Βρετανία: Φόβοι για «βρώμικη βόμβα» μετά τον εντοπισμό ουρανίου σε δέμα στο Χίθροου

Υπενθυμίζεται ότι το δέμα με το ουράνιο, βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου στις 29 Δεκεμβρίου

Μεγάλη αντιτρομοκρατική έρευνα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία μετά την κατάσχεση πολλών κιλών ουρανίου στο αεροδρόμιο του Χίθροου πριν από λίγες ημέρες.

Το πακέτο με το ουράνιο έφθασε στην Αγγλία με πτήση από το Ομάν στις 29 Δεκεμβρίου με παραλήπτη μια εταιρεία που συνδέεται με το Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τη Daily Mail, πηγές είπαν ότι το ουράνιο δεν ήταν εμπλουτισμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή θερμοπυρηνικού όπλου, ωστόσο, οι υπηρεσίες ασφαλείας διερευνούν εάν το αδήλωτο πακέτο θα μπορούσε να προοριζόταν για μια αυτοσχέδια πυρηνική συσκευή, γνωστή ως «βρώμικη βόμβα», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Μια τέτοια «βρώμικη βόμβα» συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά, όπως ο δυναμίτης, με ραδιενεργό υλικό όπως το ουράνιο για να διασκορπίσει ένα θανατηφόρο ραδιενεργό νέφος. Συχνά αναφέρεται ως όπλο για τρομοκράτες, όχι για χώρες, καθώς έχει σχεδιαστεί για να σκορπίζει φόβο και πανικό περισσότερο από την εξάλειψη οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου.

Το δέμα με το ουράνιο προερχόταν από το Πακιστάν πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του Χίθροου με επιβατικό αεροσκάφος της Oman Air από την πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, ανέφεραν πηγές στη Sun.

Η αστυνομία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε συλλήψεις. Πηγή δήλωσε στη Daily Mail ότι «το πακέτο περιείχε κιλά ουρανίου, αλλά όχι εμπλουτισμένου για οπλικά συστήματα». Μια άλλη πηγή έκανε λόγο στη Sun για έντονη «ανησυχία για το τι ήθελαν οι Ιρανοί που ζουν εδώ με αυτό το μη δηλωθέν πυρηνικό υλικό». Είναι σε εξέλιξη έρευνα για να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με αυτό το μη δηλωθέν πακέτο. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας το αντιμετωπίζουν με τη σοβαρότητα που του αξίζει. Το πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε και αυτή είναι πλέον μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Ειδικοί σαρωτές εντόπισαν το αδήλωτο δέμα με το ουράνιο καθώς μεταφερόταν σε υπόστεγο εμπορευμάτων. Μέλη της συνοριοφυλακής απομόνωσαν το δέμα και, αφού διαπίστωσαν ότι περιείχε ουράνιο, κάλεσαν την αντιτρομοκρατική αστυνομία.

Το ουράνιο βρισκόταν μέσα σε φορτίο με μετάλλευμα σκραπ και οι αστυνομικοί που διενεργούν την έρευνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρξε «λαθεμένος χειρισμός» του -δυνητικά θανατηφόρου- υλικού στο Πακιστάν, όπως μετέδωσε το BBC.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ρίτσαρντ Σμιθ έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης: «Θέλω να καθησυχάσω τον πληθυσμό ότι η ποσότητα του ραδιενεργού υλικού ήταν εξαιρετικά μικρή και έχει αξιολογηθεί από ειδικούς ότι δεν αποτελεί απειλή για το κοινό. Αν και η έρευνά μας παραμένει σε εξέλιξη, από τις έρευνές μας μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία άμεση απειλή».

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Δεν σχολιάζουμε έρευνες εν εξελίξει».

Ο πρώην διοικητής του συντάγματος πυρηνικής άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάμις Ντε Μπρέτον-Γκόρντον, δήλωσε: «Το ουράνιο μπορεί να εκπέμψει πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια βρώμικη βόμβα. Τα καλά νέα είναι ότι το σύστημα λειτούργησε και το κατέσχεσε».

Ομάδα εμπειρογνωμόνων εξακολουθεί να εξετάζει το πυρηνικό υλικό, σύμφωνα με τη Daily Mail.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα