ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Στην… εντατική η δημοφιλία του Μπολσονάρου λόγω κορωνοϊού

Το ποσοστό των Βραζιλιάνων ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας με τρόπο κακό ως και απαράδεκτο έχει αναρριχηθεί στο 43,4%

Με περισσότερα από 330.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 και έχοντας ξεπεράσει τους 21.000 νεκρούς μέχρι σήμερα (23/5), η Βραζιλία γίνεται το next big dangerous thing, ο επόμενος μεγάλος ασθενής του κορωνοϊού παγκοσμίως, έχοντας μάλιστα προσπεράσει στην επιδημειολογική κατάταξη χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που θρήνησαν κι αυτές πολλές χαμένες ζωές.

Με την πανδημία, λοιπόν, να κορυφώνεται και τους ειδικούς να εικάζουν ότι τα χειρότερα ίσως να μην έχουν έρθει ακόμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα του καφέ είναι μάλλον η πολιτική ηγεσία της. Κι αυτό διότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επιμένει σε… ψεκασμένες συμπεριφορές που αναδεικνύουν ως πρώτη προτεραιότητά του τη διάσωση της οικονομίας και όχι των ζωών των συμπολιτών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν είχε παρατηρηθεί στη Βραζιλία ξέσπασμα της καμπύλης εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο Μπολσονάρου δήλωνε ότι δεν ανησυχεί επειδή «οι Βραζιλιάνοι δεν κολλάνε ποτέ τίποτα». Από τότε έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες, έχουν παραιτηθεί δύο υπουργοί Υγείας (σ.σ. οι εισηγήσεις τους δεν φαίνεται να εισακούστηκαν) και ο ακροδεξιός ηγέτης της χώρας επιμένει να τα βάζει με τους κυβερνήτες των ομόσπονδων πολιτειών (estados) της Βραζιλίας επειδή εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας σε σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια, φτάνοντας στο σημείο να καλεί τους επιχειρηματίες να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν βλέπει μόνο τους συμπατριώτες του να αποδεκατίζονται από τον φονικό κορωνοϊό αλλά και τη δημοφιλία του να βρίσκεται στην… εντατική. Ήδη το ποσοστό των Βραζιλιάνων ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου έχει διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας με τρόπο κακό ως και απαράδεκτο έχει αναρριχηθεί στο 43,4%.

Όσο δε για το ποσοστό αποδοχής του ίδιου του προέδρου, αυτό έχει κατρακυλήσει στο 39,2% από 47,8% που ήταν τον Ιανουάριο, με το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας προς το πρόσωπό του να έχει αυξηθεί το ίδιο διάστημα σε 55,4% από 47%. Και πώς να είναι δημοφιλής ο ομοφοβικός Μπολσονάρου, που δεν χάνει ευκαιρία να υμνεί τη δικτατορία και την οπλοκατοχή όταν η χώρα του αποδεκατίζεται από τον κορωνοϊό κι εκείνος εμφανίζεται αμέριμνος να κάνει τζετ σκι στη λίμνη Παρανόα συνομιλώντας και βγάζοντας selfie με υποστηρικτές του;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα