Βουλή: Στουρνάρας για έξι ακόμη χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδος

Badbank για τα κόκκινα δάνεια, στήριξη από τον ΕSM για την πανδημία, και βολές για το α' εξάμηνο του 2015, ήταν τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του

Για την διαχείριση των κόκκινων δανείων μίλησε Γιάννης Στουρνάρας οποίος θα παραμείνει στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος για ακόμη έξι χρόνια, καθώς όπως είπε ο ίδιος βρίσκεται σε διάλογο με τον SSM για την επεξεργασία ενός σχεδίου δημιουργίας bad bank.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια φτάνει έως το 40% των συνολικών δανείων και εκτίμησε ότι η δημιουργία μίας bad bank, είναι ίσως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

«Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα κόκκινα δάνεια ο μόνος τρόπος είναι μία bad bank. Το να γίνει μια bad bank για τα κόκκινα δάνεια πριν από λίγο καιρό ως ιδέα δεν πέρναγε με τίποτα. Το 2015 είχα θέσει το ερώτημα στον SSM και η απάντηση ήταν “πάρτε τα λεφτά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές πρώτα και ελάτε μετά να κάνουμε bad bank”. Τώρα υπάρχουν ευήκοα ώτα θέλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, δουλεύουμε σε μία τέτοια μέθοδο είμαστε σε διάλογο με τον SSM και την κυβέρνηση και θα δούμε τελικά αν θα χρειαστεί και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο. Μια bad bank δεν την θεωρώ αδύνατο σήμερα μπορεί να είναι ταμπού ακόμα σε κάποιους κύκλους αλλά θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση. Θα ήταν δε ακόμα καλύτερη μια ευρωπαϊκή bad bank», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Στουρνάρας: Θα εισηγηθώ να δανειστεί η κυβέρνηση από τον ESM

Επίσης, λίγο πριν την έγκρισή του από την πλειοψηφία της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση να δανειστεί από το ταμείο του ESM για την στήριξη των κρατών από την πανδημία όπως κάνει και η Κύπρος. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι τα δάνεια του ESM έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο και ότι δανεισμός από τον συγκεκριμένο μηχανισμό δεν σημαίνει μνημόνιο.

Όσον αφορά το πώς θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της πανδημίας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή με ακρίβεια πως θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την επόμενη περίοδο. «Οταν λήξει αυτή η περίοδος χάριτος, τα μορατόριουμ και οι κανόνες επανέλθουν στην κανονικότητα, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει ,ίσως σε ένα χρόνο, ίσως λιγότερο ίσως και περισσότερο τότε θα καθίσουμε να κάνουμε το λογαριασμό. Όμως θέλουμε οι τράπεζες να αξιολογούν τα δάνεια έτσι ώστε όταν έρθουμε στην κανονικότητα να μην βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και να ξέρουμε με τους παλιούς κάνοντας πιο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο και πιο δεν είναι».

Στουρνάρας: Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν το χειρότερο της κρίσης

Ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στην ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία το 2015 αλλά και στις σχέσεις που είχε τότε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι η ζημιά ήταν πάνω από 86 δισ και τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των καταθέσεων και των spreads ήταν το χειρότερο εξάμηνο από όλη την περίοδο της κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα. Όμως όπως πρόσθεσε μετά υπήρξε πολύ σημαντική ομαλοποίηση.

Οι αναφορές αυτές του διοικητή προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη. «Δεν αμφισβητώ τι έγινε το 2015 αλλά θέλω να αντικρούσω και την εικόνα που υπάρχει σε ένα κομμάτι του κόσμου ότι μέχρι το τέλος του 14 όλα ήταν καλά», τόνισε.

Στην ανταπάντηση του ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στις απόψεις του, όμως μίλησε με θετικά λόγια για την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. «Η τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί τις καταθέσεις κάθε μήνα είμαι από τους τελευταίους που θα πω ότι όλα ήταν ρόδινα πριν και όλα έγιναν άσχημα μετά αλλά ας τηρήσουμε την σωστή αριθμητική, το πρώτο εξάμηνο του 2015 επέφερε πολύ μεγάλο κόστος στην ελληνική οικονομία το οποίο μετά σιγά-σιγά μειώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια και είμαι εδώ για να λέω την αλήθεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε διαφορετική πολιτική μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και γι’ αυτό έφερε αποτελέσματα υπερτηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι ήταν πολύ σημαντικό που τηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 μέχρι σήμερα αυτό έδωσε στη χώρα αξιοπιστία».

Η πρόταση Στουρνάρα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, για ακόμη μια φορά επεσήμανε πως η συνύπαρξη του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ανέφελη όμως όπως είπε, μπόρεσαν να συμβιώσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση που είχε κάνει για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. «Δεν ήταν ανέφελη η συνύπαρξη μας κ. Δραγασάκη απ ότι γνωρίζετε παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να βάλουμε στην άκρη τα προβλήματα και να συμβιώσουμε όσο μπορούσαμε. Το σωστό είναι ότι μαθήματα που πήραμε από την περίοδο αυτή να μην ξεχαστούν. Η κεντρική τράπεζα δε λέω ότι είναι αλάνθαστη έχει όμως ένα καταστατικό και ο διοικητής υποχρεούται να τηρεί αυτό το καταστατικό. Γι’ αυτό και η θητεία του διοικητή ισχύει έξι χρόνια για να βλέπει μακριά και να μην επηρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο. Όταν το 2018 ζητούσαμε προληπτική γραμμή ήταν 4% τα επιτόκια, την ζητούσαμε για να μειωθούν τα επιτόκια να αποκτήσουμε την παρέκκλιση που έχουμε αποκτήσει σήμερα και έτσι η ελληνική οικονομία να ευνοηθεί από χαμηλότερα επιτόκια. Δεν ήταν μια ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό για να αντιπαρατεθώ με την τότε κυβέρνηση ήταν μία πρόταση επεξεργασμένη από τις υπηρεσίες τις κεντρικές τράπεζες από τη διεύθυνση μελετών την οποία είχα υποχρέωση να παρουσιάσω. Η κυβέρνηση αποφασίζει αλλά πρέπει να ακούει. Και τώρα στην πανδημία η κυβέρνηση αποφάσισε αλλά άκουσε και τους ειδικούς έτσι και στην οικονομία πρέπει να ακούει μια κυβέρνηση και τους ειδικούς».

Στουρνάρας: Εγκρίθηκε με ψήφους ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Η επανατοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην θέση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, το παρών από το ΚΚΕ και τις αρνητικές ψήφους από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα 25. Ο Διοικητής υποσχέθηκε όπως είπε μία διοίκηση υπεράνω προσωπικών επιδιώξεων και κομματικών σκοπιμοτήτων και πρόσθεσε ότι θα ήθελα να είχε και τις αρνητικές ψήφους θετικές. «Αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η ζωή».

Ολα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ ψήφισαν εκ νέου Στουρνάρα

Μάλιστα σημείωσε ως θετικό το γεγονός πως τα στελέχη που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τράπεζα της Ελλάδος δεν έφεραν αντίρρηση για να επανατοποθετηθεί διοικητής και αυτό το εκτιμά καθώς η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΤτΕ για την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα ήταν ομόφωνη.

Συγκεκριμένα, ο Θόδωρος Μητράκος, αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, επιλογή του Γιάννη Δραγασάκη και το «μάτι» του ΣΥΡΙΖΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, τάχθηκε υπέρ του Στουρνάρα. Το ίδιο έπραξε και η Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε τοποθετηθεί στο Νομισματικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σύζυγος του πρώην βουλευτή και παλιού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου και οι δύο της στενής παρέας της Αίγινας του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια γραμμή στήριξης ακολούθησε στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας και ο οικονομολόγος Δημήτρης Σιδέρης, ο οποίος φέρεται να είναι στο περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχει στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, για να μην χαλάσει η ομοφωνία της επιλογής Στουρνάρα, φρόντισε να απουσιάσει από το Γενικό Συμβούλιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα