνεπικουρούμενος από έτερα πρόσωπα, στο πλαίσιο και κατά την άσκηση των καθηκόντων του, με σκοπό τον έλεγχο και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες υποθέσεις, που εμφανίζουν ενότητα εγκληματικής δράσης.

»Η ΝΔ και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούληση για την πλήρη και σε όλες τις πτυχές της διαλεύκανση της δυσώδους αυτής υπόθεσης, που συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση της εκτελεστικής στην δικαστική εξουσία.

»Συνεπείς προς την βούλησή μας αυτή, καταρτίσαμε σήμερα και υποβάλλουμε προς την Βουλή των Ελλήνων πρόταση διεύρυνσης του πλήθους των αδικημάτων, που φέρεται ότι τέλεσε με τη συμμετοχή και τρίτων προσώπων ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος σε άλλες περιπτώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όπως εξειδικεύονται στην πρότασή μας.

»Με θεσμική προσήλωση, αντικειμενικότητα και δίχως εκπτώσεις ως προς την αλήθεια είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε μέχρι τέλους ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη και εάν χρησιμοποιήθηκε η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της ως υποχείρια επίορκων πολιτικών».

Οι νέες κατηγορίες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από την ανακοίνωση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά να συμπεριληφθούν στο αρχικό κατηγορητήριο και το ενδεχόμενο τέλεσης εκ μέρους του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων αδικημάτων.

Τα αδικήματα αυτά είναι τα εξής:

  1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος. (άρθρο 186 παρ. 1 ΠΚ
  2. Εκβίαση. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ)
  3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
  4. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
  5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ
  6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς)
  7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ. 5)

Και στο βάθος η κα Τουλουπάκη

Το αδίκημα Νο7: Εγκληματική οργάνωση, περίπτωση συμμορίας είναι, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες απ’ έξω και από μέσα τα πράγματα, εκείνο που «ακουμπάει» την εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη. Και μπορεί μεν να έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν βρεθεί κάποια σύνδεση με βαρύτερα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Βέβαια, και η άσκηση δίωξης ακόμη και για πλημμεληματικό αδίκημα «θαμπώνει» το προφίλ της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Όταν όμως η κα Τουλουπάκη, ακολουθώντας τη γνωστή ρήση του Δημ. Παπαγγελόπουλου «κάντε διώξεις και αφήστε τα υπόλοιπα για τους ανακριτές», πρότεινε στη Βιέννη στον επόπτη της εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή να ασκήσει η ίδια δίωξη χωρίς στοιχεία και χωρίς παροχή εγγράφων εξηγήσεων, προφανώς δεν φανταζόταν ότι θα χρειαζόταν και η ίδια να δώσει εξηγήσεις…

Η πλήρης αποτύπωση των αδικημάτων που προκάλεσαν την αίτηση 30 βουλευτών για επέκταση του κατηγορητηρίου αναφέρεται με ακρίβεια σε ρεπορτάζ του ιστότοπου protothema.gr την οποία παραθέτουμε αυτούσια σε μορφή pdf

https://www.protothema.gr/politics/article/1002575/proanakritiki-novartis-auta-einai-ta-nea-adikimata-pou-proteinei-i-nd-gia-ton-papaggelopoulo/

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα