Βουλή: Στην ολομέλεια τη Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Το νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 να καταψηφίζουν, ενώ οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην ολομέλεια.

«Το νομοσχέδιο έχει την ισχυρή στήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Σπανίων Ασθενών και όλα τα άλλα, πιθανότατα, είναι συντεχνιακά», είπε η παριστάμενη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σχολιάζοντας αναφορές της αντιπολίτευσης στην αντίθεση ιατρικών συλλόγων και γιατρών του ΕΣΥ στις επίμαχες διατάξεις.

Όπως είπε η κα Γκάγκα, «το νομοσχέδιο έχει στόχο την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, την καλύτερη εκπαίδευση των γιατρών και τον κεντρικό σχεδιασμό με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων της Ελλάδας και των επισκεπτών της».

«Ευτυχώς, και την επόμενη φορά η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση και το νομοσχέδιο θα πάει καλά και το ΕΣΥ θα πάει ακόμα καλύτερα» είπε η κ. Γκάγκα απαντώντας σε εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα στοιχίσει πολιτικά στο κυβερνών κόμμα.

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση νομοσχεδίου σε συνθήκες σοβαρής κοινωνικής απονομιμοποίησης

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην τελική ψήφιση του νομοσχεδίου σε συνθήκες σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής απονομιμοποίησης χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου, των ληπτών υγείας και της αντιπολίτευσης. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ και για λόγους ιδεοληπτικής εμμονής στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο κράτος αλλά και υπό την πίεση και επιρροή μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που προσβλέπουν στην προσέλκυση έγκυρου, έμπειρου και αξιόπιστου ανθρώπινου δυναμικού για τις ιδιωτικές μονάδες υγείας».

Φραγγίδης (ΠΑΣΟΚ): Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του αποτελεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι «η αντιπολίτευση, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων φορέων απορρίπτουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Στον πυρήνα του, το νομοθέτημα της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Λαμπρούλης (ΚΚΕ): Νομοσχέδιο – έκτρωμα που πρέπει να αποσυρθεί

Για «νομοσχέδιο-έκτρωμα που πρέπει να αποσυρθεί» μίλησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. «Το νομοσχέδιο καταδικάστηκε καθολικά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα» τόνισε ο κ. Λαμπρούλης.

Αθανασίου (Ελληνική Λύση): Το νομοσχέδιο οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας

Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι «πρόκειται για νομοσχέδιο που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στην παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και τη γιγάντωση των ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Απατζίδη (ΜεΡΑ25): Το νομοσχέδιο σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν υγεία

Τέλος η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, επεσήμανε ότι «αντίθετοι με το νομοσχέδιο είναι, όχι μόνο οι ενώσεις ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι που εκφράζουν τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν Υγεία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα